Nokia N95: na prahu dokonalosti (mega test)

Nejpodrobnější český test Nokie N95 – telefonu s nejlepší výbavou na trhu. Všechny funkce pečlivě otestovány! 6× video!

Navigace

plusy: GPS či přímo v telefonu • pro běžné použití citlivost dostačuje • mapové podklady a základní navigace zdarma • praktická aplikace pro turistiku • vazba navigačního softwaru na adresář

minusy: umístění čipu pod klávesnicí • slabší citlivost čipu • za plnohodnotnou navigaci se musí připlatit • čip nespolupracuje s aplikacemi třetích stran

Nokia N95 má ve svých útrobách zabudovaný navigační čip systému GPS a umožňuje proto přenou lokalizaci kdekoli na Zemi. V nabídce telefonu pak najdeme dvě aplikace, které této možnosti využívají. Ta jednodušší se nazývá GPS data a dokáže určovat základní navigační informace. Pracuje bez mapy.

Aplikace se sestává ze tří záložek – první se jmenuje Navigace a pokud jste spojeni se satelity, tak zde vidíte kompas, směr pohybu a pokud je zadán nějaký cíl cesty, tak vzdálenost a směr k němu. Cíl cesty lze zadat přímo souřadnicemi nebo vybrat ze seznamů vlastních bodů. Ty se shromažďují ve zvláštní aplikaci a databáze je společná i pro druhý zmiňovaný program, který už pracuje s mapovými podklady.

01.png 02.png 03.png 06.png 
Základní navigační aplikace GPS data

Na druhé záložce jsou základní geografické údaje: zeměpisná šířka a délka, přesnost zaměření, nadmořská výška, přesnost zaměření výšky a rychlost pohybu. Na třetí záložce můžete pozorovat údaje o aktuální cestě. Na začátku cestu zapnete funkci záznamu a program průběžně počítá délku trasy, čas pohybu, průměrnou rychlost, maximální rychlost, převýšení a celkový čas měření. Získáte tedy něco podobného, jako je cyklopočítač. Ovšem pozor, na měření vzdálenosti při vysokohorské turistice se moc nehodí – GPS totiž počítá pouze s horizontální rychlostí pohybu. Rozdíly jsou patrné právě ve srovnání s cyklopočítačem. Zatímco na rovině ukazují oba přístroje stejnou rychlost, při jízdě do kopce nebo z kopce je rychlost podle GPS nižší.

04.png 05.png 
Údaje o poloze a o trase

Druhá aplikace, která dat z GPS modulu využívá, se jmenuje Mapy. Jedná se o navigační program Smart2Go, který Nokia před nedávnem začala zdarma nabízet. Aplikace si stahuje mapové podklady z internetu, takže jsou stále čerstvé, nevýhodou jsou poplatky za stažená data.

07.png 08.png 09.png
Aplikace Smart2Go už pracuje s mapami • telefon je lokalizován na mapě

Zaplať a řeknu ti, kam jet

Navigace dokáže lokalizovat telefon a zobrazit jeho pozici na mapě. Měřítko mapy si můžete libovolně měnit, k dispozici je také 3D (šikmý) pohled na mapu. Můžete vyhledávat body podle adresy, k dispozici je také databáze bodů zájmů roztříděných podle kategorií. Snadno najdete nejbližší restauraci, památky nebo třeba ubytování. Ke každému bodu zájmu dostanete podrobnější informace, například telefonní kontakt.

