Palm Pre: první český test komunikátoru roku

Vyslali jsme špióna do Kalifornie. Koupil Palm Pre a otestoval jej přímo v síti operátora Sprint. Jaký je telefon roku a první skutečný iPhone-killer?

Dotykové ovládání

Ovládání telefonu je jednoduché a není potřeba se ničeho bát. Většinou postačí jeden prst a hlavní tlačítko. Aplikace se otevírají „pohlazením“ příslušné ikonky. Scrollování probíhá posunem prstu po displeji. Hlavní tlačítko program minimalizuje do karty. Švihem nahoru pak kartu „vyhodíte“ z displeje a program zavřete. Podpora multitouch dovoluje například přetažení ikonek, karet atd. či použití dvou prstů k zoomování (lze řešit i prostým dvojitým poklepáním).

Pre vás v krátkém tutoriálu se základy ovládání seznámí ihned potom, co jej prvně zapnete.I když to může na první pohled vypadat komplikovaně, dotekové ovládání je velmi jednoduché a mnohem rychlejší než použití kurzorových kláves u starších telefonů. Do krve vám přejde za několik minut.

Zamrzí ale občasná nepřesnost v rozích displeje. Často se do správného místa strefíte až na několikátý pokus – hlavně v případě internetových stánek je to otravné. Stejně tak občas i letmým dotykem, takřka mimo vyhrazenou plochu, záhadně otevřete aplikaci, kterou nepotřebujete.Tento problém je dle mých informací softwarový a časem by měl být optimalizací odstraněn či alespoň omezen na minimum. Obecně lze ale dotykové ovládání Pre označit jako velmi povedené. Je také rychlejší a přesnější než v případě iPhonu (řeč je o iPhonu 3G, s verzí 3GS a její údajně vyšší rychlostí pochopitelně osobní zkušenost nemám).

Karty

Jednou z novinek, které webOS přináší je podpora multitaskingu – otevřeno můžete mít několik programů současně. Představte si situaci, kdy posloucháte hudbu z internetového rádia, zároveň střídavě píšete e-mail a chatujete s kolegou. Ve stejnou chvíli lze otevřít webový prohlížeč, vyhledat informace, které potřebujete, případně je zkopírovat a vložit do emailu. Přidáte obrázek, který jste právě vyfotili a do kalendáře zaznačíte zítřejší oběd, na který vás kolega pozval. To vše bez nutnosti kteroukoli z používaných aplikací zavřít.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Po otevření nového programu se ten aktuálně používaný minimalizuje do karty a běží na pozadí. Kdykoli se k němu můžete vrátit nebo jej švihem prstu z plochy vyhodit a vypnout

Počet současně otevřených programů/karet je omezen pouze velikostí volné paměti. Pokud zdroje vyčerpáte a pokusíte se spustit další aplikaci, operační systém vás upozorní a požádá o zavření některého z běžících programů. Tato situace u mě nastala dvakrát, když na mém telefonu běželo zhruba deset, dvanáct různých aplikací. Pád žádné z nich, potažmo celého OS jsem ještě nezaznamenal. Viditelný dopad na rychlost načítání softwaru a reakci systému používání více aplikací nemá. Velkou zásluhu na tomto faktu má dostatečně silný procesor.

Najdou se však výjimky, kdy po kliknutí musíte na nějakou akci čekat i několik sekund. Občas se tak stane, že si nejste jisti, zda systém aplikaci otevírá a kliknete znovu. Čas na otevření se tak opět o něco prodlouží a vy nejistě klikáte ještě jednou a končíte se třemi okny stejného programu. Rovněž přehrávání velkých video souborů uložených na vašem telefonu dá někdy systému pořadně zabrat. Dalším problémem je často až přílišná provázanost s internetem. Část aplikací a dat je uložena kdesi daleko na webovém serveru a v případě, že nemáte žádný nebo jen minimální signál, program nespustíte a k datům se nedostanete.

Systém karet ve webOS je překvapivě přehledný a funguje bez problémů. Jedinou nepříjemnou skutečností je velikost tlačítka rozšířené nabídky běžícího programu v levém horním rohu. To je často malé a trefit se do něj prstem vyžaduje určitou dávku trpělivosti.

