Oskar si bude ověřovat GPRS na lidech

Jak jsme vás již informovali, náš nejmladší operátor se rozhodl pro u nás poměrně ojedinělý počin – ověřit si novou službu ještě před jejím spuštěním v běžném provozu. Oskarovo GPRS tak bude podrobeno zatěžkávací zkoušce 150 pečlivě vybraných uživatelů – Technoidů.

Nový druh - Technoidi

Technoidi, jak Oskar nazval ty, kteří se budou účastnit projektu GPRS fóra, jsou pečlivě vybraní lidé z řad odborné i laické veřejnosti, kteří byli osloveni nebo se sami přihlásili, ve veřejném „výběrovém řízení“. Po dobu 10ti dnů proběhla českým Internetem reklamní kampaň, která dokázala oslovit celkem 7578 respondentů, kteří se na adrese www.gprsforum.cz zúčastnili prvního kola. Na druhý registrační formulář pak odpovědělo 5653 lidí, z nichž bylo vybráno 150 jedinců, kteří se tímto stali Technoidy. Každý Technoid dostane na dobu testování zapůjčen telefon Siemens S45 a bude moci zcela zdarma využívat služeb GPRS. Ti Technoidi, kteří se budou aktivně GPRS fóra účastnit si pak budou moci tento telefon za symbolickou 1 Kč odkoupit.

Jak se vybíralo

Prvním kritériem byla správnost odpovědí na otázky, které byly respondentům položeny v  druhém kole. Podle slov zástupců Oskara se zde objevilo poměrně velké procento těch, kteří ve snaze zúčastnit se tohoto projektu zaškrtli co nejvíce políček. Problém byl v tom, že některé otázky záměrně obsahovaly i položky, které byly naprosto nesmyslné (např.: jména neexistujících portálů či webových prohlížečů). Dalším krokem pak bylo vyhodnocení odpovědí na otázky ve formuláři, které se týkaly spíše toho, jak daný respondent často pracuje s Internetem, apod.. V případě, že dva respondenti získali stejný počet bodů, tak došlo na posouzení jejich webových prezentací. Výsledkem několikadenního úsilí komise, která otázky vyhodnocovala, pak bylo 150 Technoidů,

Co je to GPRS fórum

Cílem tohoto neobvyklého projektu je otestování GPRS na skutečných, reálných, uživatelích. Technoidi tak budou mít za úkol co nejvíce využívat GPRS a dělit se o své poznatky jak s ostatními účastníky GPRS fóra, tak se zástupci Oskara, kteří mají vývoj GPRS na starost. Každý Technoid bude moci přicházet s vlastními nápady a inovacemi. Výsledkem celého sedmitýdenního snažení, které bude probíhat od 15. 10. do 7. 12. 2001, by pak měla být provozuschopná služba, která by měla nabízet víc než jen sama sebe. Oskar si od celého projektu slibuje, že kromě odladění samotné technologie GPRS přinese také aplikace, které by jí dokázaly využít.

Ostatně první aplikaci představil Oskar již včera – PIM neboli Personal Information Manager by měl svým uživatelům přinést osobního asistenta přístupného jak přes WAP tak přes Internet. PIM v sobě integruje e-mail, kalendář, seznam kontaktů, program pro odesílání a příjem textovek a v neposlední řadě také ICQ. Prozatím je to ale služba určená pro Technoidy, která během projektu může doznat jistých změn.

GPRS fórum přináší i soutěže

Aby Oskar motivoval své Technoidy, tak pro ně připravil soutěž o výkonný notebook. Pravidla soutěže jsou poměrně jednoduché – každý Technoid bude za své aktivity v rámci GPRS fóra získávat body. Ty je možné získat za využívání GPRS, zasílání podnětů, zasílání zajímavých odkazů, odpovídání na otázky v GPRS fóru či za návrh nové aplikace pro GPRS. Ten, kdo získá nejvíce bodů, také získá onen notebook.

To ale není vše. Do GPRS fóra budou moci přispívat také lidé „zvenčí“. Ti budou moci klást Technoidům různé dotazy, apod. I pro tyto, řekněme, externí účastníky připravil Oskar soutěž, tentokráte o kapesní počítač Compaq iPaq. Každý pracovní den se na adrese www.gprsforum.cz dozvíte jednu otázku. Ten, kdo těchto otázek zodpoví nejvíce správně, pak vyhraje výše zmíněný kapesní počítač.

 

Diskuze (33) Další článek: Petr Hošek: Nokia 5510 bude v Česku do Vánoc

Témata článku: , , Siemens S45, Oskar, GPRS, Zajímavý odkaz, Lid,