Nubia N1 Lite: Dobrý základ, na kterém lze stavět [recenze]

  • Proti šedé nudě bojuje méně obvyklou barevnou kombinací
  • Sází na dobrou čtečku otisků prstů a trojici slotů na karty
  • Chybí výraznější prvek, který by telefon odlišil od konkurence
Kapitoly článku

1. Design

Zejména z čelního pohledu je Nubia zaměnitelná s řadou jiných telefonů. Jednolitou skleněnou plochu rámuje tenký lesklý lem odlišující se od ostatních alespoň barvou (zlatá). Na něj navazuje jednolitá matná černá plocha boků a zad telefonu. Ve zlaté jsou vyvedeny ještě hrany kolem fotoaparátu a logo výrobce o něco níže. Z designového hlediska nic objevného, kombinace zlaté a matné ale aspoň trochu nabourává běžnou nudu černošedých nevýrazných telefonů, jakých potkáte desítky.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Méně obvyklá kombinace černé a zlaté

Konektory najdete na obvyklých místech. Sluchátka se připojují na horní straně vlevo, nabíječka pak na spodní straně vpravo. Starší microUSB je vzhůru nohama, na správnou orientaci kabelu si tak nejspíš budete chvíli zvykat.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na bocích telefonu najdete jen tlačítka, sloty na karty se skrývají pod krytem

Regulace hlasitosti i hlavní vypínač sídlí v horní části pravého boku. Snadno je najdete i pohmatu, kladou přiměřený odpor a podávají jasnou zpětnou vazbu. Při hledání šuplíčku na karty úspěšní nebudete, sloty na karty se nacházejí pod snímatelným plastovým krytem zad.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Snímatelný zadní kryt odhalí nevyjímatelnou baterii
sloty na dvojici SIM a paměťovou kartu

Nubia zaslouží pochvalu, protože na vás budou čekat rovnou tři sloty – dva na microSIM a jeden na paměťovku. N1 Lite se tak řadí k několika málo výjimkám, u kterých si nemusíte vybírat, jestli je pro vás přednější paměťová karta nebo funkce dualSIM. Škoda, že telefon nemá vyjímatelný akumulátor, když už vás pustí pod kapotu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Konektory sluchátek a microUSB na horní a dolní straně telefonu

Plastový výlisek krytu zad sedí na svém místě velmi dobře, nevrže, neprohýbá se, telefon celkově ani při silném promačkání nevydává žádné nepříjemné zvuky. Fotoaparát nad plochu zad nevystupuje, není ale ani zapuštěn. Těsně pod ním najdete přisvětlovací diodu a pod ní čtečku otisků prstů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Kompaktní balení obsahuje jen to nejnutnější

Balení obsahuje skutečně jen to nejnutnější. Kromě telefonu je to několik manuálů, microUSB kabel a malá nabíječka, jež poskytne na výstupu 1,5 A. Sluchátka, kryt nebo fólii na displej budete muset případně dokoupit z vlastních zdrojů.

2. Displej

Celou čelní stranu zabírá krycí sklo, které nepatrně přesahuje nad tenký zlatý lem. Nic jej tedy nechrání při položení telefonu displejem dolů. Na okrajích je sklo mírně zaoblené, toto zakřivení je ale opravdu minimální, sotva znatelné.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na okrajích zaoblené krycí sklo displeje přes celou čelní stranu telefonu

V krycím skle najdete jediný výřez (reproduktor), jinak vyplňuje beze zbytku celou plochu. Nad displejem kromě reproduktoru sídlí čelní kamerka, senzory a sotva znatelná notifikační dioda. Její svit neoslňuje, informuje však dostatečně jasně, abyste si jí všimli. Její činnost bohužel nelze nijak nastavit.

Nubia nabídne pouze HD rozlišení (1 280 × 720). Na úhlopříčce 5,5“ se s plným HD setkáte častěji, zvolené rozlišení ale nijak výrazně neubírá na uživatelském zážitku. Při opravdu detailním zkoumání a přímém porovnání s jiným displejem nejspíš odhalíte, že N1 Lite nemá full HD, při běžném používání si rozdílu nevšimnete a určitě vás nebude omezovat.

Naměřené parametry displeje:

 

Displej nabídne široké pozorovací úhly bez viditelných změn zobrazení, pěkné barvy a ani čitelnost na slunci není špatná. To, jak bude displej skutečně zobrazovat dění v telefonu, lze detailně přizpůsobit osobním preferencím v nastavení. Upravit můžete teplotu barev, kontrast, sytost i jas.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nastavení displeje

Systémová tlačítka jsou řešena softwarově se standardním rozložením (zleva Zpět, Domů, Poslední spuštěné aplikace) a bez možnosti úprav. Pořadí nezměníte, nepočítejte ani s doplněním dalších tlačítek. Prostor pod (a vlastně i nad) displejem by mohl být klidně menší, obzvláště když jsou tlačítka realizována softwarově, jiní výrobci do stejného prostoru poměrně komfortně vtěsnají tlačítka senzorová.

