Nová data pro mapy České republiky

Společnost CEDA včera oznámila, že vydala novou verzi datové sady StreetNet ČR v.0704. StreetNet je aktualizován dvakrát ročně, vždy po šesti měsících. Postupně dochází ke zpřesňování geometrie a atributů jednotlivých vrstev. Oproti StreetNetu v.0610 bylo provedeno přibližně čtyři sta tisíc změn.

Z tiskové zprávy

Obsah datové sady StreetNet ČR  je tvořen třinácti standardními vrstvami dělených do šesti tříd: komunikace, administrativní členění, železnice, osídlení, využití půdy a vodstvo. Mezi další prvky a atributy patří například úseky komunikace, dálniční exity, kilometráž, zastavěná plocha sídel, centra osídlení, průmyslové zóny, letiště, nákupní centra, areály vysokých škol, areály nemocnic, golfová hřiště atd.

Nosnou vrstvou celé datové sady je vrstva ROAD obsahující veškeré komunikace na území České republiky. Proto je většina práce na datové sadě zaměřena na její polohové zpřesňování. StreetNet ČR v.0704 doznal podstatných změn při úpravách geometrie sítě v menších obcích a na silnicích 2. a 3. tříd. Významné bylo i atributové zdokonalování. Vrstva ROAD má v nové verzi o 181 357 úseků více, což je nárůst o 25,9%.

Přehled největších novinek ve verzi datové sady StreetNet ČR v.0704:

  • Zpřesnění geometrie na silnicích nižších tříd
  • Preaktuálnost dat: vrstva ROAD obsahuje již zapracované (průjezdné) významné stavby na silnicích 1. tříd, které se podle investorů jednotlivých staveb budou uvádět do provozu před vydáním příští verze StreetNet v.0710 (jedná se například o obchvat Bělotína R48, Chomutov 7 atd.)
  • Nový atribut TOLL ve vrstvě ROAD, který vymezuje úseky podléhající placení mýta u automobilů nad dvanáct tun (atribut se vztahuje pouze na dálnice a rychlostní komunikace, kde je mýto vybíráno od 1. ledna 2007)
  • Úprava všech vrstev datové sady StreetNet v.0704 na styku se StreetNetem SR za účelem vytvoření bezešvě propojených map České a Slovenské republiky
  • Aktualizace vrstev Administrativního členění (117 obcí změnilo příslušnost k okresu), nové aktuální statistické údaje k 1. lednu 2007 dle ČSÚ
Váš názor Další článek: Za navigační systém Galileo možná zaplatíte i vy

Témata článku: Pro +, Data, Nov, Geometrie