Palm Treo 500: bez rukopisu značky (test)

Je to Treo a není to Treo. Má to Windows Mobile, ale dotykový displej to nemá. Co je to? Nový smartphone Palm.
Kapitoly článku

Interakci s displejem a klávesnicí brzdí výkon

Displej, který je orientován na šířku, je samozřejmě vyroben aktivní technologií TFT. Disponuje standardním rozlišením QVGA, tj. 240 × 320 obrazových bodů. K jeho kvalitě nemám žádných význačných výtek, barevná hloubka je 16 bitů, což znamená zobrazení až 65000 barev. Jejich podání je na dobré úrovni. Displej je slušně jasný. Jas lze pohotově regulovat kombinací modré (Fn) klávesy a písmena P v mnoha krocích. Jeho velikost je 2,4 palce a chválím, že se snaží využít celou šířku zařízení. Okraje jsou vskutku minimální.

Nyní přijde na přetřes klávesnice. Funkční klávesy ve stříbrném bloku jsou velmi rozměrné. To definitivně napomáhá jejich stisknutí. Mají malý zdvih, ovšem bezpečně poznáte, že jste tlačítko stisknuli. Křížový ovladač má vystouplé hrany a výborně se mačká. Větší pozornost ale bude přikládána QWERTY klávesničce. Zprvu jsem se bál, zdali bude stále použitelná. Oproti Treu 650 či novějších 680/750 jsou rozestupy mezi klávesami minimální. Co je ale důležité, například proti Treu 650 je jejich velikost takřka stejná. Jejich stisk je zřetelný s přiměřenou tuhostí i odezvou. Jsou vyrobena z plastu. Podsvícení je modré u funkčního bloku a bílé u QWERTY. Jeho intenzita je více než dostatečná. Narozdíl od předchozích Treí není klávesnice prohnutá.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Při pohledu na seznam hardwarových parametrů pětistovky by nejeden uživatel zajásal. Jen procesor Marvell PXA270 disponuje frekvencí 416 MHz. Kapacita ROM je také výborná – celkově 256 MB, pro uživatele je dostupných stále slušných 150 MB. Největší slabinou je ale paměť RAM, má jen 64 MB. Celkově na mě Treo působilo lenivým dojmem, točící se balónek nebyl raritou, obzvláště při více spuštěných aplikacích. Odezva multimedií byla průměrná. Stavu příliš nepomohlo ani ponechání otevřených aplikací na pozadí.

Zůstat v kontaktu

Treo 500 v sobě obsahuje triální GSM modul, což mu umožňuje komunikovat v na frekvencích GSM 900, 1800 a 1900 MHz. Navíc přidává základní podporu 3G sítí – UMTS na frekvenci 2100 MHz. Pro HSDPA či HSUPA už místo nezbylo. Pokud jste uživateli O2 a nacházíte se v dosahu 3G signálu, jehož rozšíření je tristní, pak si užijete teoretických rychlostí až 384 kb/s. Pokud se na zbylých místech spoléháte na EDGE, tak testovaný Palm pro vás není. EDGE totiž nenabízí vůbec, a tak se rovnou dostaneme na pomalé GPRS. Díky absenci videokamerky na přední straně je videotelefonie bezpředmětná.

Z dalších možností bezdrátové konektivity byste marně hledali WiFi. Toto považuji dnes již za značný nedostatek. Na druhou stranu je nutné připomenout, že se jedná o Windows Mobile low-end... Alespoň bluetooth ve verzi 2.0 vč. EDR podporuje i profil A2DP pro stereo sluchátka. Pro spojení s počítačem tu je standardní a běžný miniUSB konektor. Palm ale nepodporuje USB Mass Storage. Pokud neholdujete bezdrátovému přenosu zvuku, lze použít port jack, ovšem v méně časté variantě 2,5 mm. Palm přibalil i stereo sluchátka s mikrofonem, jejich kvalita je ale slabá. Infračervený port je minulostí, proto mi jeho absence nikterak nevadí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Prvně v produktech Palm se setkáváme s dvoumegapixelovým fotoaparátem. Jeho kvalita je ovšem nevalná. Ihned zapomeňte na makro snímky a fotky z blízka. Text či jiný blízký objekt zachytí jako rozmazanou směsici barev. Škoda, obrazový zápisník je hojně používanou funkcí. V dálce jsou již fotky více méně použitelné. Snímání scény při focení trvá smartphonu na můj vkus až příliš dlouho. Nastavení není přehršle, nastavit lze kompenzaci bílé, velikost, kvalitu či samospoušť. Video je pak snímáno v rozlišení QVGA.

Klepněte pro větší obrázek 
Jednoduchá čočka fotoaparátu - chybí jak zrcátko, tak přisvětlovací dioda

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Kapitoly článku

Témata článku: Palm, , Asus M530w, Palm Treo 500, Malý zdvih, Pětistovka, Každodenní dobíjení, Velké riziko, Stejný produkt, Kombinace černé, Palm Treo, Test, Rukopis