3. Hardware

Nubii pohání čtyřjádrový procesor MediaTek MTK 6737. Ze dvou gigabajtů paměti je po spuštění k dispozici necelých 800 MB, při používání se pak tato hodnota pohybuje kolem 500 MB. Úložiště v telefonu poskytne uživateli necelých 11 gigabajtů z papírových 16, po prvotní aktualizaci se dostanete těsně pod deset.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Dostupná paměť RAM • Úložiště • Úložiště po prvotní aktualizaci

Zvolený displej, respektive jeho rozlišení, se na celkové použitelnosti a subjektivním vnímání výkonu podepisuje kladně. Telefon nemusí obsluhovat tolik displejových bodů a na Nubii si tak zahrajete i leckterou z náročných her. V některých případech bude vhodné mírně ubrat na detailech, pořád ale hra pojede plynule, bez zasekávání či pádů. Ani v zátěži telefon netrápí přehřívání, jeho záda lze označit maximálně za vlažná.

Výsledky benchmarku AnTuTu:

  • celkové skóre: 29 127
  • 3D: 2 350
  • UX: 12 453
  • CPU: 10 058
  • RAM: 4 266

V oblasti konektivity dostanete jen to nejdůležitější. Spolehnout se můžete na LTE, Bluetooth, v případě Wi-Fi pak pouze na 2,4GHz pásmo. Telefon postrádá NFC, nabídne ale USB OTG. Rychlá data lze provozovat na kterékoliv SIM. Případné další, méně obvyklé technologie (infraport, bezdrátové nabíjení) v této cenové hladině čeká asi málokdo.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
LTE na primární SIM • LTE na sekundární SIM

Čtečka otisků prstů je na zádech umístěna přesně v místech, kde ji ukazováček očekává. Mezi ní a fotoaparát se vklínila ještě přisvětlovací dioda, díky čemuž by se nemělo stávat, že se při používání čtečky dostane prst na fotoaparát a zanechá tam otisky, které by mohly pokazit pozdější focení.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Čtečka otisků prstů

Zaznamenat můžete až pět otisků prstů, přičemž kromě odemknutí telefonu lze otiskem zabezpečit i spouštění vybraných aplikací či souborů. Čtečka by mohla být rychlejší, po přiložení prstu je znát zhruba půlsekundová prodleva, nicméně toto budete vnímat, jen pokud máte přímé srovnání s rychlejší čtečkou. Jestliže se s tímto hardwarovým prvkem setkáváte poprvé, budete spokojeni, čtečka chybuje jen v minimu případů. Mohla by se ještě naučit další gesta (přejetí různými směry či poklepání), kterými lze u konkurence realizovat třeba zobrazení oznamovacího panelu nebo procházet fotky v galerii.

AnTuTu Battery Test:

  • 10 941

Nevyměnitelný akumulátor s kapacitou 3 000 mAh zvládne s přehledem pohánět telefon dva dny. Méně nároční uživatelé by se mohli dostat i na tři dny a naopak, na celý den bez nabíječky se můžete spolehnout i v opravdu náročném provozu.

4. Software

Android ve verzi 6.0 nese jen velmi drobné, spíše kosmetické změny. Kromě nepatrně jiných ikon budete hledat odlišnosti Nubia UI 3.0 od čistého systému doslova lupou. Pokud máte zkušenost s telefonem s nějakou grafickou nadstavbou, jeho odlišností si všimnete často až poté, co se vám do rukou dostane víceméně čistý systém, jako má Nubia.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Informace o systému • Nubia UI • Nastavení • Nastavení plochy

Pak si totiž teprve uvědomíte, co všechno vás někteří výrobci nechají nastavit či změnit, u N1 Lite tuto možnost nemáte. Jako příklad lze uvést ukazatel zbývající baterie v procentech, který telefon sám o sobě neumí a je potřeba sáhnout po některé z aplikací na Google Play. Daní za rychlý systém je menší možnost přizpůsobení, což ovšem nemusí nezbytně znamenat negativum.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Plocha • Hlavní nabídka • Oznamovací panel • Přepínače bezdrátových modulů

Plochami nelze procházet cyklicky, hlavní je vždy ta nevíce vlevo, přidat jich ale můžete opravdu hodně (minimálně dvacet, dříve vás to nejspíš přestane bavit, než se dostanete ke konci). Plochy nemohou být prázdné, po odstranění posledního zástupce příslušná plocha zmizí. Matice zástupců je pevně daná (4 × 4), nastavit lze pouze povolení otáčení.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Telefon • SMS • Zálohování • Správce souborů

