Nové „Windows telefony od HTC“: okna plná barev

Tohle jsme od HTC nečekali – netradiční názvy, lákavé barvy a hlavně WP8 na palubě. Představuje se nejsilnější konkurence Lumií.

Šéf Microsoftu Steve Ballmer a šéf HTC Peter Chou právě v New Yorku představili dva smartphony postavené na platformě Windows Phone 8. Zvláštní jsou už jejich jména, klasický vzorec „HTC xxx“ je pro dnešek zapomenut, novinky se jmenují Windows Phone 8X by HTC a Windows Phone 8S by HTC.

Platforma Windows Phone 8 může za to, že jsou si telefony hodně podobné a hlavním rozlišovacím znakem bude displej, procesor a poznáme je od sebe podle barev. Oproti konkurenci se bude chtít HTC odlišit vysokou kvalitou reprodukované hudby, oba telefony nesou značku Beats Audio. Stejně tak oba modely budou používat microSIM.

Novinky budou dostupné na více než 50 trzích od listopadu. Informace týkající se konkrétně českého trhu budou známé v příštích dnech.

Windows Phone 8S by HTC

„8Sko“ stojí ve značkové hierarchii níže. Má 4" displej s rozlišením 800 × 480 pixelů a dvoujádrový procesor Qualcomm S4 s frekvencí 1 GHz. Okem tenhle model poznáte podle kombinace barev – spodní pruh odpovídá jedné z barev operačního systému, zbytek telefonu se liší.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Windows Phone 8S by HTC má 5MPx fotoaparát s automatickým ostřením a LED bleskem. Zvládne natočit 720p video se stereo zvukem a parametry optiky jsou: f/2,8, ohnisková vzdálenost je 35 mm.

HTC Windows Phone 8S
A620e, Rio
rozměry a hmotnost: 121 × 63 × 10,3 mm, 113 g
displej: 4,0", kapacitní S-LCD, 480 × 800, 233 PPI
sítě: GSM, 3G
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 3, GPS
paměť: 4 GB, microSDHC (32 GB), baterie: 1 700 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon S4 Plus (2× Krait, 1 GHz, 28nm)
operační systém: Microsoft Windows Phone 8 (Apollo)
fotoaparát: 5MPx, video (1 280 × 720), autofocus, blesk
26 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Windows Phone 8X by HTC

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Model 8X je výše, displej povyrostl na 4,3 palce, rozlišení poskočilo na 720p, tedy na 1 280 × 720 pixelů. Technologii HTC označuje jako LCD2. Procesor je pochopitelně rychlejší, jedná se o stejný dvoujádrový Snapdragon S4, tentokrát však s překvencí povýšenou na 1,5 GHz. Tenhle telefon poznáte podle celobarevných zad, nižší model převyšuje technologií NFC.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zaoblený je zadní kryt i přední sklo Gorilla Glass

U vyššího modelu si HTC dává záležet na fotoaparátu. Je to 8MPx s možností záznamu 1 080p videa. Ani zde nechybí autofokus a LED blesk. Také zde výrobce uvádí parametry optiky: světelnost je f/2.0 a ohnisková vzdálenost 28mm (po přepočtu). O zpracování obrazu se stará dedikovaný procesor, práce fotoaparátu tak nezatěžuje hlavní procesor. Vepředu je 2,1MPx kamera s širokým úhlem záběru, HTC říká, že se na běžnou vzdálenost držení telefonu do záběru vejdou čtyři lidé. I přední kamera zvládá nahrát 1 080p video.

HTC Windows Phone 8X
C620e, Accord
rozměry a hmotnost: 132 × 66 × 10,1 mm, 130 g
displej: 4,3", kapacitní S-LCD, 720 × 1 280, 342 PPI
sítě: GSM, 3G
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 3, GPS
paměť: 16 GB, RAM: 1 GB, baterie: 1 800 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon S4 Plus (2× Krait, 2 GHz, 28nm)
operační systém: Microsoft Windows Phone 8 (Apollo)
fotoaparát: 8MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
29 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Novinky na reálných fotografiích

Tiskové fotografie jsou spíše počítačem vytvořené rendery, a tak skutečnou představu dodají až první reálné fotky. Tyhle jsme si vypůjčili od Engadget.com.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prvně obě novinky naráz (www.engadget.com)
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
8S  (www.engadget.com)
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
8X  (www.engadget.com)

 

Diskuze (135) Další článek: Ani s Androidem 4.0 nedostala Motorola Razr češtinu

Témata článku: HTC, , , , HTC Windows Phone 8S, HTC Windows Phone 8X, Telefon, Wind, Nov, Přední sklo, Windows!, Graphite Black, Hlavní procesor, Win, Flame Red, Bar, Spodní pruh