Operátoři: UMTS se odkládá

Termín pro spuštění sítí třetí generace UMTS v ČR se o rok odsouvá. To vše výměnou za to, že vláda dostane od operátorů méně peněz ale rychleji. Je to dobře pro vládu, operátory nebo uživatele?

Termín pro UMTS se odkládá

Alespoň tak o tom informuje tisková zpráva Ministerstva informatiky, která říká, že ČTÚ vyhověl žádosti Eurotelu a T-Mobilu o roční odklad termínu pro spuštění UMTS sítě na 90% území Prahy. Původní podmínky hovořily o tom, že operátoři musejí nejpozději od 1. 1. 2005 uvést své UMTS sítě do komerčního provozu, a to na 90% území Prahy, přičemž licenční poplatek mají uhradit dle předem stanoveného splátkového kalendáře až v roce 2011. Navýšení na úrocích přitom pro každého z nich činilo přibližně 1 miliardu korun.

Nové podmínky hovoří o tom, že oba dva operátoři mohou své sítě na 90% území Prahy spustit až 1. 1. 2006, ale zbývající částku za licenci musejí uhradit ve dvou splátkách (v dubnu a srpnu) v příštím roce. Operátoři tak ušetří na úrocích několik set milionů korun, ale budou muset celý licenční poplatek uhradit již příští rok. Původní výše byla 3,535 miliardy Kč u Eurotelu a 3,861 miliardy Kč u T-Mobilu. Pro každého z nich to tedy znamená náhlou (i když tak trochu plánovanou) investici převyšující 2 miliardy korun. Ve finále tak oba operátoři za UMTS zaplatí téměř 4 miliardy korun, a to jen za licence a dříve než na UMTS vydělají jediný haléř. Licence přitom oběma operátorům vyprší ke 13. 12. 2021

Co na to vláda

Pohled ze strany vlády je jednoznačný – v příštím roce má hospodařit s rekordním schodkem státního rozpočtu, a tak je pro ni lepší mít 4,856 miliardy v hrsti než 6 miliard rozložených v následujících 8 rozpočtech (obzvláště při 4letém volebním období). Z hlediska kumulace státního dluhu je to dokonce i rozumné. Těch 4,856 miliardy bude mít v příštím roce pravděpodobně větší hodnotu než těch cca. 700 milionů, které by stát od operátorů získával v každé roční splátce.

Co na to operátoři

Pohled ze strany operátorů je již o poznání komplikovanější. UMTS je po technické stránce teprve v plenkách a je jasné, že trpí ještě jistými dětskými nemocemi, nehledě na to, že světový trh příliš nehýří telefony pro GSM/UMTS. Síťová technologie a ostatně i mobilní terminály jsou v současné době dražší a umějí toho méně než tomu bude za rok. Na druhou stranu se operátorům zkrátí doba trvání licence o další rok, což znamená, že čtvrtinu peněz za licenci v podstatě vyhodí z okna. Aby toho nebylo málo, tak se jim ještě také prodlouží (pokud UMTS spustí až k 1. 1. 2006) doba návratnosti proinvestovaných finančních prostředků. Operátoři tak budou muset UMTS plně zafinancovat z výnosů, které jim přináší síť GSM, což sice na první pohled nevypadá nijak problematicky, ale z ekonomického hlediska je to jako hrát ruletu.

Otázka zní, kdo z našich dvou potenciálních UMTS operátorů bude mít při této "hře" lepší pozici. T-Mobile bude těžit ze zkušeností svých sesterských sítí, které UMTS spustí již v příštím roce. Eurotel se bude muset spolehnout na své vlastní zdroje informací a vlastní výzkum, který si ovšem díky lepšímu finančnímu postavení může dovolit.

Co na to uživatelé

Postoj českých uživatelů je snad to jediné, co by se dalo označit za jednoznačně. Většina z nich UMTS nepotřebuje a tudíž je jim v zásadě jedno, jestli UMTS síť na 90% Prahy bude spuštěna v roce 2005, 2006 a nebo třeba 2020. UMTS totiž nedodržuje jedno z klíčových pravidel marketingu, že firma má své portfolio výrobků a služeb upravovat podle spotřebitelské poptávky, nikoli upravovat spotřebitelskou poptávku podle své aktuální nabídky.

S trochou nadsázky lze totiž říci, že UMTS nám nabídne jen videotelefonování a o něco rychlejší přístup na internet (pokud tedy nepřijde EDGE), což má smysl pro pár tisíc až desítek tisíc uživatelů, jež se rozdělí mezi dva operátory a asi jen těžko v dohledné době zaplatí oněch několik proinvestovaných miliard.

Co bude dál?

Vláda dostane své peníze v době, kdy je potřebuje. Operátoři si na chvíli oddechnou a budou mít čas na to vymyslet, jak vlastně prodat UMTS svým zákazníkům. A zákazníci? Ti budou muset být bombardování spoustou letáků, billboardů a reklamních spotů, které jim vysvětlí, že jsou příliš sexy pro GSM a že potřebují UMTS.

Diskuze (34) Další článek: Nebojte se virů ani hackerů ... pořiďte si IOL Secure

Témata článku: , , Roční odklad, Síťová technologie, UMTS, Licenční poplatek