Nokia N97: královna ve velkém testu + video

Vrchol nabídky Nokie jsme podrobili důkladnému zkoumání. Přinášíme podrobnou textovou recenzi a téměř půlhodinový videotest!

Inteligentní přístup k datům

V nastavení dále najdeme správu veleb pro ovládání hlasem. Telefon vám rozumí a stačí pouze vyslovit název funkce, kterou chcete spustit. V nastavení pak můžete provádět změny názvů jednotlivých funkcí. Stejným způsobem pracuje i hlasové vytáčení – stačí vyslovit jméno tak, jak je zapsáno v telefonním seznamu a následně se vytočí (pokud je pod kontaktem více čísel, telefon se vás zeptá, které chcete vytočit). Z hlasových funkcí je tu přítomno také čtení zpráv – tato funkce však na rozdíl od hlasového ovládání není v základu připravena na češtinu a hlas Zdeny, která umí číst česky, si musíte doinstalovat prostřednictvím aplikace Stáhnout! Je to zdarma.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nabídka nastavení

Přizpůsobit si samozřejmě můžete vyzváněcí profily. Těch můžete mít libovolné množství a u každého lze nastavit typ melodie, způsob vyzvánění a hlasitost, tón zprávy, e-mailu a videohovoru. Samozřejmostí jsou vibrace, ale méně obvyklou volbou jsou 3D efekty zvuku při vyzvánění nebo možnost vyslovení jména volajícího před zazvoněním.Tóny budíků a kalendáře se nastavují zvlášť a jsou pro všechny profily stejné.

Skvěle inovovaná je správa datových přenosů. Jednoduše nastavíte přístupové body, jejich funkci a priority. V případě potřeby internetového připojení se telefon už na nic neptá a vybere preferovaný přístupový bod. V praxi si tak dáte na přední pozice Wi-Fi doma, v práci či oblíbené restauraci a až na poslední pozici přístupový bod operátora, který zpravidla nabízí pomalejší připojení. Přes co se telefon připojuje poznáte podle stavových ikonek.Dávno to uměl Symbian UIQ nebo Windows Mobile, Nokia se to učila hodně dlouho, ale dočkali jsme se.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Nastavení datových přenosů

Facebookový klient do kapsy

Velký dotykový displej Nokie N97 v kombinaci s rychlými datovými přenosy (od GPRS až po HSDPA) přímo vybízí k surfování na internetu v každé volné chvilce. Výchozí internetový prohlížeč se určitě dočkal nějakého vnitřního vylepšení, protože ještě nepamatuji, že by byl prohlížeč od Nokie tak rychlý. Nemůžete čekat rychlost jako v Google Chrome na počítači, ale mezi mobilními telefony je to rychlík. Důkazem budiž skutečnost, že jsem ani po týdnu s Nokií N97 ještě nenainstaloval Operu Mini, ačkoli na ní nedám dopustit. Nicméně ta bude jistě úspornější na datové přenosy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
MobilMania.cz na displeji Nokie N97 • možnosti prohlížeče

Prohlížeč nabízí běžný komfort – má historii, záložky synchronizované s počítačem, pamatuje si formuláře a hesla, umí javascript a flash. Po načtení stránky se automaticky přepne do „fullscreenu“, aby nepřekážela lišta s nabídkou. Pro její zobrazení stačí prstem klepnou do pravého dolního rohu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nastavení a funkce prohlížeče v kontextové nabídce • procházení historie navštívených stránek

Když prstem „šoupnete“ po displeji, stránka se začne posouvat, a to i s efektem setrvačnosti, jak to známe z iPhonu. Je to pohodlné a přirozené ovládání. Po natočení displeje se zobrazení automaticky přizpůsobí. Přiblížení funguje na dvojí poklepání prstem, ale chybí mi tu volba kontinuálního přibližování stránky, případně přizpůsobení měřítka na šířku odstavce, jak to funguje ve zmiňovaném iPhonu.

A protože pro hromadu uživatelů se teď stal synonymem internetu Facebook, vyšla jim Nokia vstříc a do telefonu přidala aplikaci (odinstalovatelnou) pro přehledné ovládání aktivit na této službě. Přímo z telefonu můžete sledovat dění, nebo aktivně přidávat fotky či videa. Je to povedená aplikace, kterou „facebookáři“ ocení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Aplikace pro Facebook

Kapesní rádio i radiostanice

Jako správný člen „enkové“ řady je Nokia N97 řádně multimediálně vybavena. Najdete v ní propracovaný hudební přehrávač s knihovou, přehrávač videa, rádio s RDS a správce podcastů i videocastů.

Základem všeho je obří paměť – 32 GB máte v základu, a kdyby vám to bylo málo, můžete si třeba až dalších 16 GB dopřát prostřednictvím microSD karty. Osobně jsem si do telefonu přenesl kompletní hudební sbírku a ještě tu zbyla hromada místo na seriály a podcasty. Tak velké místo v telefonu rozhodně nepovažuji za zbytečnost, ale za cenný komfort – už žádné rozmýšlení, co do telefonu nahraju a budu poslouchat. Nahraju tam zkrátka všechno…

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hudební přehrávač a knihovna hudby • v budoucnu bude možné i u nás nakupovat hudbu přímo do telefonu prostřednictvím Nokia Music Store, ale zatím pod odkazem na obchod najdete jen strohé informace

Hudbu lze do telefonu nahrávat buď jako na externí disk (Mass Storage), nebo synchronizací s Windows Media playerem anebo prostřednictvím dodávané aplikace v rámci balíku Nokia Ovi Suite, který dostanete na DVD spolu s telefonem. Video je nejlepší nahrávat právě prostřednictvím Ovi Suite, protože ačkoli soubory s videem jen přetáhnete do telefonu, dojde před jejich zkopírováním ke konverzi do MP4 formátu. Pochopitelně to zdržuje, ale je to bez starostí. Jen mi trochu vrtá hlavou, že symbianový Samsung Innov8 má RealPlayer s DivX kodeky, ale stejný RealPlayer v Nokiích se musí krmit MP4.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nabídka hudby • rádio s RDS • podcasty • videocasty

Přehrávání videí je samozřejmě přes celý displej telefonu se skrytými prvky ovládání, je možné přetáčet dopředu či dozadu.

