Otestovali jsme 12 Androidů do 6 500 Kč [megatest]

Správně vybrat v moři smartphonů není snadné. Měsíc jsme trápili 12 Androidů různých značek a parametrů, abychom oddělili zrno od plev!

U testování telefonů se dá přesným měřením získat poměrně dost čísel, která jsou exaktní, ale také existují záležitost, které se bohužel přesně změřit nedají. Z části Výbava se dá naprosto přesně změřit minimální a maximální jas, stačí si na telefonu zobrazit bílý obrázek a následně odečíst hodnoty při minimálním a maximálním podsvícení. Pro měření se používá profesionální optická sonda X-Rite i1Display. Pozorovací úhly, či barevná věrnost, už jsou jen na oku redaktora.

Velikost RAM a vnitřního úložiště, případně jejich reálně využitelnou kapacitu odečtete přímo z telefonu. Mnoho dalších parametrů, jako je podpora LTE, verze Androidu atd. prozradí vlastní zkoumání telefonu, či technické parametry od výrobce. Test sluchátkového výstupu byl prováděn na vytipovaných skladbách a jako referenční sluchátka posloužila Etymotic Research ER-6i, zdrojem hudby byla služba Spotify s nejvyšší kvalitou. Rychlost GPS fixu se měří pomocí stopek a aplikace GPS Test bez Wi-Fi a SIM na místě s dostatečným výhledem na oblohu. Kvalita fotek a videa je na hodnocení asi nejsložitější, ale s tím pomohli čtenáři serveru Mobilmania.cz, kteří ve slepém testu hodnotili jednotlivé telefony. Všechna pořízená videa a fotky v plném rozlišení najdete na redakčním DVD.

V části ergonomie jde opět o postřehy redaktora, nicméně pro citlivost a přesnost dotykové vrstvy byl použit program Antutu tester, ten ukáže, jak se dotyková vrstva chová. Pro přesnost stačí vzít libovolný kreslící program a udělat několik rovných linek a kruhů. Nepřesnost se pak ukáže na roztřesených čarách. Pro měření výkonu byl použit oblíbený Antutu Benchmark. O výkonu také dost napoví rychlost startu aplikace fotoaparát.

Asi nejsložitější je měření výdrže, každý používá telefon jinak, takže byl vymyšlen „pracovní den“ během kterého je telefon používán. Pracovní den znamená: 20 min hovoru, 5 SMS, 5 mailů, 20 min surfování na webu, 1 h poslechu hudby, pořízení 5 fotek, pořízení 1 m videa, 30 min na soc. sítích a 10 min Angry Birds. Celou dobu byla v telefonu jedna SIM připojená k internetu. Při použití dvou SIM je třeba uvažovat výdrž asi 70%, u tří SIM u Aceru až 55%. Skóre z Antutu testeru je samo o sobě nic neříkající, ale v porovnání s ostatními je zajímavé. Test pouští po sobě jdoucí simulace náhodného používání telefonu a počítá se, jak dlouho telefon vydrží. Přehrání Full HD videa, kancelářský test a rychlosti nabíjení pomohla změřit aplikace Battery Widget Reborn, kde se dá odečíst okamžik vypnutí telefonu. U videa byla zapnutá Wi-Fi a jas na 100 %, u kanceláře se každých 15 sekund načítala jednoduchá HTML stránka a jas na 50 %. Zde byly použity utility Wakey a Auto Refresh Web Page Utility.

Témata článku: Acer, Alcatel, Asus, HTC, Huawei, Lenovo, LG, Prestigio, Samsung, Sony, THL, Xiaomi, , , , Acer Liquid, Acer Liquid E700, Asus Zenfone 5, Asus Zenfone 5 16GB, HTC Desire, HTC Desire 510, Huawei Ascend P6, Lenovo S850, LG L90, LG L90 Dual,