Oznamovací panel nese v záhlaví přepínače bezdrátových modulů (bez možnosti konfigurace). Jeho stažením zobrazíte notifikace, opětovným stažením pak přepínače, případně lze zobrazit přímo je stažením panelu dvěma prsty. Veškeré aplikace najdete v hlavní nabídce, na plochách tak můžete ponechat pouze ty zástupce, které používáte nejčastěji. Hlavní nabídka je orientována vertikálně, bez stránkování, aplikace se řadí abecedně.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Hudba • Rádio • Diktafon • Prohlížeč

Kromě běžné sestavy povinných aplikací od Googlu máte k dispozici další hudební přehrávač, internetový prohlížeč, správce souborů, FM rádio, diktafon, zálohování a zpravodajství News Republic, což je jediná aplikace, kterou můžete odinstalovat. Žádné zbytečnosti, hry, klienti sociálních sítí, aplikační výbavu si vyladíte sami, Nubia vám nebude vnucovat spoustu balastu, který by v telefonu nakonec jen zabíral místo.

5. Fotoaparát

V prostředí fotoaparátu je část ovladačů rozmístěna po obvodu obrazovky, další volby pak najdete v nastavení přehledně rozděleném do tří karet (obecné, foto, video). Mezi focením a natáčením se nemusíte přepínat, k dispozici jsou rovnou obě spouště, stačí klepnout a telefon už natáčí, respektive fotí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prostředí fotoaparátu • Nastavení fotoaparátu

Ne zcela běžné je zachování plného rozlišení fotografií u obou dostupných poměrů stran. Místo základního 4:3 můžete použít i 16:9, aniž by byl snímek oříznutý, v obou případech budou mít fotky 13 megapixelů.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Další fotografie pořízené telefonem najdete ve Fotogalerii

Fotky mají pěkné syté barvy, na přepaly narazíte velmi zřídka, šum je už častější, ale nijak výrazný. Telefon však bojuje s ostrostí a prokreslením detailů, zejména v levé části snímků. Střed i pravá část fotky je na tom o poznání lépe, vyfotit snímek rozumně ostrý na celé ploše se ale povede ojediněle. Může se samozřejmě jednat o problém testovaného kusu. Nebýt problému s neostrou levou stranou, výsledky fotoaparátu bychom pochválili.

Ukázkové video (HD, 30 fps):

Videa mají s fotkami srovnatelné barvy, ostrost a detaily jsou však o poznání horší a to celkově, nejen v levé části záběru. Nubia navíc natáčí maximálně v HD (1280 × 720), takže poté, co se podíváte na své první záběry na větším displeji, než je zobrazovací jednotka mobilu, nejspíš od dalšího pořizování videí upustíte.

Hodnocení: 62 %

Nubia N1 Lite se prodává od 4 300 korun. Rozhodně to není špatná investice, telefon zvládá požadavky odpovídající cenovce zcela bez problémů a obešel se bez výrazných průšvihů (kromě problémů s fotoparátem), které by jej zbytečně shodily. Nepřichází ale také s ničím zajímavým, s žádnou specialitou, kterou by případné zájemce dokázal zlákat.

Klepněte pro větší obrázek

Telefon pracuje svižně, nabídne rozumnou výdrž, použitelný výkon, ne příliš častou karetní trojkombinaci (dualsim + paměťovka), dobrou čtečku otisků prstů a téměř čistý systém Android bez bloatwaru. To by mu ale dnes už nemuselo stačit, protože s menším příplatkem můžete pokukovat po kovovém provedení, full HD displeji, více funkcích doplněných do systému nebo bohatším příslušenství.

Nemusí to být nezbytně vše pohromadě, kolem hranice pěti tisíc korun už ale najdete konkurenty, kteří alespoň v jedné oblasti dokáží Nubii výrazněji překonat a přimět tak potenciálního uživatele, aby si několik stokorun připlatil.

Verdikt: Nubia N1 Lite sází na téměř čistý systém bez zbytečností, kombinaci dualsim a slotu pro paměťovky, povedenou čtečku otisků prstů a dvoudenní výdrž. Na konkurenci, která může být nepatrně dražší, ovšem v některých směrech i vybavenější, jí bohužel chybí alespoň jeden výraznější trumf.

Plusy:

  • Dualsim + paměťová karta
  • Čtečka otisků prstů
  • Rozumná výdrž
  • Odladěný systém bez bloatwaru

Minusy:

  • Neostré fotky
  • Pouze HD video
  • Nevyměnitelná baterie
  • Pouze základní příslušenství
  • Minimum rozšiřujících funkcí