Operátoři loni poskytli policii přes 330 tisíc údajů o svých zákaznících

Operátoři musí ze zákona chránit osobní data svých zákazníků, existují ale výjimky, kdy je mohou poskytnout třetí straně. To se děje například na žádost policie, která má podezření na trestnou činnost a údaje o telefonním čísle, adrese nebo poloze uživatele mohou napomoci při vyšetřování. Operátoři mají podle zákona o elektronických komunikacích povinnost archivovat údaje po dobu 6 měsíců a jednou ročně zasílat statistiky o jejich poskytnutých počtech Českému telekomunikačnímu úřadu.

Také v loňském roce operátoři poskytovali součinnost oprávněným orgánům a poskytli jim údaje o mobilních účastnících v necelých 333 tisících případů. V šesti tisících případů potom údaje nebyly poskytnuty. Meziročně jde zhruba o čtvrtinové navýšení případů. Typicky se jedná o provozní a lokalizační údaje, jméno a adresa majitele daného čísla, výpis uskutečněných hovorů atd. Mezi takto poskytované údaje se naopak neřadí odposlechy nebo monitoring datového provozu, který vyžaduje speciální povolení.

 

počty případů
poskytnutých údajů

počty případů, kdy
údaje nebyly poskytnuty

 

2018

veřejné pevné sítě

6 818

524

veřejné mobilní sítě

332 892

6 259

služby přístupu ke schránkám
elektronické pošty a sítím el. komunikací s přepojováním paketů

8 747

208

IP telefonie

1 892

13

služby přenosu zpráv el. pošty
prostřednictvím sítí el. komunikací s přepojováním paketů

228

8

 

2017

veřejné pevné sítě

6 379

540

veřejné mobilní sítě

253 380

5 822

služby přístupu ke schránkám
elektronické pošty a sítím el. komunikací s přepojováním paketů

7 089

52

IP telefonie

2 068

10

služby přenosu zpráv el. pošty
prostřednictvím sítí el. komunikací s přepojováním paketů

263

26

Na základě jedné žádosti přitom mohou být předávány informace o provozu mezi více telefonními čísly. Do statistiky je započítán každý případ, který operátor vyřídil. Pokud se oprávněný orgán obrátí v jedné trestní věci na více provozovatelů, je tato jeho žádost započtena do výkazu u každého z nich. Počet vyžádaných údajů se proto neshoduje s počtem vyšetřovaných trestných činů, v jejichž rámci si oprávněné orgány údaje vyžádaly, neboť metodika vykazování údajů se liší.
Diskuze (7) Další článek: Google zkouší tmavý režim už i v Chromu. Takhle jej aktivujete

Témata článku: , , , , , Pře, Policie, Telefonie, Komunikace, Má daň, Povolení, Přenos zpráv, Operátor, Paket, Přepojování, Činnost, Údaj, Zak, Pošta