Nokia Refocus: Zaostřujte až po vyfocení [video]

Vyzkoušeli jsme aplikaci Nokia Refocus, která vám umožní zaostřit snímek až po pořízení. Navíc se k němu můžete vrátit a přeostřit jinam.

Vzpomínáte na plenoptický fotoaparát Lytro? Jedná se o nekonvenční systém, který soustavou mikročoček zaznamenává světelné paprsky. Výsledkem je jakýsi pokročilý RAW snímek, který je možné libovolně přeostřovat až po vyfocení. Nokia se ke stejnému cíli vydala „od lesa“ (i když také Finové koketují s plenoptikou), přes software, konkrétně přes aplikaci Refocus. Jejím prostřednictvím fotoaparát vyhodnotí scénu a pořídí dva až osm snímků zaostřených na objekty v různé vzdálenosti od objektivu. Ty potom spojí do jednoho souboru a následné přeostřování není nic jiného, než výběr snímku zaostřeného právě tam, kam ukážete prstem.

Klepněte pro větší obrázek 
Nejlepších výsledků dosáhnete, když bude jeden objekt velmi blízko objektivu a druhý naopak velmi daleko. Tohle je scéna, kterou uvidíte níže ve videu. Krabička od telefonu už blíže být nemohla (fotoaparát by nezaostřil), zato kašpárek klidně mohl být mnohem dále. I u předmětů vyskládaných na jednom stole se však efekt projevil.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ve výsledném snímku můžete zaostřit, kam chcete. Tak trochu navíc je v aplikaci funkce, v rámci které si můžete pohrát s barvami a zachovat jen vybranou z nich.

Řešení od Nokie má výhodu v rozlišení. Z Lytra padají čtvercové snímky o straně 830 pixelů, zatímco Refocus umí 5 MPx. Při rozlišení Lumie 1020 s 41Mpx snímačem je to trochu zklamání, ale vývojáři zřejmě vědí, jak dlouho by tato výpočetně náročná operace trvala při násobném počtu obrazových bodů... Lytro má výhodu v tom, že zachycuje jeden snímek v jednom okamžiku, kdežto násobná expozice v Nokia Refocus se hodí pouze pro statické scény.

Jako prezentační snímek použila Nokia scénu s promyšlenou kompozicí, zatímco vy při reálném použití budete těžko hledat kompozici na míru šitou pro aplikaci. I v obyčejných kompozicích vás však Refocus nezklame a dokáže dvě či tři rozdílné hloubky ostrosti nalézt. Jak líbivý ale výsledek bude, to už záleží pouze na vás. Oproti předchozím slibům je aplikace Nokia Refocus dostupná nejen pro Lumie 1520 a 1320, ale i pro starší Lumie 92x, Lumii 1020 a tablet Lumia 2520.

Ukázkové snímky

Kromě možnosti „ostřit“ podle libosti také můžete zaostřit vše. Pokud pod tímto odstavcem nic nevidíte, jděte rovnou na stránky Refocus.Nokia.com a ukázkové snímky si prohlédněte tam.

Diskuze (23) Další článek: SEJF - multifunkční aplikace pro mobilní platby

Témata článku: Nokia, , , , , Nokia Lumia 2520, Náročná operace, Reálné použití, Vyfocení