Nokia podala žádost o patent na samonabíjecí telefony

Nová technologie pro akumulátory je v nedohlednu, Nokia ale přemýšlí o jednom řešení, které na problém s výdrží baterii jde od lesa.

Finským vývojářům dělá starosti nízká výdrž jejich nadupaných smartphonů. Nová technologie pro samotné akumulátory je v nedohlednu, a tak experimentují s jejich samodobíjením. Řeč nebude o slunci a solárních panelech, tentokrát se bude recyklovat kinetická energie. Jinými slovy, Nokia hodlá měnit pohyb mobilu na elektrickou energii. Myšlenka samotná není nijak přelomová, v hodinkách jsou takové generátory energie doma už několik let, teď ale půjde o jejich adaptaci do světa mobilních telefonů.

Jak že hodlá Nokia zachytávat energii uvnitř mobilu? Některé těžší součástky budou umístěny na jakési kolejnici, po ní se budou (např. vlivem chůze) pohybovat a mechanickou energii už není tak obtížné přeměnit na energii elektrickou. Nokia to podle tohoto patentu hodlá udělat prostřednictvím piezoelektrických krystalů, které budou rozmístěny na obou koncích zmíněných kolejniček.

Nokia říká, že za ideálních podmínek (zřejmě tedy hodně chůze s mobilem v kapse) tento piezoelektrický generátor vystačí na 100 % spotřeby celého telefonu. Takhle na papíře to všechno vypadá možná až příliš dobře, než aby to mohla být pravda, nechme se ale překvapit, jak Nokia zvládne miniaturizaci této technologie a vlastně celé její převedení do praxe.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Nákresy přiložené k žádosti o patent. Je z nich vidět, že generátor bude pracovat s pohybem ve dvou osách

Zdroj: UPSTO via symbian-freak.com


Piezoelektrický jev

Piezoelektrický jev (z řeckého piezein – tlačit) je schopnost krystalu generovat elektrické napětí při jeho deformování, popřípadě jev opačný, kdy se krystal v elektrickém napětí deformuje. Může se vyskytovat pouze u krystalů, které nemají střed symetrie. Nejznámější piezoelektrickou látkou je monokrystalický křemen, křišťál.

Vznik tohoto jevu vysvětlujeme takto: Deformací se ionty opačných nábojů posunou v krystalové mřížce tak, že elektrická těžiště záporných a kladných iontů, která v nezdeformovaném krystalu souhlasí, se od sebe vzdálí. Na určitých plochách krystalu se objeví elektrický náboj. (Zdroj: Wikipedia.org)

Piezoelektrický jev se využívá mimo jiné také v běžných zapalovačích – v jiskrovém mechanismu je piezoelektrickým krystal, který po stisknutí vytvoří elektrickou jiskru a ta pak zapálí hořlavinu.

Diskuze (33) Další článek: První přístroje s Bluetooth 4.0 přijdou do konce roku

Témata článku: Nokia, , , , Telefon, Elektrický náboj, Kolejnice, Nízká výdrž, Symetrie, Kinetická energie, PODA, Sam, Žádost