Palm TouchStone: více než bezdrátová nabíječka (test)

Geniální nabíječka ke geniálnímu komunikátoru. Palm ke svému Pre nabízí TouchStone a my jsme tento originální kousek příslušenství otestovali.

Palm Pre lze nabíjet čtyřmi způsoby: klasicky z elektrické zásuvky, USB kabelem připojeným k počítači, autonabíječkou a bezdrátově. Zatímco první dvě možnosti jsou součástí základního balení, za zbylé je potřeba si připlatit. Abyste mohli využít bezdrátové nabíjení telefonu, potřebujete elegantní zařízení nazvané Palm TouchStone. To se ve Spojených státech prodává za 70 dolarů (ceny všech kitů najdete zde).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Tři a půl centimetrů vysoký špalíček se zkosenou vrchní stranou o průměru 5 cm je, stejně jako Pre, vyveden v černé barvě. Vršek z hladkého plastu zdobí logo Palm, spodní část je potažená gumou, díky níž TouchStone nejezdí po stole a na desce drží opravdu pevně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Mimo samotného zařízení v balení najdete i speciální zadní kryt telefonu, obsahující čtyři oválné magnety. Ty se starají o přesné a pevné usazení telefonu na Touchstone. Na rozdíl od naleštěného, temně černého klasického krytu, je ten magnetický matný a o něco světlejší. Případné oděrky tak nejsou tolik patrné. Díky zkosení vrchní strany je Pre nakloněn směrem k vám. Během nabíjení tak na displej dobře uvidíte a telefon můžete snadno dotekově ovládat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Všimněte si rozdílné povrchové úpravy obou krytů
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
V detailu uvidíte i čtveřici magnetů 

Elektřina bez drátu?

Nabíjení pomocí elektromagnetické indukce není nijak nová záležitost. Na stejném principu funguje například u některých elektrických zubních kartáčků. Celé kouzlo spočívá ve spolupráci dvou cívek - ve zdrojovém a koncovém zařízení. Elektrická energie ze zásuvky je směřována do základní cívky v Touchstone, generující magnetické pole. To rozproudí energii v cívce pod zadním krytem telefonu.Odsud proud směřuje do zařízení nabíjející samotnou baterii.

Klepněte pro větší obrázek

TouchStone ale zvládá víc než jen prosté dobíjení telefonu. Jistě vás potěší i chytrá integrace s operačním systémem. Pokud v průběhu hovoru položíte Pre na Touchstone, přepne se automaticky do hlasitého módu. Stejná situace nastane v případě, že přijmete hovor ve chvíli, kdy se telefon nabíjí. Sejmutím se hlasitý odposlech vypne. Touchstone je však praktický i pro přehrávání multimédií. Na displej se lze pohodlně dívat, zadní reproduktor není blokován a telefon se navíc průběžně dobíjí. Magnety umí přístroj zafixovat i v poloze s displejem na šířku.

Ač jde o bezesporu atraktivní a unikátní zařízení, nebude pravděpodobně vyhovovat všem. Hlavním záporem je jeho poměrně vysoká cena. Více než třetina z pořizovací ceny telefonu je za (ač chytrou a zajímavou) nabíječku poměrně dost.

Druhým problémem je použitá technologie. Ta umí rozehřát zadní kryt místy až na 45 stupňů. Není sice potřeba se bát, že by vás telefon spálil, ale může to být nepříjemné pro užívatele i zařízení samotné. Nabíjení pomocí Touchstone je také o něco pomalejší než když použijete zásuvku elektrické sítě. Přesto to zvládne rychleji než USB port počítače (viz měření dále).

Posledním nedostatkem je absence napájecího kabelu. K telefonu dostanete jediný USB kabel. Pokud chcete nabíjet ze zásuvky, PC, v autě a bezdrátově, budete si muset obstarat další tři, případně ten původní nosit pořád u sebe. Těžko říct, proč se Palm rozhodl šetřit právě tady.

Porovnání doby nabíjení

Telefon se po dobu měření choval přesně tak, jak byl nastaven výrobcem. Na zařízení rovněž neběžely žádné aplikace, Wi-Fi ani Bluetooth. Při připojení k elektrické zásuvce a USB portu počítače se displej vypíná po třiceti vteřinách, převážnou dobu měření tedy strávil v tomto stavu.

V případě dobíjení pomocí Touchstone se ale displej nevypne, běží na něm šetřič s hodinami. Pokud bloumáte nad tím, proč jsem jen nevypnul manuálně, vězte, že to možné není. Tato funkce by snad měla přijít s některým z dalších updatů systému.

Způsob nabíjeníPrázdnou baterii nabije za..
Elektrická zásuvka84 minut
USB port178 minut
Touchstone127 minut

Z měření je patrné, že Touchstone je oproti nabíjení ze sítě pomalejší zhruba o polovinu. S prázdnou baterií si na plný výkon počkáte o 40 minut déle. Pokud spěcháte, je tento způsob dobíjení naprosto nevhodný. Kabel však lze jednoduše vytáhnout a zapojit přímo do telefonu.

Výhody se naplno projeví v situaci, kdy trávíte větší čas dne u svého pracovního stolu. Nejenže je Pre pořád na očích a při ruce, je také neustále v plné síle. Odpadnou i problémy s hledáním vhodné podložky k ochraně před poškrábáním zadního krytu ve chvílích, kdy Pre nabíjíte „postaru“.

Shrnutí

TouchStone je bezesporu atraktivní způsob jak vašemu Pre doplnit chybějící energii. Pokud si jej pořídíte, připravte se na poměrně dlouhou dobu, kterou strávíte objasňováním „jak to funguje“, každému kdo jej u vás zahlédne.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Bohužel je také zbytečně předražený. Výrobní cena se, podle neoficiálních odhadů, pohybuje pod deseti dolary. Rovněž absence vlastního USB kabelu je opravdu nepříjemná a nic na tom nemění ani fakt, že jej lze velmi levně dokoupit. Jestliže se s cenou a menším výdajem navíc smíříte, nelze než TouchStone doporučit. Z praktického hlediska je totiž bezchybný.

Diskuze (13) Další článek: Návrh na zdanění GPS a TV v mobilu nakonec neprošel

Témata článku: Palm, , , Palm Pre, Elektrická energie, Bezdrátová nabíječka, Test, Nabíječka, Bezdrátová, Vice