Nové tablety Samsung Ativ: hubeňour a obojživelník

Samsung na premiéře v Londýně ukázal nové tablety s Windows 8. Jeden se umí přepnout i do Androidu, druhý je příjemně tenký.

Samsung dnes na premiéře v Londýně představil hned několik zařízení, které se primárně řadí mezi počítače. Těm se ve větší míře věnuje web Živě.cz, my jsme si z novinek „vycucli“ pouze ty, které se nějak dotýkají mobilního světa a tabletů. Je to zejména nový tablet Samsung Ativ Tab 3 s dospělými Windows 8 a dále také hybridní zařízení Samsung Ativ Q se stejnou výchozí platformou.

Samsung nedávno provedl revizi mezi svými zařízeními s Windows a udělal pořádek v označování. Všechny produkty, které primárně patří mezi notebooky nebo ultrabooky nesou název Ativ Book. Zařízení, která chápeme převážně jako tablety, se potom značí jako Ativ Tab. Číslice pak určuje třídu – čím vyšší cifra v názvu, tím lepší výbava. Samsung Ativ Q je potom výchozím prvním členem rodiny konvertibilních multiplatformních zařízení.

Samsung Ativ Q

První novinkou od Samsungu, která strká nos do mobilního světa, je hybridní zařízení Samsung Ativ Q. Notebook zkřížený s tabletem navíc kombinuje dvě platformy. Výchozí je Windows 8 od Microsoftu (proto patří do řady Ativ), spustíte na něm ale i Android 4.1 Jelly Bean. Systémy budou propojeny na bázi přímého adresování, mezi platformami si uživatel může posílat nebo sdílet konkrétní složky a soubory. Výsuvně-sklopná konstrukce skrývá ve spodní vrstvě mechanickou klávesnici, Ativ Q by se tak mohl stát ideálním zařízením pro vytváření i konzumaci obsahu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Ativ se chlubí netradiční konstrukcí s inovativní konstrukcí závěsů, díky kterým tablet můžete používat ve čtyřech různých režimech. V režimu tablet je displej sklopen na klávesnici. Pokud displej odklopíte do svislé polohy, můžete přístroj používat jako běžný notebook. Displej lze nadzdvihnout a otočit, pokud si přejete sledovat obrazovku společně s osobou sedící naproti vám. Nebo ho můžete otočit o 180 stupňů, abyste mohli přístroj použít v poloze stojánku pro sledování filmů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Výkon zajišťuje procesor Intel Core i5, grafiku má na starosti jednotka Intel HD Graphic 4400. Notebook má 4 GB vestavěné DDR3L RAM paměti a SSD disk s kapacitou 128 GB. Displej s úhlopříčkou 13,3 palce disponuje vynikajícím rozlišením 3 200 × 1 800 bodů, což činí obraz jemný podobně jako u HD smartphonů (jemnost displeje tabletu činí 275 ppi). Zařízení má rozměry 327 × 218 × 14 mm a váží 1,29 kg. Na baterii by mělo vydržet až 9 hodin. Mezi konektory najdeme 2× USB (1× USB 3.0, 1× USB 2.0), HDMI, RJ45 Ethernet a nechybí ani slot pro paměťovou microSD kartu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Samsung Ativ Tab 3

Nový Samsung Ativ Tab 3 patří podle výše zmíněné metodiky názvosloví do nižší třídy tabletů s Windows. Navazuje na loňský model Ativ Tab, na rozdíl od něj ale už obsahuje Windows 8, nikoli poněkud kontroverzní Windows RT. Obsahuje dotykový HD displej s rozlišením 1 366 × 768 bodů. Srdcem je čipset Intel Atom Z2760 s dvoujádrem Saltwell o taktu 1,8 GHz. Pro procesy systému jsou určeny 2 GB paměti RAM, vnitřní paměť dosahuje kapacity 64 GB a rozšířit ji lze kartou microSD. Z konektivity jmenujme 1× microUSB 2.0 a 1× microHDMI. Tablet vydrží běžet na baterii až 10 hodin.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Desetipalcový Samsung Ativ Tab 3 je nejtenčím tabletem s Windows, jeho tloušťka činí pouhých 8,2 mm a hmotnost se zastavila na 550 g. Přesto některé srovnatelné androidové tablety (např. Sony Xperia Tablet Z) jsou ještě o fous kompaktnější. Ativ Tab 3 nezapře designovou inspiraci současnou řadou Galaxy, což může být po čase už trochu nuda. Tablet poslouží pro zábavu i práci, z výroby obsahuje sadu Microsoft Office 2013. S kreslením pomůže známé dotykové pero S Pen.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Samsung Ativ Tab 3
rozměry a hmotnost: ? × ? × 8,2 mm, 550 g
displej: 10,1", kapacitní TFT LCD, 1 366 × 768, 155 PPI
sítě: přístroj nepodporuje telefonní sítě
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4
paměť: 64 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 2 GB, baterie: ? mAh
procesor: Intel Atom Z2760 (2× Saltwell, 2 GHz, 32nm)
operační systém: Microsoft Windows 8
fotoaparát: telefon nemá fotoaparát
14 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Cena ani dostupnost nových Ativ tabletů nebyla oznámena.

Diskuze (39) Další článek: Živě z Londýna: Samsung představil novinky Ativ a Galaxy

Témata článku: Samsung, , , , Samsung Ativ Tab, Samsung Ativ Tab 3, Samsung Ativ Tab 64GB Wi-Fi, Sony Xperia Tablet Z, Sony Xperia Tablet Z 16GB 3G, Sony Xperia Tablet Z 32GB Wi-Fi, Samsun, Nov, Dotykový HD display, Samsung Ativ, Tab, Sam, Tab S, Hub, Ideální zařízení,