Nokia Presenter: ovládejte počítač mobilem

Díky Java aplikaci Nokia Presenter můžete ovládat počítač na dálku prostřednictvím Bluetooth. Ukážeme vám, jak tato vymoženost funguje.

Ovládání počítače mobilním telefonem, který je k němu připojen pomocí technologie Bluetooth, není nic nového. Sony Ericssony tuto funkci standardně obsahují již dlouho a návod na její použití jste si mohli přečíst v tomto článku. Telefony Nokia tuto schopnost ale donedávna neměly. Nyní se to ale změní. Nedávno testovaná Nokia 6300 ve své nabídce Java aplikací obsahuje aplikaci s názvem Presenter, která tuto funkci zpřístupní i telefonům finského výrobce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 6300

Co je potřeba a jak to nastavit?

Kromě Java aplikace Presenter nainstalované v telefonu budete potřebovat ještě počítač s vestavěnou technologií Bluetooth (případně Bluetooth USB klíč) a potřebný software. Jedná se o program Nokia Wireless Presenter, který naleznete na cédéčku dodávaném společně s telefonem. Můžete si jej také zdarma stáhnout ze stránek Nokie. Program je kompletně v angličtině. Pokud ji ale alespoň trošku ovládáte, neměli byste mít s jeho nastavením žádný problém.

5.JPG

Instalace programu je rychlá a zcela bezproblémová. Zvládne ji každý běžný uživatel počítače. Stačí pouze odklikat nabízené volby. Po spuštění programu se kromě malé ikonky telefonu v liště vedle hodin objeví také jeho základní okno, které obsahuje dvě záložky. Na první záložce s názvem Preferences nastavíte, zda se má program automaticky spouštět při každém startu Windows, a vyberete virtuální sériový port, ke kterému bude telefon přes Bluetooth připojen. Dále je zde praktická možnost deaktivace spořiče obrazovky při spuštění prezentace v PowerPointu a nastavení rychlosti pohybu kurzoru myši, když jej budete ovládat telefonem.

1.JPG 2.JPG
Okno se základním nastavením • seznam aplikací, které lze s programem Nokia Presenter ovládat

Druhá záložka Applications již obsahuje seznam programů, které bude možné telefonem ovládat. Od výrobce je Nokia Wireless Presenter připraven spolupracovat s třemi programy (profily PowerPoint, Winamp a Media Player) a umí také ovládat kurzor myši (profil Desktop). Čtveřice tlačítek pod seznamem programů slouží pro vymazání, editaci či obnovení jednotlivých profilů. Umožňují také založit profil nový.

Přidáváme nový program

Nyní se podíváme, jak se upravuje nastavení jednotlivých profilů pro ovládání určitého programu, a také, jak se přidává program nový. Není v tom žádný rozdíl. Nový profil přidáme stiskem tlačítka New. Otevře se nám nové okno. Úplně nahoře nejprve profil pojmenujeme podle programu, který budeme chtít ovládat. Toto pojmenování se objeví poté i v telefonu.

4.JPG 6.JPG
V tomto okně nastavíte činnosti jednotlivým klávesám telefonu

Aby Nokia Wireless Presenter poznal, kterého programu se zvolený profil týká, musíte mu to sdělit v dalším políčku. Identifikaci lze provést třemi způsoby. Nokia Wireless Presenter může aplikace rozeznávat podle spouštěcího souboru (v roletce vlevo vyberete volbu Executable), názvu okna aplikace (vyberete volbu Windows Title) nebo pojmenování, pod kterým je program veden v operačním systému (vyberte volbu Windows class name). Poslední možnost identifikace nedoporučuji používat, protože celé jméno programu je obtížné určit.

Další roletková nabídka určuje, zda se má okno zvoleného programu, jakmile obdrží požadavek z telefonu, maximalizovat (AutoRestore) nebo stát aktivním (BringToTop). Toto nastavení upravíte pomocí přepínače True/False.