Funkčnost a dostupnost aplikací

Už jsem mluvil o tom, že se vývojáři v Palmu a ostatních dodavatelů softwaru pro webOS, snažili o co nejlepší a nejjednodušší integraci svých aplikací s operačním systémem telefonu. Povedlo se. Všecho, na co v základní výbavě narazíte, se zkonfiguruje a běží takřka automaticky. Ovládání a práce se systémem a programy je úžasně jednoduchá a intuitivní záležitost.

Bohužel se tato jednoduchost ukázala být dvousečnou zbraní. Na jedné straně oceníte úžasnou snadnost, s jakou lze s Pre pracovat, na straně druhé vás po počáteční euforii čeká zjištění, že něco je zde zjednodušeno až příliš. Mnoha pokročilejším uživatelům pak chybí pár funkcí zde, trochu podrobnější nastavení támhle… Právě tato nemožnost, doladit některé věci k obrazu svému, trochu sráží jinak vynikající dojem z webOS, potažmo celého zařízení.

Pravděpodobně nejvíce zabolí nemožnost editace/mazání více emailů najednou. Otevření něčeho co vás na první pohled vůbec nezajímá, jen abyste to mohli smazat je neskutečně nepraktické. Pokud to ale musíte dělat pětkrát denně, pokaždé u deseti emailů, je to už hodně otravné. V emailových schránkách se tak budou množit nepřečtené zprávy, protože prostě nebudete mít chuť je manuálně otevírat a mazat jednu po druhé. Tedy až do doby kdy tohle Palm vyladí.

Stejná situace platí u kontaktů. Po prvním přidání emailových a webových účtů si systém automaticky a bez ptaní stáhne a setřídí všechny vaše kontakty. To lze samo o sobě hodnotit pozitivně. Bohužel některé kontakty jsou dávno neplatné, případně se vám zde objeví desítky lidí, které ani neznáte či znát nechcete. Logicky následuje otevření aplikace Kontakty … a díky absenci multieditace strávíte několik (desítek) minut mazáním jednoho nechtěného záznamu za druhým. I zde nezbývá něž doufat, že Palm tuto funkci doladí.

Další výhrada směřuje k množství dostupných aplikací. Zatímco Apple stříhá jednu „…there’s an app for that“ reklamu za druhou, u Palmu je zatím situace přesně opačná. Výběr aplikací ke stažení je mizerný. V základní výbavě sice najdete vše, co pro běžnou práci potřebujete, na nějaké extra hrátky ale budeme muset ještě chvíli počkat. Vývojáři softwaru si sice jednoduchost práce s vývojovým prostředím (MoJO SDK) pro webOS chválí, nějaký větší přísun programů se však zatím nekoná.

Významným limitujícím faktorem pro mnohé bude skutečnost, že webOS je systémem opravdu primárně zaměřený na internet. Nějakých robustnějších aplikací a potažmo her se v dohledné době nedočkáme. Ačkoliv by se tato situace mohla změnit už koncem letošního roku, kdy Palm slibuje integraci Flashe.

Poslední vadou na kráse je to, že hlas a data si spolu nerozumí. Pokud vám například někdo zavolá a požádá o nějakou informaci z internetu, má smůlu. Otevřít prohlížeč a najít co potřebujte, zatímco si s dotyčným povídáte, možné není. Funguje to pouze v případě, kdy jste k internetu připojeni přes Wi-Fi a na rozdíl od mé americké CDMA verze by to vaše evropská 3G verze umět mohla.

Klepněte pro větší obrázek 

Témata článku: Palm, , , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 3GS, Apple iPhone 3GS 16GB, Apple iPhone 3GS 32GB, Apple iPhone 4GB, Palm Pre, Váš kontakt, QCELP, Jediná aplikace, Memos, Limitující faktor, Achillova pata, Společnost palm, Pružina, Obrovský plus, Detailní video, Test, Vnější design, Kalendář Google, Silný procesor