OnePlus One: ten, kterého se ostatní bojí [recenze]

OnePlus One je telefon bez kompromisů s opravdu nízkou cenovkou. Dokáže se opravdu měřit s nejlepšími a být „flagship killer“, jak ho výrobce nazývá?
Kapitoly článku

Ani fotoaparát nezklame

Také na fotoaparátu si OnePlus dalo záležet. Základem je 13Mpx snímač Sony Exmor IMX 214. Uvnitř je 6 čoček, které mají zabránit zkreslování obrazu a odchylce barev. Světelnost fotoaparátu činí f/2,0, což by mělo zajistit kvalitní snímky také v noci. Pokud ani to nepomůže, k dispozici je stále ještě dvoudiodový LED blesk. Na přední straně nechybí sekundární kamerka s 5Mpx rozlišením pro videohovory nebo "selfies".

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V nastavení fotoaparátu si můžete vyhrát.

Prostředí fotoaparátu je na první pohled velmi jednoduché a úhledné. Nechybí rychlé přepínače blesku nebo hlavní a sekundární kamerky. Připravena jsou také tlačítko pro okamžitý začátek nahrávání videa a tvorbu panoramat. Po vstupu do nastavení se vám otevřou možnosti úpravy ISO, režimu ostření a v neposlední řadě také rozlišení fotoaparátu. U nastavení kamery lze krom rozlišení vybírat také mezi klasickým a slow-motion režimem. Ten lze využít pouze při HD rozlišení, u vyšších zobrazí hlášku o nepodpoře. Mezi další prvky nastavení patří aktivace tlačítek hlasitosti jako spouště fotoaparátu nebo jejich využití k přibližování obrazu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Při ideálních světelných podmínkách dokáže fotoaparát zachytit opravdu kvalitní snímky.
Klepněte pro větší obrázek
Při tvorbě panoramatu se fotoaparát nedokázal zcela vypořádat s nerovnou výškou zachycení scény.

Kvalita fotografií se může u OnePlus One určitě řadit k nadprůměru (tedy většinou). Mají reálné barvy, kde žádná z barev zbytečně nepřevyšuje a jsou na nich zachyceny i menší detaily na vzdálenějších objektech. V horších světelných podmínkách však nadprůměrná kvalita (napříč dobrým předpokladům) mizí. To se projevuje již u fotek interiéru, kde se do fotografií vkrádá šum a snižuje se ostrost fotek. Projevuje se to samozřejmě tím víc, čím více se zhoršují světelné podmínky. Telefon dokáže fotit také HDR snímky a nabídne i jiné režimy, mezi kterými můžete přepínat jednoduchým "listováním" v prostředí fotoaparátu. 

Srovnávací test fotoaparátů:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Takhle si vede OnePlus One (vždy uprostřed) ve srovnání s LG G3 (vždy vlevo) a HTC One (M8) (vždy vpravo).  

4K i slow-motion

Pro záznam videa je dle papírových předpokladů tento model přímo dělaný. Nabízí totiž možnosti natáčení videa ve 4K rozlišení při 30 fps či FullHD rozlišení při 60 i 30 fps. U HD videa jde dokonce nastavit režim slow-motion (120 fps). Mírné zklamání panuje kolem absence optické stabilizace obrazu a nemožnosti pauzy a následného pokračování v záznamu. Samotná kvalita videa je na dobré úrovni. Telefon dokáže rychle přeostřovat, přičemž vše zůstává relativně plynulé. Vypořádat se dokáže i s rychlým přechodem světla. Stejně jako u fotoaparátu, také videozáznam disponuje věrnými barvami, avšak s nastupující tmou se kvalita záznamu snižuje.

Videozáznam ve FullHD kvalitě:

Videozáznam ve 4K kvalitě:

Videozáznam v HD kvalitě a režimu slow-motion:

Bude to horké zboží

Plusy:

  • Velmi nízká cena
  • Výbava bez kompromisů
  • Kvalitní fotoaparát
  • Vysoká výdrž
  • Precizní zpracování

Mínusy:

  • Možné problémy se servisem
  • Zapínání telefonu v kapse
  • Nepodporuje 800MHz pro LTE

Ačkoliv jsem byl k OnePlus One od počátku skeptický, po několika dnech testování jsem musel tento názor rychle změnit. I když se jedná o první model této značky, tak vše funguje skvěle. Vše začíná u zpracování, které je na precizní úrovni. Pokračuje přes vysoký výkon, který dodává kvalitní procesor. Zapomenout nesmíme ani na předinstalovaný CyanogenMod 11S, který byl upraven speciálně pro model One, a který nabízí velmi příjemné prostředí a netradiční funkce a možnosti. Vše doplňuje vysoká výdrž baterie a kvalitní fotoaparát. Hlavní poznatek je však ten, že OnePlus One opravdu v ničem nezaostává za srovnatelnými modely věhlasných značek, a pokud se nebojíte dále popsaných skutečností, tak na trhu nenajdete lepší volbu.

Klepněte pro větší obrázek
Ke koupi v oficiálním obchodě potřebujete, aby vám někdo nejprve zaslal pozvánku.

Uživatelé se často ptají, jaká bude softwarová podpora ze strany výrobce. To samozřejmě odhadnout neumíme, avšak co víme, je to, že již nyní je potvrzena aktualizace na Android L. A to do 3 měsíců od doby, kdy systém přístupný vývojářům. Otázka visí rovněž nad kvalitou případného servisu. Vše ale přebíjí cena, kterou doslova drtí konkurenci. Smartphone, který se může plně srovnávat s nejvyššími modely zavedených výrobců, můžete v ČR získat za cenu kolem 10 500 Kč (16GB verze), což je hluboko pod cenami vlajkových modelů od Samsungu, HTC, Sony, Nokie, LG nebo Applu. Pokud by se vám poštěstilo objednat telefon přímo od výrobce, zaplatíte dokonce jen 299 dolarů (s daní zhruba 7 500 Kč)

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na poli Androidů budou hlavními konkurenty: Samsung Galaxy S5, HTC One (M8), LG G3 a Sony Xperia Z2.

Pokud mluvím o konkurenci, na mysli mám především následující telefony (ceny za 16GB verzi). Samsung Galaxy S5 nabídne oproti OnePlus One čtečku otisku prstů nebo měřič tepu (cena od 15 500 Kč). HTC One (M8) zaujme kovovým tělem a dvěma fotoaparáty na zadní straně (cena od 16 500 Kč). LG G3 je zřejmě nejvybavenější smartphone současnosti s 2K displejem, kamerou s optickou stabilizací a fotoaparátem s laserovým ostřením (cena od 13 500 Kč). Z Androidů se nabízí také vodotěsná Sony Xperia Z2 (cena od 15 500 Kč). Nesmíme zapomenout ani na Nokii Lumia 930, nejvybavenější telefon s Windows Phone 8.1 nabízí i výborný fotoaparát (cena od 13 500 Kč). Konečně sem musíme započítat také Apple iPhone 5S se čtečkou otisků prstů (cena od 16 000 Kč).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pokud budete chtít vrcholný model bez Androidu, můžete si zakoupit Nokii Lumia 930 nebo Apple iPhone 5S.

OnePlus One na test zapůjčil e-shop www.beryko.cz

Témata článku: Oneplus, , , , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 5s, Apple iPhone 5s 32GB, Apple iPhone 5s 64GB, HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), HTC One mini, HTC One mini 2, HTC One V, LG G3, LG G3 32GB, Nokia Lumia 930, OnePlus One, OnePlus One 64GB, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S5, Sony Xperia Z2,