OnePlus One: ten, kterého se ostatní bojí [recenze]

OnePlus One je telefon bez kompromisů s opravdu nízkou cenovkou. Dokáže se opravdu měřit s nejlepšími a být „flagship killer“, jak ho výrobce nazývá?
Kapitoly článku

Pokud se během letošního roku podařilo někomu zčeřit klidné vody mobilního průmyslu, tak to byla jednoznačně značka OnePlus. Drtivá většina uživatelů nevěděla, že někdo takový vůbec existuje. Až v polovině dubna uvedla na trh svůj první telefon OnePlus One, který sama nazývala „flagship killer“ (zabiják vlajkových modelů). Nabízí to nejlepší, co v oblasti hardwaru můžete sehnat zabalené do tenkého těla. To vše za poloviční cenu, než za kterou se prodává většina vlajkových modelů věhlasných značek. Na první telefon této značky to není špatné. Funguje ale vše jako celek?

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
OnePlus One se bude prodávat v černé a bílé barvě.

Po prvních minutách testování:

  • „Balení se může směle srovnávat s krabičkami od Apple.“
  • „Zpracování telefonu rozhodně nezanedbali.“
  • „Zatím marně hledám skrytý vykřičník.“
  • „Displej vypadá výborně, je znát, že ho dodává LG.“
  • „Fotky vypadají na první pohled dobře.“
  • „V kapse si telefon zapíná, co chce. To není dobře.“

Něco je jinak

První známky toho, že tento model je jiný, než na co jsme dosud z Číny byli zvyklí, nese už prodejní balení. Vyrobené z tvrdého, kvalitního papíru a s netradičním vzhledem. V jeho „prvním patře“ naleznete pouze samotný telefon. Až pod ním je uschován microUSB kabel a příručka pro první použití. Je zde také klíček pro vysunutí microSIM slotu, jenž je vtipně zabalen v gumovém pouzdře, které si můžete přidat na klíče. Nabíjecí adaptér v tomto balení nenajdete. Má totiž svou vlastní menší krabičku. Co se však bohužel s telefonem nedodává vůbec, to jsou sluchátka.

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
Oranžovo-bílé balení zaujme na první pohled.

U mnoha značek pocházejících z nejlidnatější země světa jsme často svědkem výkonnějšího hardwaru ukrytého v hůře zpracovaném těle. Není proto divu, že jsme byli zvědaví, jak si s tímto poradí začínající společnost. Již v prvních okamžicích se podobné obavy ztratily. Tělo telefonu je totiž zpracováno naprosto precizně. Zadní strana OnePlus One je vyrobena z kvalitního polykarbonátu, vše skvěle lícuje, ani náznak pazvuků. Přední stranu pak obíhá kovový rámeček, který modelu dodává šmrnc.

Kvalita, kam se podíváš

OnePlus One se ovládá skrze 5,5palcový LTPS LCD displej, jehož výrobce je pravděpodobně LG. To tedy znamená, že jeho kvalita se řadí mezi absolutně nejlepší. Nabízí reálné zobrazování barev, skvělé pozorovací úhly, přičemž neztrácí ani v čitelnosti na přímém slunci. O regulaci jasu se dokáže telefon postarat sám, avšak mi mu můžete pomoci upravit jeho dílčí hodnoty, tedy reakce displeje na přísun okolního světla. Rozlišení displeje je FullHD (1 920 × 1 080 pixelů) a není tak hnáno do zbytečně vysokých čísel. I tak ale jemnost displeje ukazuje skvělou hodnotu 401 PPI. Před mechanickým poškozením pak chrání displej tvrzené sklo Gorilla Glass 3. generace.

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
Kovový rámeček kolem displeje vypadá velmi dobře.

Je pouze na vás, zda systémová tlačítka budou součástí displeje, nebo budete využívat ty pod displejem. To můžete měnit za pochodu v nastavení telefonu. Nad displejem naleznete sekundární kamerku s rozlišením 5Mpx a senzory přiblížení a okolního světla. Nechybí zde ani notifikační LED dioda či sluchátko. Opravdové hlasité stereoreproduktory hledejte na spodní hraně tohoto modelu. Mezi nimi je také microUSB konektor a trojice mikrofonů. Ten druhý se ukrývá na opačné hraně, kde mu dělá společnost už jen 3,5mm audio výstup.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Stereoreproduktory v hlasitosti předčí dokonce i ty z HTC One. Kvalitou se jim téměř vyrovnají.

Po bocích jsou umístěni další ovládací prvky, napravo je to zamykací/vypínací tlačítko a vlevo jsou to tlačítka pro ovládání hlasitosti. Nad nimi je uložen šuplík pro microSIM kartu, k jehož vysunutí budete potřebovat klíček, který je součástí balení. Malou perličkou je fakt, že tento klíček je výrazně delší než klíčky jiných mobilních výrobců, tudíž s jejich pomocí šuplík nevysunete. Konečně na zádech telefonu je v horní části umístěn 13Mpx fotoaparát s přisvětlovací dual-LED diodou. Ten mírně vystupuje nad povrch zad, avšak samotné sklíčko fotoaparátu je mírně zapuštěné, tudíž nehrozí snadné poškrábání.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tělo OnePlus One neobsahuje žádné výstřednosti. Základní premisou je jednoduchost.

