Palm Treo 500: bez rukopisu značky (test)

Je to Treo a není to Treo. Má to Windows Mobile, ale dotykový displej to nemá. Co je to? Nový smartphone Palm.
Kapitoly článku

Mobilní Okna zná už každý

Pětistovku pohání naprosto běžný operační systém Windows Mobile 6 Standard, jako v mnoha dalších produktech. Zdůrazňuji to proto, že ani zde Palm nezapojil své tvůrčí možnosti, a tak jsme ochuzeni o různá vylepšení, jako o řazení textových zpráv SMS do zobrazení chatu, o upravitelnou Today obrazovku (šířeji, než umožňuje běžně WinMobile) atp. Proto tedy popis rozhraní a systému vezmu stručněji s vědomím, že již bylo na stránkách MobilManie popisováno několikrát, tudíž by se jednalo o omílání stále stejných věcí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Obrazovka Today a menu pod položkou Start
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Předinstalovaný kapesní Word
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Obrázky jsou soustředěné v jedné přehledné aplikaci, součástí systému je i IM klient WLM a třeba jednoduchá kalkulačka
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Píšeme zprávu. Windows napovídají, i když máme k dispozici QWERTY
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Ukázka činnosti doinstalované aplikace Google Maps, která zajistí základní lokalizaci i bez GPS (více zde

Treo 500 lze zatím zakoupit pouze v anglické verzi, ovšem česká lokalizace je ve velmi pozdní fázi vývoje a bude v brzké době dodána. Na hlavní obrazovce uvidíme šest naposled spuštěných aplikací, potom název mobilní sítě a čas, záznamy organizéru následované indikací zvoleného profilu a poslední položku představují emailové i SMS/MMS zprávy. Hlavní nabídka nabídne pouze jedno zobrazení – ve formě seznamu. Přepnutí do maticového zobrazení s ikonkami není možné.

Kontakty jsou u mobilních Windows zpracované na jedničku, hledá se v nich bleskurychle postupným psaním, obzvláště máte-li k dispozici QWERTY klávesnici. Tu ocení především pisálci ve zprávách SMS, MMS a samozřejmě v emailech. Editor zobrazí najednou až 8 řádků textu. Emailový klient zvládne jak synchronizaci schránek přes protokoly POP3 a IMAP, tak si velmi dobře poradí s firemním Exchange serverem. Na Exchange je navázán kalendář a úkoly, který lze také takto synchronizovat. Na synchronizaci jsou Windowsy jednička. Pro doplnění mobilní kanceláře jsou v chytrém telefonu nahrané aplikace – editory Word, Excel a PowerPoint. Pro PDF je přichystaný samostatný prohlížeč. Samozřejmostí je diktafon.

Multimediální přehrávač podporuje kromě windowsových formátů WMV, WMA také MP3 a MP4. Možnostmi se jedná o přehrávač velmi prostý. Prohlížeč obrázku představuje také možnost, jak spustit fotoaparát. Pro chvíle oddechu si můžete zahrát klasický Solitaire nebo Bubble Breaker. Abyste se neztratili, můžete své kroky koordinovat pomocí aplikace Google Maps.

Ideální průměr

Treo 500 ve mně vyvolalo mírné rozpaky. Nepřináší nic navíc oproti konkurenci, výbavou i možnostmi se jedná o slabý průměr. Standardem se dnes stává aspoň WiFi a hlavně EDGE! Vysoce chválím celkovou odolnost přístroje a i vzhled, ovšem zamrzela mě řada nedotažených detailů, které dělají Palm Palmem. Kdyby se americký výrobce více snažil, jistě by si pětistovka našla širší okruh zájemců. Takhle na mě vše působí jako snaha zrecyklovat vzhled populárního Centra, přičemž o zbytek ať se postará ASUSTeK. Ale abych nebyl přehnaně kritický, Treo 500 svému majiteli udělá dobrou službu. Nehraje si na nic jiného, než je. Pokud hledáte standardní smartphone s operačním systémem Windows Mobile s kvalitní konstrukcí a dobrou a lehce přístupnou QWERTY klávesnicí, zauvažujte o Palmu Treo 500.

Klepněte pro větší obrázek 

+ pohodlná klávesnice QWERTY
+ pevná konstrukce
+ podpora 3G

- chybí EDGE, WiFi, HSDPA
- displej náchylný na umazání
- absence vylepšení Palmu

Přístroj k recenzi zapůjčil portál www.WMHelp.cz. Palm Treo 500 můžete aktuálně zakoupit v českém PalmShopu za 8 669 Kč (cena platná ke 12. březnu 2008).

Témata článku: Palm, , Asus M530w, Palm Treo 500, Palm Treo, Test, Malý zdvih, Kombinace černé, Každodenní dobíjení, Stejný produkt, Pětistovka, Velké riziko, Rukopis