Nubia Z11: návrat ve velkém stylu [recenze]

  • ZTE se skrze svou podznačku snaží vrátit k českým zákazníkům
  • Nubia Z11 je sice loňský vlajkový model, přesto má stále co nabídnout
  • Výrobce to naštěstí nepřehnal z cenou.
Kapitoly článku

1. Design

Telefony ZTE, které před lety byly oficiálně na našem trhu po stránce designu nikdy nijak nevynikaly. Pro její stylověji zaměřenou, dceřinou značku Nubii je však zhled zásadním kritériem, což potvrzuje i model Z11. Telefon se chlubí hliníkovou unibody konstrukcí, která je opracovaná do zaoblených tvarů. Tělo navzdory vyšší úhlopříčce působí kompaktně, je velmi pevné a zároveň pohodlné při držení v ruce.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ikonou značky se má stát tato exotická kravička. Jde však o bonus k novinářskému balení, k zakoupenému telefonu ji nedostanete.

Celistvý dojem kazí jenom plastové bradičky pro antény na zádech, které od kovu odděluje poměrně ostrá mezera. Na zádech však ještě najdeme čtečku otisků prstů, fotoaparát a LED diodu. Zapomenout nesmíme ani na (pro Nubii typický) kontrastní prvek, kterým je zde červené lemování kolem čočky foťáku.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Telefon rád využívá kulatých prvků. Nabídne tedy zaoblený rám i čelní stranu, díky které dobře padne do ruky. Navzdory rozměrům 151,8 × 72,3 × 7,7 mm působí díky tenkým rámečkům vcelku kompaktně. 

Čelní strana rovněž působí zaobleným dojmem díky 2,5D zakřivení krycího sklíčka Gorilla Glass 3. To je dnes sice téměř samozřejmostí, ovšem kvůli displeji sahající až k úplným okrajům je zde toto jemné zaoblení viditelnější. Horní lišta nad displejem poskytla místo čelní kamerce, sluchátku a nutným senzorům. Ta spodní pak přizpůsobitelným senzorovým tlačítkům, které mají rudé podsvícení. To u toho domovského slouží rovněž jako notifikační dioda.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na bocích můžete najít kromě tradičních slotů i tlačítek také konektor USB-C či infraport.

Na pravém boku jsou vám k dispozici tlačítka pro regulaci hlasitosti a vypnutí/zapnutí displeje, na tom levém pro změnu hybridní slot na paměťovou kartu a až dvojici nanoSIM karet. Na horní straně na vás čeká 3,5mm jack konektor, sekundární mikrofonek a k potěšení mnohých také infračervený port.
Spodní strana si vystačila s mikrofonem, repráčkem a konektorem USB-C.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekStylový telefon by se měl prezentovat také svým balením. To stejně jako smartphone využívá kontrastu černé a červené barvy. Z příslušenství uvnitř vám udělají radost špuntová sluchátka nebo redukce USB-C/microUSB

2. Displej

Nubia Z11 se může chlubit 5,5" IPS displejem s Full HD rozlišením 1920 × 1080 pixelů. Ten nabízí hodně syté barvy, které u některých odstínů působí až uměle. Pochválit však musím podání černé, které se skoro přibližuje AMOLED displejům. Zobrazení barev si lze navíc přizpůsobit v nastavení. Výhrady nemám ani k pozorovacím úhlům či hodnotám minimálního a maximálního jasu, které oceníte při používání za tmy respektive na přímém slunečním světle.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nubia Z11 narozdíl od jiných „bezrámečkových“ telefonů má spodní i horní bradičku, nicméně po bocích se jí podařilo ztenčit okraje na minimum.