Z celkového pohledu není po konstrukční stránce telefonu co vytknout. Jediný problém může pro některé uživatele představovat jeho velikost, avšak v současné době se již nejedná o nic výstředního. Jeho rozměry jsou 152,9 × 75,9 × 8,9 mm, přičemž váhově se se 162 gramy řadí těm robustnějším modelům. Pozitivní však je, že povrchová úprava zadní části telefon zajišťuje, že v ruce neklouže, tudíž jeho úchop je jistější. Nemusíte se tudíž tolik bát, že vám vyklouzne a spadne na zem.

Klepněte pro větší obrázek
Takhle vypadá OnePlus One ve srovnání s LG G3 (vpravo).

Bez kompromisů

Výbava OnePlus One téměř nemá slabé místo. V centru všeho stojí čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 801 s taktem 2,5 GHz na každém jádře (typu Krait 400). Významně ho přitom podporuje grafický čip Adreno 330 a 3 GB RAM paměti. Výsledkem je umístění na špici všech možných benchmarkových testů. Ještě důležitější je však to, že ve spojení se upraveným systémem CyanogenMod 11S postaveným na Androidu 4.4.2 je prostředí naprosto plynulé a plně funkční.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ve výsledcích benchmarkových testů je pohybuje velmi vysoko. Zleva: AnTuTu, Quandrant Standard, CF Bench, Vellamo.

Ačkoliv telefon nepodporuje paměťové microSD karty, s velikostí úložiště byste (minimálně u jedné varianty) neměli mít problém. OnePlus One se totiž dodává ve dvou paměťových variantách a to v 16 a 64GB verzi. My jsme měli k dispozici tu menší variantu, kde bylo možné využít přibližně 12 GB. Samozřejmostí je možnou využití cloudových úložišť, které mohou paměť několikanásobně zvětšit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Z 3GB RAM paměti můžete využít zhruba 1,9 GB, zbytek si uzme systém.

K tomu se bude hodit podpora vysokorychlostních přenosů dat. S podporou LTE je to však mírně složitější, když telefon nepodporuje pásma 800 a 900 MHz, které využívají právě i čeští operátoři. Využít tak budete moci alespoň HSPA+ (HSDPA až 42 Mbit/s, HSUPA až 5,76 Mbit/s). Pokud v dosahu budete mít Wi-Fi připojení, můžete využít i to. Podporuje totiž standardy Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac. S bezdrátovým adaptérem souvisí také možnost využití Wi-Fi Direct, Wi-Fi hotspot nebo technologie DLNA. Ve výčtu konektivity můžete pokračovat s Bluetooth 4.1 s A2DP či možnosti skrytými v konektoru microUSB 2.0, tedy USB On-the-go a USB Host. Sluší se dodat také přítomnost geolokačního čipu A-GPS s podporou ruského GLONASS.

Klepněte pro větší obrázek
OnePlus by pro model One v budoucnu mělo začít prodávat také všemožné zadní kryty.

Myslelo se i na výdrž

V poslední době se často stává, že výrobci zapomínají přidat do telefonu také odpovídající baterii. To však není případ OnePlus One, který má pod obalem k dispozici 3 100mAh akumulátor, který po zaběhnutí dokáže dodávat telefonu energii klasicky po 2 dny. To vše při běžném provozu, pokud byste povypínali různé adaptéry nebo telefon využívali méně, dostanete se s výdrží i na 3 dny. Na druhé straně, pokud budete telefon využívat opravdu hodně, můžete s klidem počítat s tím, že na konci dne bude mít OnePlus One ještě přes 30% baterie. Doba dobíjení se nevymyká průměru, když dobití z 0 na 100 trvá kolem 3 hodin.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výdrží se OnePlus One řadí určitě k nadprůměru, což je u 5,5palcového telefonu potěšující zjištění.

Někteří uživatelé si stěžovali na kvalitu hovoru, přesněji na nízkou hlasitost sluchátka. Během našeho testování se však nic podobného neodehrávalo. Je to zřejmě tím, že telefon nám hned na začátku nabídl softwarovou aktualizaci, která měla tento problém odstranit. Díky trojici mikrofonů, které aktivně snižují okolní hluk si na kvalitu hovoru nestěžovala nikdy ani druhá strana.

Témata článku: Oneplus, , , , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 5s, Apple iPhone 5s 32GB, Apple iPhone 5s 64GB, HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), HTC One mini, HTC One mini 2, HTC One V, LG G3, LG G3 32GB, Nokia Lumia 930, OnePlus One, OnePlus One 64GB, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S5, Sony Xperia Z2,