Okna podle Ericssonu: antény, alarm a senzory

Sklo v podobě oken, tabulí či výplní je všude kolem nás. V Ericssonu mají pocit, že okno využité jen k propouštění světla je málo. Mají už i prototyp.

Trochu jako vize z budoucnosti, ale v rukách Ericssonu skoro skutečnost. Tak lze popsat projekt Window of Opportunity a vizi, že sklo nacházející se všemožně okolo nás, dosud použité za jediným účelem, zbytečně zahálí. Proč ho nevyužít k implementaci průhledných antén, bezpečnostních prvků, senzorů okolního prostředí, prostě proč z něj neudělat chytré sklo?

Touto cestou se ubírá jeden z výzkumných týmu Ericssonu. Představa je taková, že okna autobusů či aut budou mít implementovány antény, a tak už nikdy nikde nebude nedostatek signálu. Okna bytů budou vybavena průhlednými bezpečnostními prvky zabraňujícími vloupání, nebo průhlednými solárními články k výrobě elektřiny pro domácnost. Jiná se budou dát dotykem zatmavit, u jiných budeme dotykem regulovat teplotu klimatizace nebo pouštět větrání. Blízká budoucnost počítá s automatizací těchto činností, tedy okna budou vybavena senzory (samozřejmě průhlednými), které teplotu změří, ostré slunce zjistí, a podle získaných dat sama zareagují zatmavením, nebo iniciují činnost dalších zařízení. No a co posílání e-mailů, psaní poznámek, videohovory? Fantazii se meze nekladou...

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ericsson má už nyní prototyp "chytrých" oken, prezentuje je Jan Heredén z výzkumného týmu.

Už nyní však nezůstalo jen u myšlenek. V Ericssonu totiž mají prototypy těchto oken, s průhlednými anténami nebo dotykovými senzory, nebo také okna, která dotykem zatmavíte. Celou myšlenku a prototypy na následujícím videu prezentuje Jan Hederén, jeden z členů výzkumného týmu.

Diskuze (3) Další článek: Apple hledá specialistu na ohebné displeje

Témata článku: , , Senzor, Blízká budoucnost, ANT +, Eri, Sen, Dotykový senzor, Ant, Alarm, Výzkumný tým, Ostré slunce, Ala