Palm Pre: první český test komunikátoru roku

Vyslali jsme špióna do Kalifornie. Koupil Palm Pre a otestoval jej přímo v síti operátora Sprint. Jaký je telefon roku a první skutečný iPhone-killer?

Palm Pre uchvátil zástupy novinářů i fandů gadgetů už při svém představení v lednu letošního roku. Nepříliš dlouhá prezentace na veletrhu spotřební elektroniky (CES) v americkém Las Vegas ukázala pouze zlomek toho, co Pre ve skutečnosti dokáže, ale i to málo stačilo, aby byl vyhlášen nejlepším výrobkem show a získal tak prestižní ocenění „Best of CES 2009“.

Unikátní telefon se sice zrodil u proslulé společnosti Palm, kde podobná zařízení umí, k dokonalosti jej ale dovedl až muž, stojící za vývojem a obrovským obchodním úspěchem iPodu – Jon Rubinstein. Ten později přiznal, že Pre musel změnit od základů. Přebudoval hardware telefonu a vylepšen byl i vnější design. Skutečný génius se ale ukrývá za operačním systémem, nazvaným webOS. Právě ten totiž dělá Pre revolučním.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Palm Pre na oficiálních fotkách

Klady a zápory

+ rychlý hardware
+ multitasking
+ vynikající dotekové ovládání
+ chytrý operační systém
+ hardwarová QWERTY klávesnice
+ Synergy – automatická synchronizace takřka všeho
+ menší a živější než iPhone
+ iTunes synchronizace

- chybí možnost multieditace kontaktů a emailů
- nedostatečná výdrž baterie
- příliš málo dostupných aplikací
- strohá aplikace telefonování
- vysouvání klávesnice

Vnější design výrobku ohromí jednoduchou elegantností. Naleštěná černá krabička o rozměrech 59,5 × 100,5 × 16,95 mm přesně zapadá do dlaně. A přestože je to telefon kompletně plastový, nepůsobí lacině. Oblé hrany dotvářející pocit elegance, jsou navíc praktické – Pre skvěle zajede do kapsy či pouzdra.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Palm Pre naživo

Přední straně vévodí displej o úhlopříčce 3,1 palce s rozlišením 480 × 320 pixelů. Prostor pod ním je vyhrazen základním gestům ovládání (Gesture Area) a centrálnímu tlačítku, které poslouží hlavně pro minimalizaci běžících aplikací do karet, případně jejich zavření.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na těle přístroje mnoho tlačítek nenajdete. Vrchní stranu zdobí pouze vypínač, 3,5mm audio výstup a přepínač zvonění. Vlevo je umístěn microUSB port, vpravo pak ovládání hlasitosti

Na zadní straně najdete objektiv 3Mpx fotoaparátu, reproduktor a logo Palm. Kryt je na rozdíl od iPhone odnímatelný, baterie pod ním je tedy jednoduše vyměnitelná. Obrovským plusem je vysouvací hardwarová klávesnice. Šmouhy od prstů nejsou ani po týdnu používání problém. Telefon stačí otřít a zasw vypadá jako po vybalení z krabice.

 Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Palm Pre není nijak velký, zde jej můžete srovnat s běžným mobilem

Hardware

Srdcem Pre je procesor OMAP 3430 (s frekvencí kolem 600MHz) od Texas Instruments a 256 MB RAM. K ukládání dat můžete využít 8 GB interní paměti. To je ale vše, slot na paměťové karty budete hledat marně.

Telefon obsahuje několik senzorů. Pokud si jej při telefonování přiložíte k uchu, vypne se displej, takže nedojde k žádnému nechtěnému dotyku a stisknutí softwarového tlačítka. Další ze senzorů pak monitoruje natočení, displej můžete použít jak v horizontální, tak vertikální pozici. Pre podporuje Wi-Fi a Bluetooth. Zařízení lze rovněž použít jako modem pro připojení k internetu (tethering), můj operátor však toto službu prozatím blokuje, takže její funkčnost nepopíši.

Klepněte pro větší obrázek 
K telefonu je přibalen USB kabel, sluchátka, nabíječka a stylová černo-oranžová kapsička. Ta plní nejenom účel ochranný, ale pouhé zasunutí a vytažení přístroje jej zbaví většiny otisků a šmouh

Klávesnice a displej: mámení pro iPhonisty

Vysouvací QWERTY klávesnice bude pro mnohé hlavním lákadlem proč přejít z iPhonu na Pre. Přestože jsou tlačítka drobná, psaní je s trochou praxe bezproblémové, osobně jsem nadmíru spokojen. Drobné výhrady mám jen k jejímu vysouvání. Otevřít klávesnici jednou rukou chce hodně cviku a je potřeba si dávat pozor aby se vám telefon nevysmeknul. Po čase ale pružina povolí, a tato procedura bude mnohem snadnější.

Pokud hodně píšete, bude se vám klávesnice zamlouvat. Ačkoliv když tu a tam může být použití softwarové klávesnice o něco rychlejší a komfortnější. Snad tuto volbu Palm časem dodá.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Obecně lze klávesnici označit jako povedenou. Blackberry je v tomto ohledu stále jedničkou, oproti iPhonu je to ale velká změna k lepšímu.

Pre obsahuje funkci, která některým konkurenčním výrobkům chybí – Copy/Cut/Paste. V praxi to funguje tak, že stisknete oranžové tlačítko na klávesnici a prstem posunete kurzor na požadovanou pozici. Poté už jen podržíte Shift, označíte text a kombinací hlavního tlačítka a klávesy (C, X, P) s ním naložíte, jak právě potřebujete a jak jste zvyklí z počítače. Popis možná zní složitě, ale v praxi je to skutečně jednoduché.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej je další chloubou Palmu Pre

Palm Pre disponuje skvělým displejem. Popravdě je to asi ten nejkvalitnější multitouch, jaký lze v současné době koupit. Rozměry jsou sice o něco menší než u iPhone, rozlišení je však stejné. Ostrost a podání barev (24 bit) jsou vynikající. Obecně je displej o něco lepší než u konkurence, na přímém slunci se ale tento rozdíl ztrácí. Nestalo se mi však, že by byl displej nečitelný.

Témata článku: Palm, , , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 3GS, Apple iPhone 3GS 16GB, Apple iPhone 3GS 32GB, Apple iPhone 4GB, Palm Pre, Limitující faktor, Automatická aktualizace, Memos, Online služba, Achillová, Letmý dotyk, Rok, Inovativní přístup, Snadná integrace, Váš kontakt, Achillova pata, Jednoduché vyhledávání, Výsledná velikost, Silný procesor