Nový seriál: jak odblokovat mobil, část první

Odblokování mobilních telefonů je velmi populární záležitostí. Proto jsme pro vás připravili stručný přehled všech mobilů a způsobů, jakými je můžete odblokovat.
Kapitoly článku

Nyní se podíváme na telefony BOSCH. Tyto modely jsou odjakživa lehkou perličkou pro všechny odblokovávače. Tento mobil odblokujete pouhým zmáčknutím tlačítka příslušného softwaru. Nevěříte? Ano jistě, i když zas tak jednoduché to také vždy není. Nenechejte se zmást mou humornou větičkou. Také jsou potřeba znalosti, které se uplatní při různých problémech. Ne vždy je telefon blokován jedním způsobem, ale pro blokování na operátora se často používá rozdílných způsobů, které se pak samozřejmě liší v jednotlivých procesech odblokování.

Pokud někdo již umí odblokovat mobilní telefony Ericsson R520, T39, T68 a jiné, myslím, že by se už mohl považovat za profíka, který asi pravděpodobně ví co dělá a nebude Vás tahat za nos. Tyto mobilní telefony nejdou a dlouhou dobu nepůjdou odblokovat v domácích podmínkách. Opět je to řešeno obdobně jako u nových modelů Siemensu - tak, že se odblokovávají pomocí Internetu a dálkového počítání kódů NCK. Používá se opět jen speciální kabel upravený přímo pro tyto modely.

Telefony Motorola byly dlouhou dobu trnem v oku pro mnoho odblokovávačů. Nyní se však již dá box na odblokování sehnat za nevelký peníz a odblokování není problém. Pouze odblokovávač je omezen jen na odblokování do verze xx.13.xx, protože na vyšší verzi je již třeba speciální software nebo ještě speciálnější hardware. Po té je množnost s telefony pracovat na úrovni servisních protokolů a není problém dohrát například jiné jazyky nebo funkce.

Mobilní telefony Panasonic jsou zase odstrašujícími mobily pro mnoho domácích odblokovávačů. Tyto modely mají tzv. boot + flash loader zapsán ve Flash paměti a zavádí se jen v případě, že pokud ve tam je. Pokud není, je telefon navždy pohřben. Abych to podrobněji vysvětlil: pokud budete odblokovávat mobil Panasonic, přehrává se standardně část paměti Flash EEPROM a pro správné fungování je právě driver uložen ve stejné oblasti paměti. Pro lepší představu: máte-li samotný harddisk v počítači a máte na něm nainstalován systém MS-DOS, disk po zapnutí počítače najede a nastartuje DOS. Pokud jej však smažete, počítač nenastartuje. Stejné je to i u Panasoniců.

Dost bylo detailního rozepisování a vrhněme se na další mobily - Sony. Tyto modely se odblokovávají jako jedny z mála pouze zadáním kódu. Pomocí kabelu, který je modifikován pro operace na úrovni servisní komunikace, se vyčte tzv.log, který se poté použije v programu pro vypočtení kódu pro odblokování. Není to problém - myslím, že je to i pro laika zvládnutelné. Vygeneruje se osmimístný kód, který se poté vloží do telefonu a ten je odblokován pro všechny SIM karty. Software je volně ke stažení na každém webu, který se touto problematikou zabývá.

V dalším díle se podíváme na ostatní mobilní telefony, které se nám do dnešního článku nevešly.

Poznámka: tento seriál připravujeme ve spolupráci s OrbiTel GSM (www.ODBLOKOVANI.net).

 

Témata článku: , Nov, MOBI, Jednoduchá záležitost, Seriál, Odblokovávací kód, Okov, ODB, Mobil, Jak, NIH, Nový seriál