Palm Pre: první český test komunikátoru roku

Vyslali jsme špióna do Kalifornie. Koupil Palm Pre a otestoval jej přímo v síti operátora Sprint. Jaký je telefon roku a první skutečný iPhone-killer?

Software v základní výbavě

Přeinstalovaných aplikací není mnoho, není jich ani málo. Zkrátka má to vše co běžný člověk potřebuje, plus něco navíc. Obavy, že byste se v záplavě ikonek programů ztratili, tak můžete pustit k vodě. Stejně jako to, že vám po startu bude něco chybět. Ke všemu co po nákupu v telefonu najdete, je samozřejmě podrobná nápověda. Sprint (můj operátor) dokonce nabízí detailní video tutoriály ke všem funkcím Pre. Podobně by tomu mělo být i v Evropě. Co tedy v základu najdete:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
  • Webový prohlížeč

Webový prohlížeč je, podobně jako mobilní Safari, založen na WebKitu. Rychlost načítání a renderingu je vynikající a díky dobré práci cache je navigace mezi už načtenými stránkami bezproblémová. Pokud jste, jako já, příznivci panelů (tabs), budete je hledat marně. V případě, že chcete otevřít několik stránek najednou, musíte se spokojit vždy s novým oknem/kartou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Po otevření browseru se ocitnete na domovské stránce s několika obrázky záložek (bookmarks). Vše je zde editovatelné, loga jsou ale poměrně velká (vejde se jich sem pouze šest) a tak se časem neubráníte scrollování. Palm si s prohlížečem hodně vyhrál a tak i přesto, že displej je zde menší než v případně iPhonu, umí zobrazit o něco větší část webové stránky.

  • Emailový klient

Emailový klient nabízí komfortní práci i při správě několika účtů. Vše funguje spolehlivě a jednoduše. Jediným problémem tak zůstává už zmíněná absence multieditace a nemožnost nastavení počtu znaků v náhledu zpráv.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
  • Instant Messaging

Provedení chatovacího programu je ve webOS vyřešeno skvěle. Systém umí skloubit dohromady Google Talk, AIM i SMS stejného kontaktu. V praxi tak stačí kliknutím vybrat požadovanou cestu pro doručení zprávy a přepínat mezi nimi dle potřeby. Započtete-li komunikaci například v Google Talk a váš kontakt odejde od počítače, můžete pokračovat pomocí SMS bez nutnosti přepínání programů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
  • Univerzální vyhledávač

Zajímavě je řešeno vyhledávání. Universal search v praxi funguje tak, že stačí začít psát a systém v reálném čase vypisuje výsledky hledání v rámci zařízení (kontakty, aplikace…). Pokud nic nenajde, můžete „kliknout“ na ikonku Googlu (případně jiného search providera) a spustit vyhledávání na webu. Podporovány jsou služby Google, Google Maps, Wikipedia a Twitter.

Klepněte pro větší obrázek 
  • Kalendář a kontakty

Pokud používáte několik kalendářů (Google, Exchange, Facebook…), můžete je pohodlně zkombinovat a řídit z vašeho mobilu. Oboustranná synchronizace je automatická. Jednotlivé kalendáře jsou barevně odlišeny. Volný čas mezi událostmi Pre zkomprimuje, nezabírají tak zbytečně místo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Obdobné je to u kontaktů. Synchronizaci řídí Pre automaticky. Umí sám najít a kombinovat různé kontaktní informace jedné osoby, i pokud jsou rozházeny po telefonech, webu či v jiných zařízeních.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Do karet s údaji se toho tedy vejde opravdu mnoho – několik telefonních čísel, emailů, adres, URL, IM jmen, poznámek nebo kontaktů na příbuzné. Přiřadit můžete samozřejmě fotografii a speciální vyzváněcí melodii.

  • Audio a video přehrávač, Youtube, prohlížeč obrázků

Pre obsahuje samostatný přehrávač audio a video souborů. Aplikaci pro jednoduché vyhledávání a přehrávání online videa na Youtube a prohlížeč obrázků/fotografií.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Zabudovaná je podpora pro snadnou synchronizaci s iTunes (nazvaná Media Sync). Ta funguje naprosto stejně jako byste synchronizovali jakékoliv zařízení Apple. Zvládá tedy audio a video soubory, podcast i obrázky. Telefon lze případně připojit jako externí pevný disk a soubory překopírovat manuálně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Malý podfuk na iTunes - Pre se hlásí jako iPod

Podporované multimediální formáty:

  • Audio: MP3, AAC, AAC+, AMR, QCELP, WAV
  • Video: MPEG-4, H.263, H.264
  • Obrázky: GIF, JPEG, PNG, BMP
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Vlastní aplikaci má i Youtube. Program umožní rychlý a jednoduchý přístup k online videu. Odpadá tak nutnost použití webových stránek služby.

  • Poznámky, úkoly, budík, kalkulačka

Dalšími programy v základní výbavě přístroje jsou Poznámky (Memos), seznam úkolů (Tasks), hodiny s budíkem a kalkulačka. Poznámky lze navíc fulltextově prohledávat. Chybí ale stopky a světový čas.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
  • Google Maps, Sprint Navigation

O to, abyste se svým Pre nikdy nezabloudili, se postarají mapy od Google a GPS navigační systém (běží na systému Telenav). Americký operátor Sprint nabídl GPS navigaci v základní výbavě telefonu zcela bezplatně. V Evropě bude (ne)dostupnost této služby pravděpodobně záviset na jednotlivých mobilních operátorech. Obojí funguje velmi dobře, hlavně díky tomu, že vývojáři odvedli skvělou práci při integraci s webOS. Zobrazit lze 2D/3D, satelitní pohled, aktuální dopravní situaci a podobně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
  • Doc View a PDF View

K prohlížení word dokumentů, tabulek, power point prezentací a pdf souborů jsou k dispozici tyto dva nástroje.

  • App Catalog, Updaty, Zálohování

Najít a nainstalovat aplikace třetích stran můžete díky „Palm App Catalog“. Vše zde funguje obdobně jako u Apple. Palm však tuto činnost přece jen o něco zrychlil a zpřehlednil. Za ikonkou Updates se skrývá jednoduchá automatická aktualizace operačního systému a softwaru. Po otevření zkontroluje, případně stáhne a nainstaluje dostupné updaty.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Zajímavě je řešeno zálohování. S prvním zapnutím telefonu jste požádáni o vytvoření uživatelského účtu – Palm Profile. Tento profil je uložen na serveru Palmu, kam se (rovněž zcela automaticky) ukládají zálohy důležitých dat (kontakty, emailové a webové účty, nastavení telefonu nebo stažené aplikace). Pokud telefon ztratíte, rozbijete či vymažete, data lze vždycky obnovit z této zálohy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Témata článku: Palm, , , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 3GS, Apple iPhone 3GS 16GB, Apple iPhone 3GS 32GB, Apple iPhone 4GB, Palm Pre, Černá krabička, Převážná většina, Letmý dotyk, Silný procesor, Rok, Achillova pata, Test, Detailní video, Váš kontakt, QCELP, Český, Limitující faktor, Výhrada, Běžný člověk