OnePlus One: prohlídka prostředí CyanogenMod 11S

„Zabiják vlajkových lodí“ OnePlus One nabízí jako jeden z prvních telefonů oficiální cestou CyanogenMod 11S. Jak tato nadstavba obstojí ve srovnání s ostatními?

Ihned poté, co byl OnePlus One představen, se stal jedním z nejsledovanějších telefonů letošního roku. Zapříčinilo to hned několik faktů, které se k němu pojí. Prvním je nekompromisní výbava, díky které se směle může měřit s vlajkovými modely věhlasných značek. Dále je to (hlavně v Číně) velice nízká cena, za kterou je telefon možno pořídit. Do třetice je to pak skutečnost, že jeho systém Android 4.4.2 je překryt patrně nejoblíbenější fanouškovskou grafickou nadstavbou CyanogenMod 11S, jenž modelu dodává nový náboj.

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
OnePlus One není typický čínský telefon a dokazuje to i svou velmi dobře zpracovanou konstrukcí.

Přerostlé ikony

Že jste v království zvaném CyanogenMod zjistíte ihned po prvním spuštění telefonu. Po základním nastavení se vás telefon ihned dotáže, zda chcete využít základní motiv grafické nadstavby. Také si vyberete, zda chcete používat senzorová tlačítka pod displejem nebo softwarové klávesy na displeji (ty lze manuálně uspořádat). Následně se dostanete na základní pohotovostní plochu. Na jejím spodu je lišta s pěticí stacionárních ikon, které se zobrazí na každé z plochu. Na opačné části displeje je pak vyhledávací lišta Google, také tu nelze z plochy odstranit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V systému hrají prim pastelové barvy.

Pro využití tak zbývá pouze mřížka o velikosti 4 × 4, což na 5,5palcovém displeji je až zbytečný luxus. V nastavení však tento prvek nemůžete změnit a budete se s velkými ikonami muset smířit. Podobná situace se opakuje i v hlavní nabídce aplikací. Zde je sice o řádek více (zmizela stacionární lišta), ale dále tuto mřížku upravit nelze. Jedinou možností, jak si nabídku přizpůsobit, je upravit řazení aplikací dle vlastního gusta.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
I v CyanogenModu můžete tvořit složky s více aplikacemi.

Převlékněte svůj systém

Kde si však možnost změny užijete do sytosti, to je grafická podoba prostředí. V nabídce je k tomu slouží speciální aplikace s názvem Náhled témat. Zde si můžete stáhnout různé motivy pro váš telefon. Nabídka sice zatím není příliš široká, ovšem to se s rozběhnutím prodejů jistě změní. Po výběru jednoho z témat se může změnit téměř vše, od systémových ikon, písma, widgetů, až po startovací animaci nebo styl stahovací roletky. Jednotlivé prvky (písmo, ikony atd.) pak v nastavení můžete měnit i separátně.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Motiv můžete změnit buď kompletně, nebo separátně změnit určité prvky jako písmo nebo startovací animaci.

Podobně si můžete vyhrát v dalších koutech nastavení. Mezi ty nezajímavější modifikace patří možnost ovlivnění chování systémových kláves. Krom výše popsaného zobrazení systémových kláves na displeji, můžete upravit i jejich chování. Nadefinovat reakci telefonu můžete jak na krátký, tak na dlouhý stisk těchto kláves. Mezi funkce, které můžete tlačítkům přiřadit, patří spuštění fotoaparátu, vyhledávání v telefonu, hlasové vyhledávání a další.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Funkce systémových tlačítek můžete proměnit dle svých preferencí.

Jednou z nejoblíbenějších funkcí CyanogenModu je tvorba profilů. V každém z nich můžete samostatně nadefinovat, které adaptéry mají být po dobu jeho užívání aktivní. Také si zvolíte hlasitost budíku, vyzvánění (včetně jeho režimu) nebo aplikací. K aktivaci jednotlivých profilů pak může dojít buď manuálně, nebo také na základě polohy telefonu. K tomu je samozřejmě nutné určit oblasti, kde se mají jednotlivé profily přepínat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
K přepnutí profilu může dojít i na základě přiložení naprogramovaného NFC štítku.

Ovládání skrze vypnutý displej

Samostatnou kapitolou jsou gesta na zamknuté obrazovce. Vše začíná s (pro mne) nejpohodlnějších a vždy vítanou možností odemknutí telefonu pomocí dvojího klepnutí, který již známe z některých telefonů Nokia nebo LG. Skrze zamknutý a vypnutý displej lze ovládat také hudební přehrávač. Tažením dvou prstů po displeji nahoru nebo dolů totiž můžete pouštět a stavět hudbu. Stejným gestem, avšak provedeným doprava nebo doleva, lze „listovat“ mezi jednotlivými hudebními skladbami. Pomyslnou třešničkou na dortu je zapnutí pomocného světla jako baterky pomocí gesta V. Tyto funkce však mají i svou stinnou stránku, kterou je nežádoucí spuštění jednotlivých popsaných prvků. Nutno podotknout, že k nechtěnému rozsvícení baterky i zapínání hudby docházelo až nepříjemně často.

Další screenshoty z prostředí CyanogenMod 11S:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Stahovací roletka má dvě části. Tu se zmeškanými událostmi, kterou zobrazíte tažením z levé horní části. A tu s rychlými přepínači, kterou zobrazíte tažení z pravé části. Přepínače pak lze různé manuálně přidávat a odebírat.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hodiny nabízejí klasické funkce jako světový čas, stopky nebo odpočítávání. Subjektivně však mohu dodat, že jejich grafické zpracování patří k tomu nejlepšímu.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pochvalu si jednoznačně zaslouží kalkulačka

OnePlus One na test zapůjčil e-shop www.beryko.cz

Diskuze (54) Další článek: Vodafone prodává špičkové smartphony s tisícovými slevami

Témata článku: Oneplus, , , , , , OnePlus One, OnePlus One 64GB, Grafická podoba, Hudební skladba, Království, Odpočítávání, Nechtěné rozsvícení, Podobná situace, CyanogenMod, Prohlídka, Zbytečný luxus, Prostředí, Nekompromisní výbava, Pro +,