Nokia N95: na prahu dokonalosti (mega test)

Nejpodrobnější český test Nokie N95 – telefonu s nejlepší výbavou na trhu. Všechny funkce pečlivě otestovány! 6× video!

Systém, prostředí, ovládání, rychlost

plusy: široké možnosti uživatelského přizpůsobení telefonu • automatická orientace displeje • velké množství dostupných aplikací • podpora Javy • propracované hlasové ovládání • zámek telefonu • možnost změny velikosti písma v nabídce

minusy: chudé nastavení aktivního pohotovostního režimu • nejasná funkce červeného tlačítka • pomalý přístup do nabídky nejpoužívanějších funkcí

Přítomnost operačního systému Symbian třetí edice už nikoho nepřekvapí. Ale že je tu jakýsi Feature Pack 1, to už zřejmě každý neví. Tento balíček vylepšení lze chápat podobně jako třeba Service Pack pro Windows XP. Jenomže u Windows šlo především o balíček doplňků zalepujících bezpečnostní díry, kdežto u Symbianu přináší především praktické inovace v uživatelském prostředí.

Operační systém, ovládání
standardní operační systémano, Symbian S60
verze operačního systému9.2/3rd ed., Feature Pack 1
česká lokalizaceano
podpora českých znakůano
obrázky na displejano
aktivní pohotovostní režimano
uživatelská nabídkaano
hlasové ovládáníano
SIM Toolkitano
zámek klávesniceano
automatický zámek klávesniceano

Na první pohled je vše při starém. Displej v pohotovostním stavu zobrazuje zpravidla nabídku aktivního pohotovostního režimu a v okolí pak klasické údaje, jako je čas, název operátora, datum, stavové diody a ukazatelé stavu baterie a signálu. Aktivní pohotovostní režim je možné vypnout – tím necháte vyniknout obrázek na pozadí. Ale přijdete tak o možnost rychlého spuštění šesti vybraných programů a o zobrazení událostí z kalendáře pěkně na očích. Také nebudete mít tak rychlý přehled o dostupných Wi-Fi sítích. Čekal bych ale, že bude aktivní pohotovostní režim v rámci Feature Packu nějak vylepšen. Vždyť už i Nokia 6300 s prostředím Series 40 má aktivní plochu poskládanou ze čtyř pruhů a uživatel si může zvolit, čím je obsadí. To by se hodilo i zde – někdo má raději delší výpis z kalendáře, jiný by se bez něj obešel, ale nedá dopustit na ikony rychlého spouštění, atp.

Pokud je aktivní pohotovostní režim zapnutý, slouží směry navigační klávesy k procházení prvků na ploše. Pokud je vypnutý, můžete jednotlivým směrům nastavit libovolné funkce pro rychlé spuštění. Vzhledem k tomu, že se do nabídky vstupuje zvláštním tlačítkem, je možné libovolnou funkci nastavit také potvrzovacímu středu. Dále je možné v pohotovostním režimu nastavit funkce kontextovým tlačítkům.

01.png 02.png
Aktivní pohotovostní režim • hlavní nabídka

Je toho hodně, co si můžete nastavit podle vlastních představ. V nabídce telefonu byla zřejmě také proto zcela přepracována nabídka Nastavení, ve které nyní najdeme mnohem více voleb než u starších telefonů se Symbianem. A je tu právě například nová skupina nastavení s názvem Přizpůsobení. V té kromě podoby a ovládání pohotovostního displeje najdeme také možnost výběru grafických motivů nabídky. V telefonu je jeich připraveno pět, další budou ke stažení na internetu.

11.png 12.png 13.png 14.png 15.png
Grafické motivy připravené v telefonu

Jedna ze zásadních novinek modernizovaného systému – můžete si nastavit globální velikost písma ze třech možných úrovní. Projeví se v nabídce, při práci se zprávami a prostě všude.

07.png 08.png 09.png 10.png 
Možnosti nastavení

Kromě barevné podoby nabídky si můžete vybrat také její podobu. Pokud vám nevyhovuje matice ikon, můžete si zvolit seznam. Samozřejmostí je možnost přeskupovat složky a jednotlivé aplikace v hlavní nabídce podle libosti, novinkou je pak možnost vytvářet strukturu složek více úrovní. Ikony v nabídce jsou lehce animované – komu by to snad vadilo, může animace vypnout. Poslední novotou v nabídce, kterou jsem odhalil je indikace spuštěných aplikací – pokud je aplikace již spuštěna objeví se napravo nahoře vedle její ikony modrý symbol.

