Nokia N950: druhé MeeGo je pouze pro vývojáře

Málokdo ví, že Nokia přivezla do Singapuru dva MeeGo smartphony. Kromě N9 také tajemstvím zahalenou N950. [Rozhovor]

Všechnu slávu na singapurské Nokia Connection 2011 slíznul model N9. Možná ale nevíte, že finský výrobce představil také model Nokia N950. I když slovo „představil“ není úplně na místě, tenhle smartphone se totiž jen tak nenápadně objevil na stránkách pro vývojáře. Nokia jej nehodlá vrhnout na trh, nebude jej prodávat, nedostane se mezi běžné smrtelníky, proto se jím ani nechlubí. Tenhle telefon má jediný účel – Nokia jej rozdá mezi vyvolené vývojáře a ti na něm budou ladit své aplikace pro produkční Nokii N9 (než bude k dispozici přímo N9 v dostatečném počtu). Jinými slovy, tohle bude jednou sběratelská perla.

Historie tohoto modelu zůstává zastřená, nikdo z Nokie o ní nechce mluvit. Jedno je však jisté – nikdo nebude financovat vývoj mobilu, aby jej pak rozdal. Tenhle telefon vznikal pro trh, pro koncové uživatele, ostatně to dokumentuje několik úniků informací a fotek v průběhu uplynulého roku. Můžeme tedy jen hádat, proč Nokia N950 neprošla interním sítem a nedostala šanci (případně proč N9 ano).

Klepněte pro větší obrázek
Nokia N950 má svoji specifickou krásu. Více fotek najdete na NokiaManii

Možná je to trochu zbytečné, ale přece jen si pojďme stručně projít výbavu téhle exkluzivitky. Operační systém je logicky stejný jako u N9, tedy MeeGo. Nejvýraznějším rozdílem je přítomnost QWERTY klávesnice, „houpačkový“ mechanizmus připomíná symbianové N97 a N97 mini.

Displej má úhlopříčku 4 palce, stejné rozlišení 854 × 480 pixelů jako N9, ale oproti skvělému AMOLEDU z N9 se jedná o obyčejný TFT LCD. Fotoaparát má stejných 8 MPx, ale tady podobnost s N9 končí – chybí nápis Carl Zeiss a také autofokus. Vývojáři si budou moct hrát s integrovaným NFC čipem, nechybí ani Bluetooth a Wi-Fi. Baterie má kapacitu 1450 mAh.

Diskuze (26) Další článek: Nokia N9: jaká ve skutečnosti je [video]

Témata článku: Nokia, , , , , Nejvýraznější rozdíl, Pro +, Vývoj, Meego, Vývojář, Druh