Nokia N95: stále nový mobil (zkušenosti)

Nokia N95 po devíti měsících ostrého nasazení. V jakém je stavu? V čem je dobrá a co by naopak stálo za vylepšení?
Kapitoly článku

Je to právě tři čtvrtě roku, co jsem dostal na testování Nokii N95 a zkoumal každou její funkci, abych pak vše zdokumentoval v obřím testu. Tehdy jsem převážně chválil, protože tomuto nadupanému telefonu se dalo jen málo co vytknout. Změnil jsem názor? Vyplatí se Nokii N95 koupit? Obstojí proti konkurenci na současném trhu? Je lepší si připlatit za N95 8GB? Nokii N95 s občasnými přestávkami používám již devět měsíců a na tyto otázky se vám pokusím odpovědět.

Tip: podrobné parametry telefonu najdete v katalogu mobilů

NokiaN95_06.jpg NokiaN95_07.jpg NokiaN95_11.jpg NokiaN95_12.jpg
Nokia N95

Fakta, parametry a podrobný popis konstrukce i všech funkcí najdete v recenzi. Tento článek je o praktických zkušenostech a osobních dojmech.

Šrámy na těle

Zpočátku moc chválit nebudu. Stačí si vzít telefon po devíti měsících používání do ruky a hned je jasné proč. Stříbrná tlačítka s tužtičkou a korekčním „céčkem“ jsou odřená a nepěkně to vypadá především večer, kdy z odřenin září světlo. S odlupování stříbrného laku měla Nokia velké problémy u modelu N76 a v případě N95 setento problém týká ještě bočních tlačítek, kde to ovšem tolik nevadí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Po devíti měsících vypadá stále zachovale, až na odřeniny stříbrných tlačítek

Odřeniny samozřejmě nevznikly horlivým používáním tužtičky a céčka. Ale tato tlačítka jsou mírně vyvýšena a tvoří hranu, která je při zastrkování telefonu do kapsy vystavena oděru drsné džínoviny. Jinak je ale telefon velice zachovalý a šedé i švestkově fialové části krytu nevykazují žádné známky opotřebení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Odřeniny jsou nejnápadnější až když se setmí

Kritiku si dále zaslouží vůle mechanismu při běžném otevření. Ta je na mém telefonu už od výroby aupozorňoval jsem na ni už v recenzi. Pár měsíců vytížení se samozřejmě podepsalo na dalším uvolnění, ale musím přiznat, že jsem čekal daleko horší výsledek. Především je dobré, že se nijak neuvolnily aretace a pro vysunutí/zasunutí je zapotřebí stále stejné a vhodně nastavené síly. Zde má starší N95 navrch oproti N95 8GB, která má aretace slabé a snadno se otevře i nechtěně.

Při otevření na druhou stranu je telefon pevnější, nicméně této možnosti jsem si příliš neužil. Skrytá tlačítka jsou totiž určena výhradně pro ovládání přehrávače hudby a navíc pro jejich ovládání potřebujete levou ruku. V praxi se ukázalo, že přehrávač hudby ve většině případů ovládám s displejem nastojato.

NokiaN95_10.jpg NokiaN95_13.jpg NokiaN95_49.jpg NokiaN95_48.jpg
Výsuvná konstrukce by mohla být zpracována lépe

Vysunování na druhou stranu má pro mě důležitější funkci – automaticky přepne displej do horizontálního módu. Hojně této funkcionality používám až po instalování nejnovějšího firmwaru (20.0.015), ve kterém je odstraněno automatické spouštění multimediální nabídky po otevření telefonu na druhou stranu. Nyní se jen zkrátka přepne zobrazení displeje, a to i při spuštění jakékoli aplikace. Náběh multimediální nabídky už nezdržuje.

Každodenní krmení

Po zkušenosti s Nokií N95 8GB už vím, že aktivní krytka fotoaparátu nemusí být výhrou. U N95 je sice sklíčko kryté lamelou, nicméně při vytahování telefonu z kapsy se občas stane, že se mechanická krytka otevře. V tu chvíli automaticky startuje aplikace fotoaparátu a vás ochuzuje o několik vteřin než se spustí a než ji uzavřete.

NokiaN95_08.jpg NokiaN95_34.jpg NokiaN95_56.jpg NokiaN95_51.jpg
Displej dobře využívá plochy přední strany • kamera pro videohovory • fotoaparát je chráněn krytkou • reproduktory najdete na pravém i levém boku

Pochvaluji si snadno přístupné a standardizované konektory – tedy mini-USB a 3,5mm jack. Dále jsou mi na telefonu sympatické rozměry a hmotnost. Vzhledem k tomu, jaké všechny funkce telefonu zastupuje, je perfektní, že se bez problému vtěsná i do malé kapsy.

NokiaN95_60.jpg NokiaN95_62.jpg NokiaN95_72.jpg NokiaN95_73.jpg 
Vespod je miniUSB konektor, zdířka pro nabíječku... • ...a také poutko pro uchycení šňůrky • nabíječka k telefonu je extrémně malá

Ale zpět ke kritice, protože bude řeč o výdrži. Z nabíjení se pro majitele Nokie N95 stane každodenní rituál. Po posledním updatu firmwaru jsem byl ale překvapen, jak se na výdrži pozitivně podepsala vylepšená správa paměti či jiné optimalizace. Nabíjím sice zpravidla stále denně, ale větší výdrž je znát a den s jistotou přečkáte. Pro jistotu s sebou nosím nouzový zdroj energie, ale zatím si dávám pozor a využil jsem ho jen jednou.

