Operátoři pomohou s EET, vydělají miliony

Týká se vás Elektronická evidence tržeb? Vodafone pro vás připravil ePokladnu. O2 s T-Mobilem se připojí brzy, účtovat budou stovky korun měsíčně.

Zákon o elektronické evidenci tržeb (EET) bude účinný od prosince 2016. Jeho projednávání budilo velké emoce, ale od 30. března jej zdobí i podpis prezidenta republiky, což byl poslední krok k platnosti zákona. Ten vyjde ve sbírce tento měsíc a účinný bude od prosince. Podnikatelé v první vlně – provozovatelé ubytovacích a stravovacích služeb tedy mají osm měsíců na přípravu. Po nich přijdou na řadu větší i menší obchodníci a nakonec i řemeslníci a vůbec všichni, kteří inkasují platby v hotovosti, platební kartou, šeky nebo stravenkami.

Klepněte pro větší obrázekOrientační jízdní řád EET, k datům připočtěte jeden měsíc (obr.: t-mobile.cz)

Princip spočívá v tom, že transakce se budou evidovat na serveru Finanční správy, čili se podnikatelé neobejdou bez připojení k internetu. A to je ta chvíle, kdy přicházejí operátoři, kteří v posledních dvou letech investovali do LTE a podnikatele uklidňují, že se novinky bát nemusí a že s jejich řešením na míru všechno zvládnou levou zadní. Stačí si zaplatit měsíční paušál.

Vodafone cílí na ty nejmenší

Operátoři si snad ani nemohli přát lepší příležitost prodat mobilní či pevný internet, každý nový zákazník může znamenat výnos 300 až 400 Kč měsíčně. Navíc nový IČ zákazník pro ně znamená příležitost k prodeji dalších služeb. Vodafone to nyní s konkrétní nabídkou svého řešení ePokladna potvrdil, O2 s T-Mobilem zatím finální nabídku nezveřejnili.

Vodafonní ePokladnu si podnikatelé mohou pořídit už nyní, krom evidence tržeb jim umožní sledovat pohyb zásob na skladě a ostrý start EET by pro ně měl být hračkou.

Tarif ePokladna Standard ePokladna Komplet
Měsíční poplatek za licenci 300 Kč 420 Kč

Samozřejmě bude záležet na konkrétních potřebách, Vodafone sází na aplikaci pro smartphone/tablet (Android a Apple iOS) a mobilní tiskárnu účtenek, ke které lze připojit POS terminál (platba kartou). Lepší představu si můžete udělat z následujících videí.

Návod k ePokladně (Apple iOS a Android):

Vodafone ukazuje své řešení v praxi:

Jen pro pořádek, vodafonní mobilní tiskárna vyjde na 5 377 Kč (což mj. odpovídá jednorázové slevě na dani z příjmů pro ty fyzické osoby, kterých se povinnost evidovat tržby dotkne). Ceny „v řádech stovek“ korun měsíčně plánuje účtovat i T-Mobile a nic jiného nelze očekávat ani od O2. Oba síťoví operátoři zatím nepoložili na stůl nic konkrétního, ale oba už mají speciální web, kde vysvětlují, co jsou to E-tržby a kde mohou podnikatelé sledovat, co je nového:

E-tržby se ve finále (pravděpodobně 1. května 2018) dotknou 500 až 600 tisíc subjektů. Pro mnohé z nich to větší problém nebude, jelikož už dnes vše evidují a svůj stávající systém jen připojí na server Finanční správy. Pro mnohé podnikatele ale budou E-tržby oříšek, který je bude stát hodně času a peněz. Novinka bude rovněž vyžadovat další administrativu, minimálně v počátku, kdy si podnikatelé budou muset na finančním úřadě žádat o autentizaci. Následně obdrží certifikát, který je pro účely EET nezbytný.

V případě, že byste se chtěli EET vzepřít, pak riskujete, že vás odhalí kontrola a napaří vám pokutu. Pokud by vás „finančáci“ či celníci načapali opakovaně, pak vám (v krajním případě) mohou provozovnu uzavřít.

Souhlasíte se zavedením EET?

Diskuze (47) Další článek: Facebook vylepšil živé vysílání z mobilu a postupně jej uvolní všem

Témata článku: , , , , , , Oficiální web, Fyzické osoby, Řemeslníci, Pevný internet, Poslední krok, Mil, Hotovost, Mobilní tisk, Celníci, Pořádek, Krajní případ, Printer, Měsíční poplatek,