Palm Centro: pohrobek původního rodu (test)

Výbavou Centro v roce 2008 nikoho neomráčí, láká proto na kompaktní provedení, příznivou cenu a osvědčený operační systém.
Kapitoly článku

Na hudbu s malým jackem

Samotná kvalita zvuku při telefonování nezaznamenává žádných zásadních výhrad. Dobrý zvukový projev má i vnější reproduktor, umístěný tradičně na zadní straně vedle čočky fotoaparátu. Snese i vyšší hlasitosti buď hovoru přeneseného na hlasitý odposlech, nebo přehrávané hudby. Mikrofon je při režimu handsfree schopný srozumitelně pochytit hlas až do vzdálenosti dvou metrů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Součástí balení je i drátová bondovka, její zvuk je průměrný  

Stejně jako jsme nemohli pochválit fotoaparát, neuděláme radost ani příznivcům poslechu hudby na mobilu. Jakýkoliv nestandard je ke vzteku, u Centra je to 2,5mm audio konektor. Na obranu Palmu je ale třeba uvést, že zdaleka není jediným výrobcem, který tento „malý jack“ používá. Stále je to lepší varianta, než mít sluchátka vázána přímo na systémový konektor a v čase poslechu tak bránit nabíjení nebo připojení s PC.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hudební aplikace PocketTunes, informace o dostupné paměti např. pro ukládání hudby

Systémem proti času

Pokud jste někdy ovládali kapesní zařízení vybavené systémem PalmOS, pak se budete cítit jako doma. Systém se totiž za změnil jen velmi nepatrně, což je ceněná výhoda, ovšem v některých aspektech i podstatné negativum. Systém PalmOS Garnet 5.4.9, který pohání Centro, je přes své relativní stáří stále moderní systém umožňující uživateli téměř vše. Pro našince představuje hlavní zápor absence podpory češtiny. Centro obsahuje standardně jen několik nejčastějších západních jazykových mutací OS. To znamená, že pro češtinu si musíte doinstalovat lokalizaci. Počeštění pro Centro se ovšem teprve připravuje. Problém nastává především v e-mailech a dokumentech. PalmOS totiž nepodporuje kódování UTF-8 jako například Windows Mobile.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Průchod po jednotlivých záložkách "pohotovostního" režimu

Základní zobrazení aplikací je buď maticově 4 × 3 na obrazovku, nebo ve dvousloupcovém seznamu. Dále na obrazovce uvidíte v horním rohu ukazatel stavu baterie a signálu (je-li aktivována telefonní část), indikátor Bluetooth a název zobrazené kategorie. Přístup ke všem aplikacím, nabídkám menu a dalším funkcím je možné realizovat jen pomocí D-Padu, stylus není potřeba vůbec vytahovat. Ovládání je velmi intuitivní a netřeba si na něj dlouho zvykat. Během práce zjistíte spoustu příjemných triků, které vám usnadní a zpříjemní zacházení s komunikátorem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Takto vypadá hlavní nabídka s aplikacemi, ikony se dají filtrovat podle skupin

Volání bez profilů

Telefonní aplikace je podobně jako na Treu 680 rozdělena do pěti sekcí, ve kterých nalezneme kontakty, obrazovku s numerickou klávesnicí, oblíbené aplikace nebo výpis volání. Při příchozím hovoru se v horní polovině zobrazí jméno a obrázek volajícího (je-li nastaven) a tlačítka Přijmi, Zavěš a Zavěš s textem, které vás automaticky přepne do aplikace zpráv s přednastaveným adresátem. Můžete tedy rychle a jednoduše sdělit, proč zrovna teď nemůžete.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefonní seznam, zobrazování kontaktů podle skupin, numerická klávesnice, registr hovorů, nastavení zvonění

Vyzvánění můžete rychle ztišit stiskem téměř jakékoli klávesy. Při volání se zobrazuje jméno i délka hovoru. Kromě toho se ukáží tlačítka pro aktivování hlasitého odposlechu, přidržení hovoru, zobrazení numerické klávesnice a vypnutí mikrofonu. Vše samozřejmě jednoduše ovladatelné přes D-Pad. Centro nemá standardně vyzváněcí profily. K dispozici je jen hlasitý a tichý mód – přepínání mezi nimi zařídí zmíněný posuvník na horní straně.

