Nový plán pro „rušení evropského roamingu“. Pravidla budou kontrolovat operátoři

V úvodu čteme o základních principech: Komunikace bez roamingových příplatků by neměla být omezena časovým limitem nebo objemem komunikace. Až dále v textu komisař pro digitální ekonomiku Günther Oettinger dodává, že je potřeba zajistit, aby pravidla nebyla zneužívána.

Tím je myšleno, aby si Čech nekoupil výhodný datový tarif ve Finsku a nepoužíval jej v Česku. To by se finskému operátorovi značně prodražilo. Z kontextu je možné vytušit, že právě ochrana operátorů byla hlavním motivem zrušení původního návrhu a obávám se, že z logiky věci plyne zpřísnění podmínek. Mnoho konkrétního však dnešní prohlášení neříká.

„Ochrana proti zneužití“

Aby EK zajistila obě (částečně protichůdné) podmínky, snaží se definovat cosi jako vztah občana jedné země k jiné zemi EU. Pro cestovatele by měl být roaming zdarma, jakmile se začne schylovat k delšímu pobytu SIM karty v cizí zemi, bude operátor aplikovat roamingové příplatky. Dnes vydané prohlášení zmiňuje následující návrh (uvedené částky se budou přičítat k domácí ceně služby):

  • 0,04 eura (tedy asi 1,10 Kč) za minutu hovoru
  • 0,01 eura (tedy asi 27 haléřů) za SMS
  • 0,0085 eura (tedy asi 23 haléřů) za 1 MB

Operátoři dostanou právo analyzovat způsob používání jednotlivých SIM karet. Pokud identifikují porušení pravidel, budou moci aplikovat roamingové příplatky. Zpráva zmiňuje tyto základní vzorce:

  • Provoz karty v roamingu významně převyšuje provoz v domovské síti.
  • Dlouhá neaktivita SIM karty a její používání převážně (nebo dokonce výhradně) v roamingu.
  • Střídavé používání několika SIM karet jedním uživatelem.
  • Hromadný nákup SIM karet v jedné zemi a jejich prodej v jiné zemi.

Víme tedy, co hodlají zákonodárci sledovat, ale neznáme hranice a způsob jejich určování. Právě to bude muset definovat návrh, který se teď bude připravovat. Nebezpečí vidím v tom, že celá analýza uživatelského chování a identifikace porušení pravidel bude v rukou operátorů. Až případnou stížnost uživatele bude řešit tuzemský regulátor. V našem případě ČTÚ, který je už dnes administrativně zahlcený stížnostmi na nezaplacené vyúčtování resp. neoprávněně naúčtované služby. To nevěstí mnoho dobrého.

Podle původního jízdního řádu

Pozitivní je, že by obstrukce neměly znamenat zpoždění celého plánu. 15. prosince by měl být přijat finální návrh a 15. černa 2017 by mělo dojít ke „zrušení evropského roamingu“. Uvozovky zatím u výrazu ponechám, protože stále čekáme, jaké budou podmínky. 

Diskuze (32) Další článek: Apple kontruje: „Fotoaparát i Home button chrání safírový krystal“

Témata článku: , , , , , , , , , PLA, Tuzemský regulátor, Zrušení roamingu, Plán, Rušení, Časový limit, Uživatelské chování, Nový plán, Finální návrh, Zákonodárci, , Původní návrh, Hlavní motiv, Zpřísnění, Dnešní prohlášení, Nov