Nokia N95: na prahu dokonalosti (mega test)

Nejpodrobnější český test Nokie N95 – telefonu s nejlepší výbavou na trhu. Všechny funkce pečlivě otestovány! 6× video!

Konstrukce a design

plusy: atraktivní design • na smartphone příjemné rozměry a hmotnost • oboustranně výsuvná konstrukce • kvalitní konstrukční zpracování krytů • matný „soft touch“ povrch na zadní straně

minusy: při odsunování nepomáhá pružina • vůle horní části v otevřeném stavu • šustivý zvuk tření plastu o plast při vysouvání

NokiaN95_01.jpg NokiaN95_02.jpg NokiaN95_03.jpg NokiaN95_04.jpg
Vybalujeme z krabice

Je to pěkný kus telefonu. Nenápadný, nijak neprovokuje, ale na první pohled je patrný jeho velký výkonnostní potenciál. Přední strana je stříbrná, zadní část je v našem případě temně fialová („švestková“), ale telefon se bude nabízet ještě ve světlé „pískové“ variantě. Designovým zpestřením je snad jen výrazný rámeček fotoaparátu na zadní straně. Povrch telefonu je matný, otisky prstů vás tedy nebudou trápit. Samozřejmě s výjimkou plochy displeje.

NokiaN95_06.jpg NokiaN95_07.jpg NokiaN95_11.jpg NokiaN95_12.jpg
Telefon je možné vysunout nahoru i dolu

Konstrukce je výsuvná a překvapí, že na obě strany. Nokia N95 je prvním telefonem s takovým typem konstrukce. Po klasickém vysunutí horní části nahoru se zpřístupní běžná klávesnice, při posunutí dolů se objeví čtveřice tlačítek pro ovládání přehrávače hudby.

NokiaN95_14.jpg NokiaN95_16.jpg NokiaN95_17.jpg NokiaN95_18.jpg
V rukou se vystřídá několik poloh, podle způsobů využití přístroje

Vzhledem k výbavě telefonu jsou rozměry 99 × 53 × 21 mm velmi příjemné. Stejně tak hmotnost 120 g. Oproti výsuvnému modelu N80 z loňského roku dokázala Nokia u výkonnější novinky razantně snížit tloušťku o 5 mm a shodit váhu o 14 g. Z řady multimediálních smartphonů Nseries s operačním systémem Symbian S60 třetí edice je papírově menší jen Nokia N73. Sice je delší než N95, ale je užší a ještě o dva milimetry tenčí. Hmotnost je nižší jen o čtyři gramy.

Srovnání rozměrů
 rozměryhmotnost
Nokia N9599 × 53 × 21 mm120 g
Nokia N73110 × 49 × 19 mm116 g
Nokia N8096 × 50 × 26 mm134 g
Nokia N93119 × 56 × 28 mm180 g

Ve srovnání s běžnými telefony je Nokia N95 cvalík, ale mezi smartphony celkem kompaktní telefon.

NokiaN95_19.jpg NokiaN95_20.jpg NokiaN95_22.jpg NokiaN95_23.jpg 
Porovnání rozměrů s Nokií N73

Vysouváme sem a tam

Posuvu zpočátku brání aretace, po jejím překonání obě části hladce kloužou bez pomoci nějaké vlastní síly. Ta začne působit až při dojezdu, kdy telefon aretuje do druhé polohy, do které s hlasitým cvaknutím zapadne. Zvuk pohybu obou částí je „šustivé“ třetí plastu o plast.

Při vysouvání je nutné palec pořádně zalomit a zapřít se až o horní hranu, jinak telefon jednou rukou neotevřete. Hodil by se nějaký nenápadný výstupek pod displejem, o který by se dalo pohodlně opřít. Při posunutí opačným směrem budete telefon zpravidla držet vodorovně a oběma rukama, takže zde s vysouváním podobný problém nenastává.