A nyní přicházíme k tomu hlavnímu: co budou jednotlivé klávesy na telefonu spouštět za funkce. Na pravé straně okna vidíte klávesnici telefonu se všemi numerickými klávesami i čtyřsměrný ovladačem s potvrzovacím středem. Kontextovým klávesám a klávesám pro zahájení a ukončení hovoru žádné funkce nastavit nelze. Vybraná klávesa je zobrazena jako zamáčknutá. Vlevo dole pak zvolené klávese nastavíte, jaká klávesová zkratka se jejím stisknutím má provést. Vytvářet můžete zkratky složené až ze tří kláves. Nastavit lze i tlačítka a pohyby myši. Jakmile na jednotlivé klávesy telefonu nakonfigurujete potřebné klávesové zkratky, profil uložíte tlačítkem Save.

Co umí Presenter v mobilu

Java aplikace Presenter je vcelku jednoduchá. Po jejím spuštění se snadno připojíte k Bluetooth modulu ve vašem počítači. Na displeji se pak objeví výpis programů, pro které má Nokia Wireless Presenter vytvořený profil. Příslušný program ale musí být v počítači spuštěný, spustit z telefonu jej nelze. Příslušný program, který chcete ovládat v telefonu vyberete, potvrdíte a pak již jej můžete ovládat na dálku. Problém je pouze v tom, že na displeji telefonu nevidíte klávesové zkratky přiřazené jednotlivým klávesám. Musíte si je prostě pamatovat nebo napsat na papír.

P1010221.jpg P1010222.jpg P1010223.jpg P1010249.jpg
Spouštění Java aplikace • úvodní obrazovka • výběr Bluetooth zařízení • základní nastavení

P1010225.jpg P1010226.jpg P1010248.jpg P1010247.jpg
Seznam aplikací, které lze ovládat • ovládáme Winamp • krátká nápověda a popis aplikace Nokia Presenter

Aplikace Presenter je určena hlavně pro ovládání prezentací v PowerPointu. Prezentace ovšem musí mít příponu PPT. Jinou příponu prezentací aplikace nepodporuje. Pomocí telefonu pak prezentaci spustíte a přepínáte mezi jednotlivými snímky. Na displeji telefonu si můžete nechat zobrazit seznam jednotlivých snímků a poznámky, které jsou k jednotlivým snímkům uloženy. Nechybí ani možnost ovládání kurzoru myši jako ukazovátka. Telefon vás také může upozornit na uplynutí doby, která byla vaší prezentaci vyhrazena. Tu lze zadat v nastavení. Uplynulý čas vidíte průběžně na displeji telefonu.

P1010227.jpg P1010230.jpg P1010231.jpg P1010228.jpg
Seznam snímků prezentace • poznámky k jednotlivým snímkům • aktivováno ukazovátko

P1010245.jpg
Čas vyhrazený pro prezentaci právě vypršel

Pro časté přednášející ideální doplněk

Java aplikace Presenter je společně s programem Nokia Wireless Presenter vhodným doplněk pro osoby, které často přednášejí a používají přitom prezentace z PowerPointu. Při ovládání prezentace nemusejí být neustále u počítače a na displeji telefonu přitom uvidí i poznámky k jednotlivým snímkům. Presenter lze ale využít i doma pro dálkové ovládání vašeho počítače třeba z postele. Aplikaci Nokia Presenter dnes již najdete kromě Nokie 6300 také například v modelech 6131, 6233 a 6234. Pokud ji ve své Nokii nenajdete, můžete si ji zdarma stáhnout z oficiálních stránek Nokie.

Diskuze (53) Další článek: ZenZui: nový informační ekosystém od Microsoftu

Témata článku: Nokia, , Nokia 6300, WinAmp, Klávesová zkratka, Nový profil, MOBI, Počítač, Mobil, Druhá záložka, Pře, Zvolený profil