Palm: nové telefony mají Plus

Palm zvolil cestu evoluce a vylepšil svoje stávající modely. Přidal jim nové prvky výbavy, nové funkce, hry. Pre Plus a Pixi Plus jsou zde.

Také Palm se účastní veletrhu CES v Las Vegas. Pro americké firmy je událostí číslo jedna, a tak se dnes očekávaly novinky. Přišly, ale nebyly až tak velké, jak bychom si přáli. Jsou to nové telefony? Nejsou to nové telefony? Co nám Palm nadělil k výročí? Dnes je tomu na den přesně rok, co byl představený Palm Pre s báječným webOS.

Palm dnes představil modely Pre Plus a Pixi Plus. V čem ono Plus spočívá? Na první pohled viditelných inovací není mnoho a, co se hardware týče, vejdou se do jedné věty. Pre dostalo 16 GB interní paměti (tedy dvojnásobek dosavadních osmi) a ztratilo hlavní tlačítko, Pixi je bohatší o Wi-Fi a nová barevná provedení. Tím ale Palm naštěstí neskončil, “pluskové” verze se dočkaly i drobných vylepšení na základě několik měsíců sbíraných připomínek reálných uživatelů. První zkušenosti zahraničních redaktorů třeba potvrzují výrazné zlepšení konstrukce vysouvacího mechanismu Pre.

scr2010-01-07 23_20_01.png

Palm si ale dal záležet i na softwarové stránce věci. Hodně se chlubí možností použít webOS telefony jako Wi-Fi hotspoty. Zkrátka Pre a Pixi teď umí přesměrovat data z mobilní sítě do Wi-Fi signálu a k tomu se už nyní připojíte s každým notebookem a dalšími zařízeními. Není to nic nového, umí to speciální aplikace pro každou z otevřených platforem, ale když je to v základní výbavě systému... Jenom dobře.

Klepněte pro větší obrázek 
Pro srovnání s obrázkem výše: loňské Pre má pod displejem tlačítko

Novinky tím ale nekončí. Vývojáři dostali novou verzi SDK, uživatelé webOS si nově mohou prohlížet App Catalog i na webu (více info zde), oba telefony nově umí natáčet video a uživatelé se mohou těšit na novou generaci her programovaných přímo pro webOS. Co se her týče, mrkněte na toto video, grafika (a její svižnost) je docela působivá.

Klepněte pro větší obrázek 
webOS dostal také nové vyhledávání. V telefonu a zároveň i na internetu se začne vyhledávat prostě tak, že začnete psát rovnou na výchozí obrazovce
 
„Pluska“ vypadají stejně a změn je skutečně pomálu. Palm se vydal cestou pozvolné evoluce – bude to ale pro rok 2010 stačit?
 

Dostupnost novinek nás Evropany opět nepotěší. Pre a Pixi Plus budou v prodeji už 25. ledna, ale pouze u Amerického Verizonu, tedy nejen že pouze u jediného operátora, ale hlavně s CDMA vnitřnostmi, se kterými si u nás nezavoláte. Cena zatím není známá. Je to už rok, co se v česku těšíme na webOS telefony, ale dále než k našim německým sousedům a na testy do českého O2 se bohužel nedostaly. Dočkáme se letos?

Diskuze (29) Další článek: Seal Cell: první mobil, který můžete mýt v myčce na nádobí

Témata článku: Palm, , , Palm Pre, Reálný uživatel, Hlavní tlačítko, Nov, Telefon, Plus