SMS jako chat

Textové zprávy se díky plné hardwarové klávesnici na Centru píšou velmi pohodlně. Napomáhá jim k tomu i přehledné prostředí systému. SMS zprávy se dělí tradičně podle kategorií (přijaté, odeslané, koncepty,…) a zobrazují v přehledném seznamu, ve němž vidíte ikonku zprávy, odesílatele a část textu zprávy. V tomto zobrazení můžete ihned zvolit odpověď, smazat zprávu, nebo napsat novou. K dispozici máme sedm řádků, na které se podle zvoleného fontu vejdou skoro dvě SMS. Do textu je možné přidat vámi předdefinovaný text.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
SMS zprávy obsahují grafické smajlíky, mohou se zobrazit do podoby chatu, pro synchronizaci s PC slouží aplikace HotSync

Vynikající práci se zprávami podtrhuje možnost zobrazení konverzace do podoby chatu známé z Internet Messaging klientů. Obrazovka se rozdělí na dvě části – v horních dvou třetinách vidíte vámi odeslané i od dané osoby přijaté zprávy, v dolní třetině pak máte prostor pro odpověď. Pokud se rozhodnete napsat zprávu MMS, v editoru stačí přidat multimediální obsah. V přehledném rozhraní můžete doplnit obrázek, fotku nebo zvuk, rozšířit MMS o další stránku, či si zobrazit podařený náhled celé zprávy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prostředí e-malového klienta, internetový prohlížeč, předinstalované Google Maps, aplikace světový čas

Organizační funkce netřeba chválit, jsou prověřené časem. Palm proslul svojí intuitivností a velmi praktickým ovládáním. Kalendáři nechybí přehlednost, barevné značky priorit úkolů a nejrůznější typy upozornění.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kalendář s denním a měsíčním pohledem, úkolovník, editor dokumentů, kalkulačka 

Zkuste Centro

Nový Palm Centro celkově vyznívá jako velmi dobrý přístroj. Trpí jen tím, že je pohrobkem dnes již nevyvíjeného systému, a tak ani kdyby chtěl, nemůže dosáhnout na některé parametry, jež se na jiných platformách v současnosti zabydlely už jako standard. Pro většinu běžných denních úkonů ale poslouží skvěle, s pověstnou elegancí systému Palm OS. Uživatel ocení obzvláště rychlost, efektivnost ovládání a příjemné rozměry.

Důvod, proč někteří dají ruce pryč, je obtížná spolupráce s naším mateřským jazykem. Vytýkat Centru horší hardwarovou výbavu nemá smysl, nakonec ani cenou se přístroj nechce řadit mezi high-endy. Fanoušci značky Palm věrni původní platformě se asi nebudou dlouho rozmýšlet, v případě ostatních lze přístroj doporučit odvážnějším uživatelům, kteří se nezaleknou masově nerozšířeného systému. Centro se jim za odvahu bohatě odmění.


Přístroj k recenzi zapůjčil portál www.WMHelp.cz. Palm Centro můžete aktuálně zakoupit v českém PalmShopu za 6 499 Kč (cena platná k 26. dubnu 2008).

Témata článku: Palm, , Palm Centro, Palm Treo 500, Palm Treo 680, Rod, Nejrůznější typ, Mateřský jazyk, Změna názvu, Dobrý přístroj, Test, Užitečný přepínač, Černobílý režim, Strohý vzhled, Moderní systém, Poslední treu, Dobrý zdvih, Centr, Bílý rámeček, Měkký plast, Černá krabička, Původ, Cent