Operátoři, rychlostí neohromíte. Trápí nás FUP a pokrytí

Závratnými rychlostmi přenosu dat operátoři neohromí. Lidé chtějí uvolnit stavidla, výrazně zvýšit limit FUP.

T-Mobile včera oznámil, že už od příštího měsíce ve dvou městech nabídne technologii HSPA+ 42. Reálná rychlost stahování tak bude 25–30 Mb/s, nahrávání pak teoreticky téměř 6 Mb/s. Jen si to představte. Mobilní připojení bude rychlejší než průměrná pevná linka!

Operátor zřejmě čekal, že si u zákazníků šplhne, hlavně po datových aférkách obou konkurentů z posledních dnů a týdnů. Podívejte se ale do diskuzí. Prstíčkem budete muset hrabat, abyste našli pochvalný příspěvek. Rychlost v těchto extrémních hodnotách nás totiž, operátoři, vlastně nezajímá (nehledě na to, že nejsou telefony, které by HSPA+ 42 dokázaly využít).

Klidně pomaleji, ale víc 

Večer jsme vyhlásili anketu, ve které jsme hlasující nechali vybírat, co jim u datových služeb českých operátorů nejvíc chybí:

  • Rychlost přenosu
  • Kapacita, tedy limit FUP
  • Pokrytí

Záměrně jsme do odpovědí nezařadili cenu. Nestojí totiž vedle těchto kritérií, ale proti nim – vyvažuje rychlost a FUP. Aktuálně jsou dvě hodiny po začátku hlasování a výsledek je už dlouho jednoznačný:


Tři čtvrtiny lidí vidí hlavní problém v omezení FUP

S náskokem vede kapacita. K čemu jsou rychlosti v řádu deseti megabitů, když je FUP nastaven tak, že ho během plného provozu vyčerpáte za několik desítek minut? Nechceme na okamžik rychlost blesku – víc oceníme průměrnou, ale použitelnou rychlost po celou dobu.

Že T-Mobile včera také zvýšil FUP? Ano, ale trvale na 2 GB měsíčně pouze u nejvyššího tarifu Premium. Navýšení denního limitu z 10 na 25 MB bereme jako vtípek, kterým se operátoři navzájem předhánější, kdo si dovolí přijít s absurdnější nabídkou. U nejběžnějších tarifů, které používá nejvíc lidí, T-Mobile nepředstavil prakticky nic.

Je to už ohrané, ale když už jsme u T-Mobilu, podívejte se na datovou nabídku jeho rakouské sestry. To jsou limity, které dávají smysl; za ceny, které dávají smysl. To, co v oblasti datových přenosů nabízíte vy, čeští operátoři, dává smysl asi už jenom vám.

Diskuze (63) Další článek: Jak HTC střílí rozžhavené plazma na mobily [video]

Témata článku: , , , , , Neo, Rychlost, Nejběžnější tarif, F +, Neo +, Reálná rychlost