To, že má „zetjedenáctka“ displej až k úplným okrajů na bocích využila ke spoustě zajímavým gestům. Dvojité poklepání na hranu displeje tak může sloužit jako tlačítko zpět, swajpnutím od kraje lze přepínat mezi spuštěnými aplikacemi, nebo přejetím po obou bočních hranách můžete regulovat jas displeje. Zím však výčet gest však zdaleka nekončí. Nechybí samozřejmě ani probuzení obrazovky dvojitým poklepáním.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nastavitelných gest je poměrně hodně. Z počátku vám jejich používání moc nepůjde, ale jakmile si na ně zvyknete, budete je u jiných telefonů postrádat.

3. Hardware

Jakožto loňský vlajkový model pohání Nubii Z11 čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 820 o taktu 2,15 GHz. Ačkoliv už tedy dnes nejde o nejvýkonnější čipset, stále se řadí ke špičce. Telefon si tak bleskově poradí se všemi běžnými i náročnými úkoly. Opomenout nesmím ani integrovaný grafický čip Adreno 530, díky kterému si můžete plynule zahrát i ty nejnáročnější herní tituly z Google Play.

Při používání oceníte i 4 GB operační paměti, které zajišťují rychlé přepínání spuštěných aplikací, navíc i při jejich velkém počtu stále zbývá k dispozici stále okolo 1 GB RAM. Pokud by vám to přeci jen bylo málo, je možné si připlatit za variantu se 6 GB RAM.

Benchmark AnTuTu 6.2.7

Celkové skóre: 131 528 bodů

  • 3D: 58 223
  • UX: 28 995
  • CPU: 31 523
  • RAM: 12 857

Antutu Battery Test: 7 268 bodů

Pro vaše data je zde vnitřní úložiště s kapacitou 64 GB, které v našich testech dosahovalo mírně nadprůměrných rychlostí 223 MB/s při čtení a 102 MB/s při zápise. Škoda jenom, že si z něj systém při prvním spuštění ukousne téměř 12 GB. Přesto, si myslím, že je paměti dostatek pro většinu uživatelů. Ti náročnější mohou telefon osadit paměťovou kartou s kapacitou až 200 GB.

Ačkoliv předchozí modely u nás narážely na omezení konektivity, testovaný model je na tom více než dobře. Podpora všech důležitých LTE pásem je zde samozřejmostí, nechybí ani dvoupásmová Wi-Fi standardu 802.11ac či Bluetooth 4.1. Nezapomnělo se ani na NFC, či infračervený port pro vzdálené ovládání domácí elektroniky. K navigaci můžete využít GPS, či GLONASS, které při testování překvapilo velmi přesnou a bleskovou fixací polohy. Někteří uživatelé ocení také elektronický kompas. Kategorii biometrických senzorů zde zastupuje rychlá čtečka otisků prstů, kterou lze využít i k rychlému screenshotu či nahrávání obrazovky.

Výdrž baterie

Přehrávání Full HD videa s Wi-Fi (100% jas):

  • 11 hodin a 8 minut

Surfování na webu přes Wi-Fi (50% jas):

  • 7 hodin a 21 minut

Nabíjení z 0% na 100%:

  • 2 hodiny a 7 minut

Z drátové konektivity tu máme sluchátkový 3,5mm jack a USB-C konektor s podporou OTG. Velmi chválím přibalenou redukci USB-C/microUSB, která v této přechodové době eliminuje nutnost nošení další nabíječky. Nabíjení samotné je díky 18W adaptéru poměrně rychlé a vestavěný akumulátor o kapacitě 3 000 mAh dokáže naplno nabít cca za 2 hodiny. Doba výdrže při běžném provozu dosahuje dvou dnů. Pokud se lehce uskromníte, tak není problém zvládnout i půl den navíc. Škoda jen, že telefon nepodporuje bezdrátové nabíjení, ale to mu vzhledem ke kovové konstrukci lze odpustit.