05.png 06.png 06a.png 
Hlavní displej bez aktivního režimu • hlavní nabídka v podobě seznamu • animace v nabídce lze deaktivovat

Do hlavní nabídky se vstupuje speciálním tlačítkem vlevo od navigační klávesy. Když jej chvíli podržíte, zobrazí se vertikální seznam spuštěných aplikací na pozadí. Poněkud záhadné je mi chování červeného tlačítka. U starších telefonů aplikace minimalizovalo do pozadí, posléze nabylo funkce pro uzavírání aplikací a dnes je to něco mezi. Většinou aplikace zavře, někdy je však nechává běžet na pozadí. Zatím jsem nepřišel na to, podle čeho se to řídí.

16.png
Přepínání mezi aplikacemi

Poslouchá na slovo

Kromě hlavní nabídky je k dispozici ještě zvláštní nabídka nejčastěji používaných funkcí. Ty si můžete sami navolit. Nabídka je přístupná pod speciálním tlačítkem napravo od navigační klávesy. Feature Pack 1 přináší náhradu za kříž s čtyřmi volitelnými aplikacemi za libovolně dlouhou řadu aplikací v atraktivním grafickém prostředí – můžete si zapnout úvodní animaci nebo se kochat jen otáčejícím 3D rámečkem. Na pozadí se přitom budou pomalu prezentovat různé obrázky – buď ty předdefinované nebo si můžete nastavit čtyři vlastní. Aby jejich zobrazení nerušilo, jsou mírně rozmazány.

21.png 22.png 23.png 24.png
Nabídka uživatelských funkcí

Je to hezké, ale moc dlouho to trvá. A tak jsem brzy vypnul pozadí i animace, doufaje, že bude lépe. Nebylo a animaci jsem zase aktivoval, aby mi ty čtyři vteřiny alespoň trochu zkrátila. Nevím, proč se Nokia na nabídce nejpoužívanějších funkcí tak vyřádila – zvláště u této nabídky by měla přitom dbát na okamžitý, bleskurychlý přístup.

Telefon je jinak poměrně svižný. Nesmíme ale stále zapomínat na to, že se jedná o smartphone a pokud nemá aplikaci v paměti, její start se může trochu protáhnout. Ve srovnání s ostatními smartphony je na tom Nokia N95 ale dobře.

Zobrazení na displeji se automaticky orientuje podle aktuálního používání telefonu. Pokud je vysunete nahoru, budete pracovat s telefonem nastojato, při obnažení čtveřice hudebních tlačítek se předpokládá používání naležato. Po zavření telefonu zůstane zobrazení takové, jako bylo při posledním otevření. Displeji se přizpůsobí celý systém včetně všech funkcí. Můžete si tedy prohlížeč internet na šířku displeje, prohlížet obrázky nebo cokoli jiného.

a03.png a04.png
Zobrazení pohotovostního displeje a hlavní nabídky na šířku

Hodí se připomenout, že telefon můžete ovládat hlasovými příkazy. Telefon má funkci pro rozpoznávání hlasu a je schopen akceptovat prakticky libovolný počet příkazů. Aplikace, které mají být ovládané hlasem si můžete nastavit. Funkce funguje bezvadně – je přizpůsobena pro český jazyk, a tak je rozeznávání hlasu při zřetelné mluvě téměř bezchybné. Pokud si telefon není jistý, vypíše do krátkého seznamu položky, které by mohly danému příkazu vyhovovat. Na první pozici je umístěna ta, která je nejpravděpodobnější a bude spuštěna, pokud rychle nevyberete jinou nebo akci rovnou celou nezrušíte. Hlasové ovládání oceníte především v autě. Aktivuje se podržením pravé kontextové klávesy.

Když už probíráme nastavení telefonu, zastavím se ještě u funkce zámku. Pokud nechcete, aby se vám někdo v telefonu neoprávněně „šťoural“, můžete nastavit časovou prodlevu, po které se telefon zamkne. Abyste jej mohli začít používat, musíte zadat správný odemykací kód.

18.png 19.png
A do telefonu se nikdo nedostane

Kdyby toho náhodou uměl málo

Telefon můžete přiučit novým kouskům. Stačí doinstalovat nějakou symbianovou nebo javovou aplikaci. Aplikací pro nový Symbian třetí edice už je spousta, javových ještě víc. Můžete mít však dilema, co byste do tak vybaveného telefonu ještě nahrávali.

Nové aplikace se nejpohodlněji instalují prostřednictvím Nokia PC Suite, můžete je ale z internetu nebo jiným způsobem stáhnout do telefonu a instalovat rovnou odtud.

Témata článku: Nokia, , HTC P4350, Nokia 6300, Nokia N73, Nokia N73 Music Edition, Nokia N80, Nokia N93, Nokia N93i, Nokia N95, Nokia N95 8GB, Sony Ericsson P990i, Doppler, Rádio On, Pozitivní hodnocení, Nabízené slovo, Automatické zařazení, Běžná klávesnice, Libovolný text, První várka, Klasický jack, Zvukový soubor, Uložení oblíbených, Roční licence, Podstatný detail