Nový Exynos Octa: všech 8 jader může běžet najednou

Samsung oznámil další přírustek mezi své čipsety Exynos 5, představil vylepšenou verzi svého osmijádra Exynos Octa, které již nyní najdeme v některých zahraničních verzích Samsungu Galaxy S4. Je opět postaveno na technologii big.LITTLE a navíc přináší technologii HMP (Heterogenous Multi-Processing), díky které je možno využívat současně všechna dostupná jádra, a to v jakýchkoliv kombinacích.

Doposud bylo možné u Exynos 5 Octa využívat buď energeticky úspornější čtyři jádra Cortex-A7 pro úkoly nižších priorit nebo energeticky náročnější čtyři jádra Cortex-A15 pro výkon. Samsung zřejmě reagoval na kritiku ostatních výrobců čipů, kteří nepovažovaly modely Exynos 5410 a 5420 za pravá osmijádra. Vylepšený Exynos 5 Octa s HMP bude k dispozici v posledním čtvrtletí letošního roku a je tedy možné, že se objeví u příštích vlajkových lodí jihokorejského výrobce.

Na zprávu okamžitě reagoval čínský výrobce Meizu, který ve svém modelu MX3 používá právě základní variantu Exynos 5 Octa. Výrobce ale přislíbil, že do konce roku vydá update, který odemkne možností HMP i u starší varianty procesoru. Je tedy pravděpodobné, že se ke stejnému kroku odhodlá i Samsung u 3G variant svých modelů Galaxy S4 a Galaxy Note 3. LTE varianty těchto modelů totiž stále používají konkurenční Snapdragon 800.

Zdroj: gsmarena.com

Diskuze (35) Další článek: Seagate uvedl tenké harddisky pro tablety s kapacitou až 500 GB

Témata článku: Samsung, , , , Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Note 3 Neo, Samsung Galaxy Note 3 Neo Duos, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4-A, Konkurenční snapdragon, Harmony, Nov, Nový exynos, Jade