NovaThor 3GHz: boží kladivo mezi procesory [MWC]

NovaThor. V jeho jméně slyšíte inovaci a je tam i Thór, bůh hromu, který svým pověstným kladivem rozdrtí konkurenci. Tedy aspoň tak si to představuje ST-Ericsson.

ST-Ericsson přivezl na MWC nový mobilní čipset NovaThor L8580 eQuad A9, který je unikátní nejen maximální taktovací frekvencí 3 GHz, ale hlavně technologií, způsobem fungování. I když v názvu vidíte výraz „quad“, což by znamenalo čtyři jádra, v tomhle procesoru jsou pouze dvě, zato fungují ve dvou módech: s důrazem na nízkou spotřebu, nebo na vysoký výkon. ST-Ericsson tvrdí, že má zdaleka nejvýkonnější mobilní procesor současnosti a na stánku to také předvádí.

Problém je, že se procesor dostane k prvním výrobcům za rok, což je v téhle branži dlouhá doba, konkurenti nespí a za rok budou jinde, než teď. Řešení od ST-Ericssonu je chytré, ale ne natolik exotické, aby působilo nekompatibilitu smartphonů. Mluví se hlavně o Androidu, ale vyloučeny nejsou ani další platformy. Čipset vychází z architektury ARM Cortex A9 a je vyráběn 28nm technologií. O grafiku se stará jednotka PowerVR SGX544.

ST-Ericsson míří vysoko, chce se postavit Qualcommu, Nvidii a dalším. Nakročeno má dobře, kromě ve videu uvedených výkonových charakteristik stojí za zmínku integrovaný modem, který kromě LTE cat4 s maximální rychlostí 150 Mb/s zvládá i všechny starší a pomalejší datové technologie.

Více o 3 GHz NovaThoru zjistíte na webu ST-Ericsson.

Diskuze (7) Další článek: Emporia Life Touch: senioři budou „cool“ [MWC]

Témata článku: , , Procesor, Nov, Integrovaný modem, Proces, Mez, NovaThor, Pro +