Palm Centro: pohrobek původního rodu (test)

Výbavou Centro v roce 2008 nikoho neomráčí, láká proto na kompaktní provedení, příznivou cenu a osvědčený operační systém.

Americký výrobce PDA a komunikátorů Palm si s řadou Treo vydobyl od doby představení svého prvního komunikátoru pevné postavení na trhu. Za dobrou pověst vděčí hlavně tradičně výborně provedené QWERTY klávesnici, dále pak rychlosti a pohotovosti systému Palm OS.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Palm Centro s operačním systémem Palm OS

Mezník v sérii Treo představuje zejména rok 2003, kdy na svět přišel model 600, který nadefinoval takovou formu a vzhled, s jakou se setkáváme doposud. Postupem času docházelo k modernizacím: zlepšoval se displej, komunikační možnosti, ztratila se překážející anténa, až se celé Treo zmenšilo a ještě více zkompaktnělo. Poslední inovaci znamenala změna názvu. Upustilo se od zavedené značky Treo, a tak se dnes už nesetkáme s nástupcem posledního palmovského Trea 680, ale s komunikátorem Palm Centro.

Klíčové vlastnosti:

  • kvalitní barevný displej s rozlišením 320 × 320 bodů
  • pohodlná a přesná QWERTY klávesnice
  • prověřený palmovský operační systém
  • výborně zpracované organizační funkce
  • pro smarphone přijatelná cena

Hlavní nedostatky:

  • málo inovací operačního systému
  • s tím související slabší parametry datových funkcí
  • špatná spolupráce s češtinou
  • měkký plastový stylus
  • 1,3Mpx fotoaparát použitelný pouze pro momentky

Palm Centro
Centro Skvěle ovladatelný chytrý telefon, který uživateli nabídne výborné organizační funkce. I přes starší systém zvládne většinu požadavků dnešní doby.rozměry a hmotnost: 102 × 51 × 18 mm, 124 g
displej: 2,2'', aktivní TFT, 320 × 320, 65 tisíc barev
sítě: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz)
data: GPRS tř. 10, EDGE tř. 10
konekt.: jiný, Bluetooth, infraport
paměť: 128 MB, paměťové karty microSD
baterie: Li-Ion 1150 mAh, procesor: 312 MHz
operační systém: 5.4.9 Garnet
hudba: přehrávač hudby
fotoaparát: 1MPx (1 280 × 960), video (352 × 288)
68 %
(141. místo z 851)
katalogpreviewinfo výrobce
cena: 6 499 Kč (shop.PalmHelp)

Centro nebo Treo?

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Proti poslednímu Treu 500 je Centro o poznání užší 

Centro z obrázků ještě před vybalením z krabice neslibovalo zrovna líbivé provedení. Design ve srovnání s Treem 680 působil na první pohled lacině. Překvapení ale následovalo při prvním osahání přístroje – ano, sice jej nelze nazvat luxusně provedeným výrobkem, ale vytáhnout Centro na veřejnost se stydět rozhodně nemusíte.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vybalování a standardní obsah balení

Perleťově černá krabička

V Evropě se prodává zatím pouze v černostříbrném provedení, které ale subjektivním okem ze všech nabízených barev nejatraktivnější. Ve Spojených státech seženete ještě bílou, která by se v létě měla dostat i na starý kontinent, červenou a nejnověji i modrou variantu. Hlavně poslední dvě jmenované ale levnější plastové provedení nijak nezamaskují.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Drobné perleťové tečky ozvláštňují jinak strohý vzhled přístroje

Černá varianta testovaného přístroje těží z tisíce stříbrných teček, které tak dodají barvě perleťový efekt. Provedení je ovšem lesklé, všímavější uživatelé proto zaregistrují otisky prstů. Zařízení pak vkusně doplňuje stříbrný lem, který vpředu přechází do bloku funkčních kláves a vzadu k hlasitému reproduktoru a čočce fotoaparátu.

Klávesnice tlačítky posetá

Centro, podobně jako Treo 500 s Windows Mobile, přišlo celkově s moderním a hlavně zmenšeným designem. Při rozměrech 102 × 51 × 18 mm a hmotnosti 124 g jsou rozdíly mezi klasickými telefony a tímto smartphonem zanedbatelné. Ve srovnání se souběžně testovaným Treem 500 vychází Centro lépe i v parametru šířky. Dosud se mi žádný jiný Palm nedržel lépe. Pravda, proti běžným telefonům je šířka přístroje stále ještě větší, ovšem za tu cenu Centro disponuje plnou QWERTY klávesnicí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Centro z bočních stran

Zúžený prostor pro klávesnici ze začátku zaváněl pochybnostmi spojenými s tím, jak se bude na malé klávesnici psát. Praxe ale potvrdila ergonomii provedení. Tlačítka jsou totiž téměř stejně velká, jako například na Treu 650. Jediný rozdíl je v tom, že nejsou ergonomicky prohnutá, mají mezi sebou minimální rozestupy a hlavně nejsou plastová, jsou z pryže. Zatímco jinak bych v této chvíli lamentoval nad špatnou klávesnicí, gumový povrch mě mile překvapil. U tak drobných tlačítek je totiž zásadní, aby po nich povrch palce nesklouzával mimo, čemuž pryž spolehlivě zabrání.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice vypadá stísněně, ale píše se na ní velmi dobře

Ve výsledku šťastný výběr materiálu přispívá k pohodlnému psaní, a pokud patříte k těm, kteří za den napíší spoustu textu, pak vám Centro poslouží velmi dobře. Funkční blok kláves má již klávesy plastové a velmi rozměrné, s taktéž dobrým zdvihem. Na stříbrném pásu najdeme středové tlačítko a čtyři další klávesy, pomocí nichž lze spustit až sedm aplikací. Na okrajích se potom nacházejí klávesy pro zahájení a ukončení hovoru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podsvícení je také bez výhrad, na tmavém středu se zorientujete po hmatu

Na horní straně se nachází tolik užitečný přepínač zvuku. Rychlým a hlavně pohotovým posunutím tak můžete okamžitě ztlumit všechny zvuky, případně je znovu opět zapnout. Na pravém boku najdete okénko infraportu a krytku paměťové karty microSD. Krytka mohla být řešena lépe. Dostat se ke kartě je tak poměrně obtížné, neboť nehet se nemá o co opřít, tudíž je rychlejší sundání krytu. Dole najdeme klasický Palm konektor a zdířku pro sluchátka 2,5mm jack. Levé straně dominuje dvojtlačítko regulující například hlasitost a uživatelsky definovatelné tlačítko.

Na čelní straně pak kromě klávesnice uvidíme čtvercový dotekový displej a malinkou diodu v horní části. Pokud je Centro na nabíječce, svítí červeně, po dobití baterie zeleně. Při aktivování telefonní části delším přidržením červeného tlačítka začne blikat červeně do doby, než nalezne a přihlásí se do sítě. Pak je už ale nevyužitá, naštěstí existují programy, které ji přidají možnost například indikace zmeškaných událostí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Drobnosti po stranách: konektor externí antény, otvor pro poutko, infraport a boční tlačítka

Témata článku: Palm, , Palm Centro, Palm Treo 500, Palm Treo 680, Mateřský jazyk, Strohý vzhled, Změna názvu, Původ, Černobílý režim, Cent, Bílý rámeček, Černá krabička, Centr, Poslední treu, Test, Rod, Dobrý zdvih, Měkký plast, Dobrý přístroj, Nejrůznější typ, Užitečný přepínač, Moderní systém