NokiaN95_10.jpg NokiaN95_13.jpg NokiaN95_49.jpg NokiaN95_48.jpg
Výsuvná konstrukce by mohla být zpracována lépe

V zavřeném stavu pozoruji drobnou vůli obou částí, ovšem jen zanedbatelnou. Po otevření nahoru mě ale čekalo nemilé překvapení. Při ovládání otevřeného telefonu se ozývá hlasité cvakání, jehož příčinou nejsou tlačítka – to horní část telefonu naráží na tu spodní. Obě části jsou totiž velmi mírně napruženy a je mezi nimi malá mezera. Stisk tlačítka způsobí, že se horní část posune právě o tuto miniaturní mezeru k části spodní a konečným důsledkem je hlasité cvaknutí. Tato vada není ojedinělá, jak naznačují reakce v diskuzních fórech, ale většina telefonů by měla být v pořádku. Proto doporučuji před nákupem vyzkoušet.

Až na výsuvný mechanismus je ale konstrukce telefonu výborně zpracována. Kryty perfektně lícují a nevržou, alespoň zatím.

Výbava, výdrž a příslušenství

plusy: stereofonní reproduktory • rychlý přístup k fotkám • konektor jack 3,5 mm pro připojení sluchátek • 160 MB vnitřní paměti • slot pro paměťové karty microSD • miniaturní nabíječka

minusy: paměťová karta není součástí balení • slabá výdrž • slabá výdrž • slabá výdrž

Přední straně telefonu dominuje pochopitelně displej. Líbí se mi, že výrobce perfektně využil nabízenou plochu a displej pěkně roztáhl, takže po stranách zbývají jen tenké rámečky. Displej je přibližně o milimetr zapuštěn, což jej trochu chrání před poškrábáním, například pokud pokládáte telefon na stůl displejem dolů. Nad displejem najdete sluchátka s kovovou mřížkou, světelné čidlo pro regulaci jasu displeje a kameru pro videohovory. Pod displejem je funkční část klávesnice, kterou zdobí chromovaná tlačítka uspořádána do zaobleného rámečku a stejně lesklý střed navigační klávesy.

Hardware, paměť a výdrž
vyšší odolnostne
výměnné krytyne
vestavěná anténaano
konektor pro externí anténune
SAR (na 10 g hmoty)0,58 W/kg
hardwarový modemano
vestavěný GPS modulano
příjem DVB-Hne
typ procesoruARM11, 327 MHz
paměť
uživatelská paměť160 MB
paměťová kartaano, microSD
výdrž
typ baterieLi-Ion, 950 mAh
max. udávaná pohotovost215 hod.
max. udávaná doba hovoru240 min.

Na horní hraně je zapínací/vypínací tlačítko, které tradičně slouží také pro přepínání vyzváněcích profilů. V horní části po obou stranách najdeme kovové mřížky dvojíce stereofonních reproduktorů. Možná by bylo vhodnější jejich umístění na horní a dolní hranu, protože efekt sterea asi nejvíc oceníte při přehrávání filmů a na ně se budete dívat s displejem orientovaným naležato. Ale to je jen drobný, nepříliš podstatný detail.

NokiaN95_08.jpg NokiaN95_34.jpg NokiaN95_56.jpg NokiaN95_51.jpg
Displej dobře využívá plochy přední strany • kamera pro videohovory • fotoaparátu si nelze nevšimnout • reproduktor najdete na pravém i levém boku

Na pravé straně telefonu je dále umístěno kolébkové tlačítko pro regulaci hlasitosti sluchátka nebo pro ovládání zoomu, tlačítko spouště fotoaparátu a ještě jedno pro rychlý přístup do galerie. Co vyfotíte si můžete hned prohlédnout bez procházení nabídky.

