Opravdu EuroTel a RadioMobil diskriminují Oskara?

Poplatky za volání do sítě Oskara jsou z konkurenčního EuroTelu a Paegasu velmi vysoké. Snaží se tím oba operátoři Oskarovi škodit, nebo k tomu mají rozumné důvody?
Poplatky za volání do sítě Oskara jsou z konkurenčního EuroTelu a Paegasu velmi vysoké. Snaží se tím oba operátoři Oskarovi škodit, nebo k tomu mají rozumné důvody?

V pátek se Úřad pro ochranu hospodářské soutěže rozhodl podrobně prozkoumat, proč EuroTel a Paegas (RadioMobil) mají tak vysoké poplatky za volání ze své sítě do Oskara. Právě tyto vysoké ceny by mohly podle nich Oskara poškozovat. Oskara si mnoho lidí nepořídí, a to i přesto, že má nulové aktivační poplatky a nejlevnější volání. Hlavní důvod je ten, že by jim nikdo z kamarádů, kteří mají využívají služeb EuroTelu nebo Paegasu nevolal – platili by totiž neúnosně vysoké poplatky za minutu hovoru.

Nejlépe je to patrné na tarifech EuroTel Go Original nebo Relax – v obou případech stojí minuta hovoru stejně jako při volání do sítě Českého Telecomu. U Go Original je to 15,50 Kč za minutu, u Relaxu 12,60 Kč za minutu. Tato cena zůstává stejná i mimo špičku, kdy se volání do Českého Telecomu o dost zlevňuje; např. u Original Go na 5,50 Kč. Vysoké ceny EuroTel zdůvodňuje nízkou kvalitou sítě Oskara.

O dost nižší ceny má Paegas, i když i zde jsou někdy vyšší než ceny za volání na pevnou linku. Ceny jsou nastaveny na takové úrovni, že se o poškozování již ani snad nedá mluvit –pohybují se mezi 6 a 7 korunami za minutu, což je v porovnání s některými tarify EuroTelu o hodně méně. RadioMobil má pro vyšší ceny rozumnější důvod: dosud totiž není uzavřena propojovací dohoda s Oskarem a navíc putovaly dlouhou dobu přes Český Telecom.

Jak celá kauza dopadne, se dozvíme za několik týdnů; Úřad zatím sbírá potřebné informace. Pokud však shledá, že jde o nekalé praktiky, hrozí operátorům pokuta až 10 milionů korun. Jak se bude situace vyvíjet dál, vás samozřejmě budeme informovat.

Zdroje: Zpráva ČTK a článek v MF Dnes.

Diskuze (122) Další článek: Do jaké sítě voláte?

Témata článku: , , RadioMobil, Disk, Euro &, Euro, Oskar