Operátorská amnestie: utečte z okovů díky změně DPH

Nejen prezident uděluje amnestii. Díky změnám spojeným se zvýšením DPH můžete i vy utéct z vězení zvaného smlouva s mobilním operátorem.

Amnestie je v posledních dnech až přespříliš skloňované slovo, ale nemusí být řeč jen o amnestii prezidentské... Jste-li vázáni smlouvou s mobilním operátorem, pečlivě si prostudujte následující informace. Díky zvýšení základní sazby DPH začali operátoři hýbat i se svými ceníky. Jak se tedy vyznat v této problematice a kdy vzniká nárok na bezplatné ukončení smlouvy?

Operátoři ve svých cenících uvádí ceny bez DPH a ceny s DPH. Nás v tomto momentě zajímají sazby bez DPH. Jednoduše tak zjistíte, zda máte nárok na bezplatné odstoupení od smlouvy. Stačí porovnat sazbu vašeho tarifu bez DPH v prosinci a nyní v lednu. Loňskou sazbu najdete například v posledním vyúčtování. Pokud máte sazbu bez DPH stejnou či letos dokonce nižší, nárok na bezplatné odstoupení nemáte. Je sazba bez DPH v lednu 2013 vyšší? V tom případě lze podat výpověď a bez sankcí odejít (ovšem dotovaný telefon budete doplácet vždy).

Klepněte pro větší obrázek

T-Mobile a Vodafone

T-Mobile vychází částečně vstříc svým zákazníkům. Ovšem nikoliv ve smyslu bezplatných výpovědí. U aktuálně nabízených paušálních tarifů S námi a Grand snížil sazbu bez DPH, tak aby konečná cena zůstala stejná. Konečná cena byla zachována také u internetových tarifů Internet Komplet a Internet v mobilu na den. Konečné ceny u těchto uvedených služeb po roce 2013 stoupnou, operátor oznámil poté jejich nárůst o dané procento rozdílu DPH. Ostatní tarify a služby T-Mobilu cenu bez DPH nezměnily. Kompletní ceník najdete zde.

Obdobně postupoval také Vodafone. U vybraných aktuálně nabízených Férových tarifů trvale snížil cenu bez DPH. U ostatních tarifů a služeb došlo k zachování stejných cen bez DPH jako v minulém roce. Pro ověření veškerých cen se můžete podívat na podrobný ceník.

O2

Pouze v O2 použili jiný vzorec a u některých aktuálně nabízených tarifů došlo s přelomem roku ke zvýšení cen bez DPH, což opravňuje podání beztrestné výpovědi. Možnost dát tomuto operátorovi sbohem se týká čtyř aktuálních a dvou starších tarifů.

Název tarifuMěsíční paušál bez DPH 2012Měsíční paušál bez DPH 2013
Neon M375,00 Kč380,17 Kč
Neon L541,67 Kč553,72 Kč
Neon L+791,67 Kč801,65 Kč
Chytrý Neon M541,67 Kč545,45 Kč
   
Název tarifuSazba bez DPH 2012Sazba bez DPH 2013
Neon XSMěsíční poplatek: 91,67 KčMěsíční poplatek: 99,17 Kč
Pohoda SimpleVolání: 3,90 Kč; SMS: 1,00Volání: 3,97 Kč, SMS: 1,40 Kč

Operátor O2 správně počítal s tím, že zákazníci vyčíhnou šanci a budou se snažit utéct, proto u některých aktuálních Neonových tarifů snížil minutovou sazbu hovorů. Konkrétně se jedná o tarify Neon M, Neon L a Neon L+ (včetně „chytrých“ variant), kde je hovor lacinější o 0,50 Kč (vč. DPH) za minutu. To ovšem nemění nic na možnosti ukončit úvazek. U ostatních tarifů a služeb došlo převážně ke snížení sazeb DPH. Jedinou výjimkou je tarif O2 Zero, kde došlo k růstu ceny hovoru z 6 Kč na 6,50 Kč/min. (vč. DPH). Ceny všech služeb si můžete zkontrolovat zde.

O2: Podání výpovědi

Máte nárok na předčasné ukončení smlouvy? O2 nabízí hned tři možnosti, jak to provést. Nejrychlejší variantou je zavolání na bezplatnou zákaznickou linku *11 (volba 5 na hlasovém automatu). Pak je to návštěva značkové prodejny (nedoporučuji) či písemná žádost přes formulář O2 Guru na Facebookové stránce O2 CZ. Výpověď musíte stihnout podat do 21. ledna 2013.

Diskuze (77) Další článek: X Phone: potomek Googlu a Motoroly má nejvyšší cíle

Témata článku: , , , , Okov, Operátor, Férový tarif, DPH, Konečná cena, Oko, Nabízený tarif, Dík,