O zvukový projev telefonu se stará repráček na spodní straně. Ten je dostatečně hlasitý, aby ozvučil i středně velkou místnost. Použitý čip AK4376 s technologií Dolby Atmos je zárukou nadprůměrného zvuku. Nabídne vám vyrovnané středy a výšky, jen basy zůstaly upozaděny, ostudu vám však rozhodně neudělá. Na slibovaný prostorový zvuk ovšem zapomeňte. Pochválit však musím přibalená špuntová sluchátka s plochým kabelem.

4. Software

Operačním systémem telefonu je Android 6.0.1 Marshmallow obalený výraznou grafickou nadstavbou nubia 4.0. Ta je rozšířena o několik užitečných funkcí a aplikací. Ty si ale spolu se systémem ukousnou poměrně velkou část vnitřní paměti, konkrétně 12 GB. Na rychlosti se to naštěstí nijak nepromítlo, takže načítání aplikací i procházení prostředím je stále bleskové.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nadstavba Nubia 4.0 má svou originální grafiku, pod ní se však stále nachází Android 6.0.

Zásadních přidanou funkcí jsou gesta související s hranami displeje, které jsem zmínil o několik odstavců výše. Nubia však myslela i na další šikovné vychytávky jako je duální prostor pro oddělení soukromého a pracovního obsahu nebo rozdělení displeje na dvě části. To vyvoláte tahem odspodu displeje. Ač se to u 5,5" displeje může zdát zbytečné, je příjemné když na jedné půlce můžete sledovat video a přitom například číst zajímavý článek na MobilManii.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prostředí umožňuje používání gest související s hranami displeje, případně obrazovku rozdělit.

Chválím, že se systém obešel bez zbytečného bloatwaru. Přesto je po stránce práce i multimedií dobře připraven. Najdete zde hudební/video přehrávač, pokročilý poznámkový blok a další šikovné aplikace pro čištění či zálohování dat, snadné sdílení obrazovky nebo ovládání televize. Samozřejmostí je také správce souborů. Výtku bych měl pouze k předinstalovanému e-mailovému klientovi, který občas zlobil a navíc byl hodně nepřehledný.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Několik předinstalovaných aplikací. Další najdete v kapitole Fotogalerie.

5. Fotoaparát

Nubia Z11 na svých zádech pod safírovým sklíčkem ukrývá 16 MPx fotoaparát Sony IMX298, který známe například z telefonů Asus Zenfone 3, OnePlus 3 či Huawei Mate 8. Ten nabídne fázové ostření, optickou stabilizaci a potěšující je i hodnota clony f/2.0. Ačkoliv jde o dobrý hardwarový základ, kvalita fotek mě přesto velmi příjemně překvapila.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Denní fotky

Pořizované fotografie jsou až na výjimky nádherně ostré a plné detailů, což poznáte už při zazoomování na některou z fotografií. Příjemné je i podání barev snímků, které je živější, líbivější, ale přitom nijak přesaturované jako u některé konkurence. Fotoaparát si rovněž dobře poradí s protisvětlem velkým dynamickým rozsahem. Ostatně přesvědčit se můžete sami v kompletní galerii fotek najdete v poslední kapitole recenze.

Na elitu Nubia ztrácí zejména v noci, kde doplácácí na horší světelnost objektivu. Tento handicap však do jisté míry kompenzuje optickou stabilizací, díky které snímky nejsou nijak výrazně rozmazané. I když při detailu je patrné, že fotky ztrácí s nedostakem světla kresbu a dochází ke slévání hran, šumu je zde překvapivě málo. Díky dobře zvolené expozici se automatika poměrně úspěšně vyhýbá přepalům. Dopomoci si však můžete i přepnutím do manuálního režimu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Noční fotky

Pravým opakem je ovšem přední 8Mpx kamerka. Její fotky jsou sice pěkně ostré, ale tím pozitiva končí. Foťáček je totiž hodně citlivý na světlo a u scén s velkým dynamickým rozsahem svádí marný boj. Pokud se třeba pokoušíte vyfotit za slunečného dne, telefon zabere vás a zbytek kompletně přepálí, nebo naopak totálně podexponuje. Přesto může egomaniaky potěšit sada barevných filtrů, možnost vyhlazení obličeje nebo automatické pořízení fotky při detekování úsměvu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Tyto fotky byly pořízeny asi na pátý pokus, ani v jednom se ale nepodařilo zachytit pozadí, aniž by nebylo tmavé či přepálené.

