Nové účtování dat u O2: 10 minut za 20 Kč

Můžete ušetřit, ale 10 minut je nová nejmenší účtovací jednotka a bez datového balíčku tak můžete zaplatit mnohem více než využijete.

S postupným rozšiřováním mobilní sítě nové generace 3G a růstem obliby internetu v mobilu přichází O2 s významnou změnou v oblasti mobilních dat. Od 1. srpna 2009 bude pro všechny rezidentní zákazníky (tedy nefiremní) platit nový zjednodušený a pro všechny „sjednocený“ systém účtování dat. Zpoplatněnou jednotkou se namísto množství stažených dat, respektive množství přenesených kilobajtů stává časový interval stahování. Převedeno do praxe můžeme nový systém popsat následovně: zákazník zaplatí 20 Kč za 10 minut stahování.

A tím se dostáváme k místu, kde je onen pověstný háček, v tomto případě spíše hák. Stačí totiž abyste přenesli pouhý jeden kilobajt a hned platíte dvacet korun, protože tím se odstartuje onen desetiminutový blok. Nové účtování mobilních dat prý využijí zejména zákazníci, kteří využívají internet ve svém mobilu nepravidelně. Já v tom spíš vidím pořádný operátorský podraz. Stačí totiž omylem zavadit o tlačítko spouštějící wapový prohlížeč, nebo jít na placený odkaz na portálu Active a už platíte dvacku.

TIP: Na toto téma probíhá živá diskuze na našem fóru

TIP: přečtěte si článek Nové účtování mobilních dat u O2: zpátky na stromy

Od srpna bych ovšem i těmto „svátečním surfařům“ doporučil aktivovat datový balíček. Za 150 Kč měsíčně v případě paušálistů a 40 Kč týdně v případě předplacenkářů totiž získají skutečně neomezené datové přenosy platné pro každý protokol a technologii. Při aktivaci balíčku lze navíc stále využít akci na tři měsíce bezplatného provozu, dále pak zůstává balíček aktivní a operátor účtuje běžnou sazbu. Balíček lze ovšem bez sankcí zrušit. Je totiž třeba si uvědomit, že nově se bude stačit připojit jen 8× měsíčně a už se vám balíček vyplatí. Jinak totiž za oněch 8× 10 minut zaplatíte 160 Kč.

Aktivaci můžete provést jednoduše přes SMS, stačí poslat textovku ve tvaru IVM na číslo 999 181. Pro deaktivaci pak SMS ve tvaru D IVM na stejné číslo. Pokud si nejste jisti, zda máte správně nastavený telefon, můžete si konfigurační nastavení vyžádat od operátora na zákaznické lince *11.

„Naše průzkumy ukazují, že v současném účtování se zákazníci neorientují. Je pro ně těžké odhadnout, jak veliké jsou webové stránky, a kolik tedy za jejich prohlížení zaplatí. Stahování dat se významně zrychluje, v některých případech by tak zákazníci platili i za relativně krátký čas stahování vysoké částky. Připravili jsme tedy nový srozumitelný a přehledný systém, který nezohledňuje množství stažených dat. Sazba je neměnná a je dána časovým intervalem v délce 10 minut. Zákazník si tak během jednoho připojení lehce stihne prohlédnout požadovanou stránku či přečíst emaily a navíc si sám snadno změří, kolik jej to bude stát,“ říká Jan Karas, ředitel pro segmentový marketing operátora.

TIP: Neomezené krátkodobé připojení nabízí nejlevněji Vodafone, 24 hodin datování s 5MB FUP vyjde jeho zákazníky na 17 Kč. Více se dočtete v tomto článku

Nová forma účtování mobilních dat je platná jak pro nové, tak stávající zákazníky paušálních i předplacených služeb. Jak už bylo řečeno, účtovací jednotkou je časový interval v délce 10 minut, za který zákazník zaplatí 20 Kč, a to bez ohledu na nastavení mobilního telefonu či na to, kolik dat stahuje. Desetiminutový blok je aktivován datovým přenosem. V tabulce níže se můžete podívat na průměrné surfování v mobilu z pohledu starého a nového účtování. Modelovou situaci sestavil přímo operátor, jde o příklad běžného surfování na telefonu střední kategorie mimo síť UMTS.

Staré účtování "Mobilní internet - data"
1 stránkazobrazeno stránek za 7 minutsazba za kB (nejlevnější stahování)částka celkem
150 kB50,06 Kč45 Kč
Nové účtování "Mobilní internet - čas"
jakékoliv surfování do 10 minut20 Kč

 

Diskuze (144) Další článek: LG odhalilo Facebookový QWERTY mobil pro mladé

Témata článku: , , , , Hák, Min, Wapový prohlížeč, Nov