NokiaN95_27.jpg NokiaN95_61.jpg 
Sejmout lze ze zadní části jen čast krytu • škoda, že se do útrob nevešla větší baterie

S novým firmwarem stále oživuje

Stále jsem si pochvaloval velikost displeje, ale měl jsem možnost chvíli používat N95 8GB, a to mé měřítka trochu posunulo. Stále jsem však spokojen – plocha je velká, písmo dobře čitelné. Na multifunkční telefon akorát. Rovněž nemám výhrad k ovládání – klávesnice je povedená.

Několik symbianových telefonu už jsem předtím používal, tak jsem neměl problém s orientací v hlavní nabídce. Vždy si přeskupím funkce podle toho, jak je využívám. U nejnovějšího firmwaru je možné vytvářet i složky hlubších úrovní. Nový firmware se také konečně rozloučil s jakýmsi online vyhledávacím nástrojem, který měl na svědomí Yahoo! a jehož jazykové mutace dělaly ve správci aplikací značný nepořádek. U starších firmwarů jsem funkci okamžitě odinstaloval, teď již nemusím.

Oblíbené funkce mám naskládány v liště aktivního pohotovostního režimu. Když jedu na dovolenou a nepotřebuji mít stále na očích přehled agendy, tak si aktivní pohotovostní režim vypnu, na pozadí šoupnu obrázek a k oblíbený funkcím se dostanu přes jednotlivé směry navigační klávesy. Zvykl jsem si také na multimediální menu dostupné pod zvláštním tlačítkem. Sice trvá asi dvě vteřiny, než proběhne animace, ale mám zde přehledně připraveny funkce pro mimopracovní aktivity (multimédia, mapy, hry).

01.png 02.png
Aktivní pohotovostní režim • hlavní nabídka

Časem mě omrzela standardní grafická témata, tak jsem z nepřeberného množství dostupného na internetu nainstaloval nová. S nejnovějším firmwarem přišla i nová grafická témata známá z 8GB verze, se kterými jsem zase chvíli spokojen.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Jedno téma z internetu a ukázka témat u nejnovějšího firmwaru

Rychlost ovládání se zlepšuje firmware od firmwaru. Už na začátku to přitom nebylo špatné. Poslední verze pak přinesla obrovské zrychlení načítání obrázků v galerii, které je nyní téměř okamžité, a start aplikací doposud nenačtených v paměti. Vše souvisí s vylepšenou správou paměti, která rovněž umožňuje bezproblémový běh více náročných aplikací současně. Dříve jsem občas při spuštěné navigaci narazil a telefon při pokusu otevřít jinou funkci zahlásil nedostatek operační paměti, ale tuto hlášku už jsem dlouho neviděl.

Sluchátka raději jiná

Už tu byla řeč o aktivním pohotovostním režimu. Ten bych si rád uspořádal podle svých představ, jak je to možné u „hloupých“ Nokií Series 40, nicméně mám smůlu. S novým firmwarem mi navíc další řádek ukousla funkce pro vyhledávání. Tu jsem nejdříve považoval za vynikající – hledaný text telefon hledá všude v paměti (například i v textech zpráv) a může také skočit na internet. Ale tuto funkci jsem zatím nepoužil a marně hledám její uplatnění. Rovněž údaj o skenování Wi-Fi sítí mí na aktivním pohotovostním displeji akorát překáží. Na výpis upomínek z kalendáře už tak mnoho místa nezbývá.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nová položka aktivního pohotovostního režimu patří nové funkci pro vyhledávání

Nicméně chválím, že displej po chvíli nečinnosti zcela nezhasne a ukazuje informace o čase a případných zmeškaných událostech. Pravda, zobrazení je drobné a „šedé na šedém“, ale aspoň něco.

Krátce ještě k příslušenství – za rozměry si pochvalu zaslouží nabíječka. Z krabice dále používám datový kabel pro rychlý přesun multimediálních dat na paměťovou kartu a občas se najde využití pro kabel pro připojení k televizi (doma pro promítání fotek, v hotelu pak telefon napojený na televizi zastoupí video). Sluchátka vzhledem ke zvukové (ne)kvalitě nepoužívám a jsem rád za standardní konektor, do kterého zapojuji Bose In-Ear nebo Sennheisery PX-100. Zvukový výstup samotného telefonu je jinak výborný.

NokiaN95_70.jpg NokiaN95_69.jpg NokiaN95_67.jpg NokiaN95_68.jpg
Dodávaná sluchátka hrají špatně • do standardního konektoru však zapojíte jakákoli jiná

Témata článku: Nokia, , , HTC Tytn, HTC Tytn II, Nokia N95, Nokia N95 8GB, Nov, Skvělá hračka, Základní pohled, Speciální software, Skvělá kombinace, Zkušenost, Rychlé procházení, Pracovní hovor, Dvojník, Automatické spouštění, Skvělá hra, Nový mobil, MOBI, Kodi, Snídaně, Mobil, Velká paměť