Co se týče prostředí aplikace fotoaparátu, je zde naprosto patrná inspirace u Applu, i několik fotících režimů je stejných. Úplně vlevo se však nachází sada speciálních módů, které už ale tak běžné nejsou. Najdete zde například režimy malování světlem, trajektorie, klonování atd., kde můžete ukázat svou kreativitu. Pochvalu rovněž zaslouží manuální režim focení, či slow-motion video.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekProstředí fotoaparátu

Videa samotná lze natáčet až ve 4K rozlišení při 30 FPS, případně ve Full HD při 30/60 snímcích za vteřinu. Videa jsou díky optické stabilizaci plynulá, ostrá a až na pomalejší regulaci světla při přechodu ze světla do tmy a naopak jim nemám moc, co vytýkat. Natáčet lze rovněž přední kamerkou, a to až ve Full HD rozlišení.

Ukázkové video (Full HD 30 fps):

Ukázkové video (4K, 30 fps):

Ukázkové video (Full HD 60 fps):

Redakční hodnocení: 86%

Nubia Z11 vrhla na český trh s oficiální cenovkou 13 490 Kč, od té doby ovšem cena postupně klesá a dnes už se dá při dobrém hledání i tisícovka ušetřit. Vzhledem k ceně má telefon rozhodně, co nabídnout, jelikož slabin je zde opravdu málo. „Zetjedenáctka“ skvěle fotí, výkonu má na rozdávání, vydrží až dva dny na baterii, k tomu všemu hezky vypadá. Za příplatek 1 500 Kč navíc můžete mít prémiovou černou-zlatou variantu s větší operační pamětí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Jediné, na co telefon může doplácet je neznalost a nedůvěra lidí. Přeci jen Nubia v našich končinách není moc známá a ani spojitost s mateřskou značkou ZTE telefonu v očích kupujícím moc nepřidá. Nubia Z11 tak bude svádět horký souboj s konkurenty jako Huawei P9, Samsung Galaxy S7, případně Honor 8 a dalšími. Zda a jak se jí to podaří ukáže čas.

Nubia Z11
rozměry a hmotnost: 152 × 72 × 7,5 mm, 162 g
displej: 5,5", kapacitní IPS LCD, 1 080 × 1 920, 401 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 5, Bluetooth 4.1, GPS
paměť: 64 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 4 GB, baterie: 3 000 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 820 (4× Kryo, 2 GHz, 14nm)
operační systém: Google Android 6 (Marshmallow)
fotoaparát: 16MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
48 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Verdikt: Nubia Z11 je bezrámečkový telefon, který tuto výhodu dokázal dobře využít. Kromě toho má spoustu výkonu, skvěle fotí, dlouho vydrží a přitom není drahý.

Plusy:

  • Tenké rámečky
  • Spousta výkonu
  • Dvoudenní výdrž
  • Kvalitní foťák
  • Možnost oddělení soukromého a pracovního obsahu
  • Užitečná gesta při hranách displeje
  • Infračervený port pro ovládání televize

Minusy:

  • Nemá bezdrátové nabíjení
  • Selfie kamerka hodně přepaluje

Témata článku: Nubia, , , , , , , Nubia Z11, Redukce USB-C, Čištění, Poznámkový blok, Fotící režim, , Fázové ostření, Bezrámečkových telefon, Ukázková selfie, Dvoudenní výdrž, Stylový telefon, Mezera, Kontrast černé, Čelní strana, Sekundární mikrofonek, Čip adreno, Důležité LTE, Bezrámečkový telefon,