Operátoři pokrývají, v méně zalidněných okresech mají téměř splněno

Zhruba do konce srpna mají operátoři lhůtu na splnění rozvojových kritérií z aukce kmitočtů, ve které v roce 2013 vydražili osmistovkové LTE frekvence. Konkrétně se jedná o 32 tzv. „áčkových" okresů, které jsou méně zalidněné a v minulosti opomíjené. Pokryto jich má být alespoň třicet.

Dle webu ČTÚ mapující pokrytí mají ke dni 20. července splněno O2 i T-Mobile, Vodafone ještě musí zapracovat na okresech Prachatice, Strakonice a Žďár nad Sázavou, kde pokrytí populace zatím nedosahuje požadovaných 95 %.

Podmínka pro síťové operátory je nastavena tak, že si do pokrytí mohou započítat i původní 3G a zbytek dokrýt LTE v pásmu 800 MHz. Data naleznete na adrese lte.ctu.cz/rk a abyste získali následující výstup, nechce si v levé roletce zobrazit všechna pásma.

Fajnšmekři si samozřejmě mohou vyhrát dle libosti – pokrytí lze filtrovat dle operátora, pásma i okresu, například takto:

Klepněte pro větší obrázek
Operátorům se blíží lhůta pro splnění okresů typu "A", mají téměř splněno (obr.: ctu.cz)

Co se týče úrovně pokrytí, regulátor nedávno provedl také měření na železnici, kde mají operátoři první termín na jaře 2019 (nejméně 50 % koridorů).

Jak hodnotíte pokrytí v menších městech a na venkově?

Diskuze (22) Další článek: Nové hodinky od Samsungu? Zřejmě už v září na veletrhu IFA

Témata článku: , , , , , Znojmo, Radek Zajic, Áčko, Žďár nad Sázavou, Lhůta, Žal, Zajíc, První část