NokiaN95_50.jpg NokiaN95_52.jpg
Kolébková klávesa pro regulaci hlasitosti sluchátka nebo pro nastavení zoomu • tlačítko fotoaparátu a tlačítko pro rychlé spuštění galerie obrázků

Na druhé straně je konektor pro sluchátka – máme tu čest s klasickým jackem o průměru 3,5 mm, do kterého zapojíte jakákoli sluchátka bez nutnosti použít redukci. Je to trochu nezvyk a zpočátku mi tento konektor připadal jako ohromná díra do telefonu, ale ještě že tam je. Dále zde najdeme nenápadné okénko infraportu a krytkou maskovaný slot pro paměťové karty. Vedle krytky je dostatečně velká štěrbina pro nehet, takže ji snadno otevřete. Nokia N95 využívá paměťové karty microSD a je trochu s podivem, že u telefonu žádnou nenajdete. Výrobce zřejmě nechtěl dál navyšovat už tak vysokou cenu telefonu a tak nechal na uživateli, ať si dokoupí kartu s velikostí podle vlastních potřeb. Uvnitř telefonu najdete paměťový prostor s kapacitou 160 MB.

NokiaN95_53.jpg NokiaN95_57.jpg NokiaN95_58.jpg NokiaN95_59.jpg 
Připojte si sluchátka, jaká chcete • slot pro paměťové karty je schovaný pod krytkou

Krytka paměťové karty není aktivní, a tak telefon nepozná, že se chystáte paměťovou krytu vyjmout. Je mu to proto vhodné nahlásit volbou Vyjmout paměťovou kartu za nabídky vyzváněcích profilů dostupné pod vypínacím tlačítkem. Telefon ukončí všechny aplikace běžící z karty a nehrozí tak žádné případné komplikace. Kartu však můžete vyjmout i bez tohoto úkonu. Vypínání telefonu při vyměně samozřejmě není nutné.

Dotankovat každý den

Ve spodní části telefonu je systémový konektor miniUSB a vedle něj štěrbina pro nabíječku. Dodávaná nabíječka je mimochodem maximálně minimalistická a největší část z ní tvoří síťová zástrčka. Konektor pro nabíječku je samozřejmě stejný jako u jiných telefonů Nokia.

NokiaN95_60.jpg NokiaN95_62.jpg NokiaN95_72.jpg NokiaN95_73.jpg 
Vespod je miniUSB konektor, zdířka pro nabíječku... • ...a také poutko pro uchycení šňůrky • nabíječka k telefonu je extrémně malá

Výrazný stříbrný rámeček fotoaparátu na zadní straně je mírně vystouplý, aby ještě více vynikl. Snímatelná je jen část krytu pod fotoaparátem. Uvnitř je schovaný akumulátor s kapacitou 950 mAh, který slibuje teoretickou výdrž až 215 hodin v pohotovostním režimu nebo 240 minut při telefonování. Těchto hodnot však nedosáhnete ani náhodou. Telefon testuji čtvrtý den a při této extrémní zátěži musím nabíjet denně, včera i dvakrát.

NokiaN95_27.jpg NokiaN95_61.jpg 
Sejmout lze ze zadní části jen čast krytu • škoda, že se do útrob nevešla větší baterie

Slabá výdrž je největším nedostatkem tohoto telefonu. Je plný technologií a stvořen pro to, aby se jeho majitel nikdy nenudil. Jenomže se nudit zanedlouho bude, pokud bude na cestách bez dosahu síťové zásuvky. Ale pokud se budete trochu kontrolovat při přehrávání filmů a surfování na internetu, tak vám telefon bezpečně vydrží celý den.

Témata článku: Nokia, , HTC P4350, Nokia 6300, Nokia N73, Nokia N73 Music Edition, Nokia N80, Nokia N93, Nokia N93i, Nokia N95, Nokia N95 8GB, Sony Ericsson P990i, Textový popisek, Archivace, Mega, Chronologický seznam, Uložení oblíbených, Nabízené slovo, Test, Noční záběr, Web Archiv, Dokonalost, Chybějící pixel, První várka, Hardwarový modem