10.png 11.png 12.png
13.png 14.png 15.png
Hledání restaurace v okolí

Do vybraného bodu si můžete nechat vypočítat optimální trasu z aktuální pozice. Výsledek si můžete nechat zobrazit ve formě itineráře nebo na mapě. K dispozici je i postupné procházení křižovatek, abyste se na ně mohli předem připravit. Pokud budete mít šikovného spolucestujícího, můžete tím získat téměř plnohodnotnou navigaci. Za tu se totiž u Nokie připlácí. Pokud si zaplatíte, telefon vás bude plnohodnotně navigovat, včetně hlasových povelů. Ceny jsou následující:

  • týdenní licence: 6,49 €
  • měsíční licence: 7,99 €
  • roční licence: 59,99 €
  • tříletá licence: 69,99 €

Už jsem nakousl aplikaci pro archivaci orientačních bodů. Do té můžete sahat za aplikace Mapy, tak z programu GPS data. Body můžete třídit podle různých kategorií a kromě polohy k nim lze uložit i další doplňující informace, jako je adresa, telefon nebo třeba webová adresa. Aplikace Mapy se dokáže navíc podívat i na adresy uložené v adresáři telefonu.

32.png 33.png  
Archivace orientačních bodů

16.png 17.png 18.png 19.png
Hledání podle adresy • se zobrazením si můžete pohrát

20.png 21.png 22.png 23.png
Různé pohledy na mapu

Hodně se diskutovalo o citlivosti použitého GPS přijímače. Nikdo vlastně s jistotou neví, co uvnitř Nokie N95 najdeme, ale s největší pravděpodobností je to čip Sirf Star II. Vychvalovaný citlivý čip Star III by Nokii slušel víc, ale ani za současného stavu to není taková tragédie, jakou jsem čekal (podrobně o citlivosti čipu píšeme zde). S Nokií se dá bez problému navigovat v autě, pokud ji umístíte do držáku přelepeném na čelní sklo. Jen je dobré mít otevřenou klávesnici, protože čip je umístěn trochu nelogicky právě pod ní.

24.png 25.png 26.png 27.png
Plánování trasy • itinerář • možnosti volby • zobrazení trasy v mapě

28.png 31.png
Procházení křižovatek po cestě • za plnou navigaci musíte zaplatit

Navigačnímu programu, včetně placené verze, se budeme hlouběji věnovat v samostatném článku.

Schovaná GPS

Vestavěný modul má jednu zásadní nevýhodu. Aplikace třetích stran jej nedokáží identifikovat, protože nemají patřičné ovladače. Zpravidla vyhledávají zařízení připojené prostřednictvím bluetooth, mezi kterými čip Nokie pochopitelně není. Zkoušel jsem TomTom Navigator nebo javovou aplikaci Handy Geocaching – bez úspěchu. Pokud chcete takové aplikace využívat, musíte k telefonu připojit externí GPS modul prostřednictvím Bluetooth.

34.png 35.png 36.png 37.png 
TomTom funguje • ale jen s externím modulem • Handy Geocaching se marně snaží najít GPS

Kde je chyba? Programy s vestavěným čipem Nokie N95 jednoduše nepočítají. Myslím si, že by neměl být pro vývojáře Nokie problém nasimulovat, aby se pro externí aplikace choval vestavěný čip stejně, jako GPS modul připojený přes Bluetooth. Ale tak to bohužel nefunguje, což využitelnost GPS v Nokii N95 značně omezuje.

Ještě jednu aplikaci však můžete s vestavěným GPS modulem využívat, je jím Nokia Sports Tracker – aplikace pro sportovce, především pro běžce. Aplikace dokáže mimo jiné zaznamenat trasu a výsledek poté exportovat a zobrazit na mapě nebo třeba v Google Earth. Nokia tento užitečný software nabízí zdarma.

Témata článku: Nokia, , HTC P4350, Nokia 6300, Nokia N73, Nokia N73 Music Edition, Nokia N80, Nokia N93, Nokia N93i, Nokia N95, Nokia N95 8GB, Sony Ericsson P990i, Užitečný software, Celkové rozlišení, Mega +, Chronologický seznam, Rádio On, Noční záběr, Automatické hledání, Mega, Automatické zařazení, Fyzické rozlišení, Nabízené slovo, Uložení oblíbených, Archivace