Zvukový výstup zajišťuje dvojice stereofonních reproduktorů umístěných v rozích na hraně pod klávesnicí, tedy ideálně. Sluchátka se připojují 3,5mm jackem, který kouká z horní strany, tedy rovněž ideálně. Dodávaná sluchátka jsou tradiční nokiácké špunty, které nemá cenu vytahovat z krabice. Hrály otřesně už před lety, kdy je Nokia začala k telefonům přibalovat, a stejně mizerně hrají i dnes. Společně s dálkovým ovládáním na kabelu se dají použít jako dobrý headset, ale od ovládání je naštěstí možné samotná sluchátka odpojit a do jacku zapojit nějaká lepší.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  
Paměťový prostor lze rozšířit kartami, pro které je připraveno místo za zadním krytem • Sluchátka hrají špatně, ale naštěstí snadno připojíte jiná – buď přímo do telefonu nebo k ovladači na kabelu

Také můžete využít bezdrátových sluchátek připojených přes bluetooth a je tu ještě jeden bonus: FM vysílač. Po jeho aktivaci nastavíte frekvenci, na které má telefon vysílat, a tu si pak můžete naladit na libovolném rádiu a poslouchat hudbu z telefonu, jako by to byla běžná radiostanice. Je to velmi praktická věc jak do auta, tak domů, kde takto telefon snadno bezdrátově propojíte s Hi-Fi systémem.

Klepněte pro větší obrázek
Nastavení FM vysílače

Fotky a videa

Fotoaparát na zadní straně telefonu je schovaný pod plastovou krytkou. Po jejím odsunutí se aplikace fotoaparátu automaticky nastartuje. Funkce fotoaparátu jsou bohaté – různé scénické režimy včetně makra, samospoušť, barevné tónování, korekce expozice, ostrosti a kontrastu, sekvenční snímání a také přímé nastavení citlivosti ISO ve třech krocích. V předvolbách pak lze nastavit velikost obrázků (max. 5Mpx), automatické tagování fotografií prostřednictvím GPS nebo zvuk spouště fotoaparátu (lze vypnout úplně vypnutím systémových zvuků v profilech). Na blbinky se pak hodí možnost přepnutí na přední kameru – ta dělá mizerné obrázky v nízkém rozlišení, ale perfektně poslouží místo zrcátka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hledáček fotoaparátu • možnosti nastavení

Fotky dělá Nokia N97velmi dobré. Za zhoršených světelných podmínek sice výrazně vzroste šum a při zamračené obloze má fotoaparát tendenci k přepalům, ale venku během dne lze pořizovat snímky výborné kvality, s ostrostí po celé ploše snímku a s věrnými barvami. Při fotografování mi vadil jen zdlouhavější postup nastavení a také to, že si fotoaparát nastavení nepamatuje – po startu musíte korekci expozice apod. nastavit znovu.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Za pěkného počasí fotí Nokia N97 výborně
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Když slunko nevyleze, Nokia si občas poradí také docela dobře
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Ale někdy je to boj: automatika • kompenzace expozice o stupeň dolů • navíc snížení ISO a o stupeň vyšší kontrast
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tmavé prostory automatikou • a reálnější pohled se sníženým ISO a kompenzací expozice 
Klepněte pro větší obrázek
Fotka z přední kamery pro videohovory

Obrázky se řadí do fotogalerie, ve které jsou odděleny fotky od ostatních obrázků nacházejících se v paměti telefonu. Konečně! Fotky lze prohlížet podle času nebo rozřazovat do alb. Procházení fotek je disciplína, která fotomobilům dělá problémy, obzvlášť když se ženou za stále vyšším rozlišením. Tady je to podobné, a tak pokud nafotíte větší sérii fotek v plném rozlišení, bude jejich prvotní načtení v galerii chvíli trvat. Obrázky je pak možné nejen pohodlně prohlížet a libovolně přibližovat, ale také upravovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Možnosti nastavení fotek a videa

Komu by byly obrázky málo, může natáčet videa. Maximální rozlišení je VGA v rychlosti 30 snímků za vteřinu. Fotky či videa lze sdílet na internetu prostřednictvím funkce Share online. Ta však zatím stále podporuje jen tři méně využívané služby – Ovi, Vox a Flicker.

Ukázky videa:

Témata článku: Nokia, , Apple iPhone 3G, Apple iPhone 3G 16GB, Apple iPhone 4GB, Nokia N97, Nokia N97 mini, Samsung Innov8, Nastavení bluetooth, Předchozí komunikátor, Jediná alternativa, Uložení oblíbených, Přehledné ovládání, Král, Chromované tlačítko, Dobrá hodnota, Královna, Automatické hledání, Použitelný fotoaparát, Guitar Hero, Velké místo, Klasická nabídka, Systémový zvuk, Test, MS Exchange