Palm Treo 680: nadějný lowend (velký test)

Nástupce celosvětově úspěšného Trea 650 neoslní výbavou, díky intuitivnímu ovládání si však stále zaslouží pozornost.

Kompaktní každým coulem

Mám-li stručně popsat vzhled Trea 680, pak si stačí představit šestsetpadesátku bez antény. Ta je totiž nejpodstatnějším vizuálním rozdílem. Při uvedení 650 se již mnozí s nelibostí dívali na špalek vystupující z horní levé části. Někteří sice externí anténu bránili a omlouvali např. snadným zachycením a vytažením Trea z pouzdra, ale doba si žádá své a dnes GSM mobil s externí anténou prakticky nenajdete.

Další podstatnou změnou nového Trea je nabídka více barevných variant. Kromě klasické „manažerské“ šedé metalízy Graphite máte na výběr mezi oranžovo-měděnou Copper, červenou Crimson a bílou Arctic. Palm se tak snaží zaujmout a na nový model nalákat širší spektrum potencionálních zákazníků. Především bílá a červená barva by mohla upoutat dámy či současnou tzv. iPodovskou generaci.

Klepněte pro větší obrázek   Klepněte pro větší obrázek   Klepněte pro větší obrázek   Klepněte pro větší obrázek
Všechna barevná provedení na oficiálních fotografiích 

Poznámka: Podle posledních zpráv ovšem byla varianta Copper vyřazena z eshopu Palmu. Její osud do budoucna je proto nejistý.

Dále nový komunikátor oproti předchůdci zhubl – váží 157 g a je o 2 mm tenčí. Více o rozměrech napoví tabulka s porovnáním konkurentů Trea 680. 

TypRozměry (mm)Váha (g)
Palm Treo 680

113 × 59 × 21

157

Palm Treo 650

113 × 59 × 23

178

Sony Ericsson P990i

114 × 57 × 25

155

F-S Pocket Loox T830

126 × 64 × 21

190

Oproti předchůdci je 680 více zakulacená a lépe se drží v ruce. I když je rozdíl jen 21 g ve prospěch benjamínka, kolikrát jsem měl pocit rozdílu mnohem většího. Pohodlnému držení v ruce přispívá i vykrojení od boků k zadní části, díky němuž Treo výborně padne do ruky.

Na přední straně nalezneme na vrchu indikační LED diodu. U té se na chvíli zastavím. Pokud je Treo na nabíječce, svítí červeně, po dobití baterie zeleně. Při aktivování telefonní části delším přidržením červeného tlačítka začne blikat červeně do doby, než nalezne a přihlásí se do sítě. Narozdíl od 650, která v této fázi přešla do stavu zeleného blikání, nové Treo mlčí – nesvítí, nebliká. Netuším, zda-li se jedná o problém jen testovaného kousku, ovšem nikde v menu jsem nenašel položku toto aktivující. Přístroj se takto chová i po hard resetu – tedy obnovením do továrního stavu, při kterém se smažou veškeré aplikace z paměti.

IMG_7357.jpg 
Stavová dioda

Na těle najdeme reproduktor, HiRes displej, blok funkčních kláves a QWERTY klávesnici. Na levém boku je pak dvojtlačítko zesílení hovoru (mimo jiné) a další funkční tlačítko. Na horní straně je rychlý přepínač hlasitého/vibračního režimu. Toto je jedna z uživateli velmi ceněných výhod Trea. Dole je mikrofon, standardní Palm datový a nabíjecí konektor a zdířka jack 2,5 mm pro sluchátka.

IMG_7346.jpg IMG_7347.jpg IMG_7427.jpg IMG_7429.jpg
Komplet dodávané kabeláže • datový kabel • v balení je i jednoduchá bondovka

IMG_7365.jpg IMG_7375.jpg IMG_7360.jpg 
Funkční tlačítka • přepínač hlasitého a vibračního režimu

Na zadní straně najdeme v pravé horní části schovaný stylus, který je oproti staršímu modelu plastový (650 má celokovový stylus, který mi subjektivně přijde lepší, v ruce se neohýbá). Vylepšením je jemné zaklapnutí stylusu při zasunutí, nehrozí tedy jeho samovolné vypadnutí, což se občas stane u předchůdce. V horní čtvrtině se nalézá reproduktor, který je velmi kvalitní a hlasitý, dále čočka fotoaparátu, zrcátko pro autoportréty a kryt baterie.

IMG_7361.jpg IMG_7362.jpg IMG_7363.jpg
Stylus najdeme na zadní straně poblíž fotoaparátu a hlasitého reproduktoru

Ten je spolu s krytkou paměťové karty typu SD (na pravém boku) jediným pohyblivým prvkem v jinak pevné konstrukci Trea 680. Ze zařízení ani při promačkání nejsou slyšet žádné pazvuky. Otázkou ovšem je, jak dlouho tento stav vydrží. Krytka ve mně vůbec nebudí důvěru, manipulace s ní je nešikovná. Než o úplné ulomení mám více strach o lícování krytky ke zbytku přístroje. Již teď lze pozorovat nepatrnou mezeru. Pokaždé když chcete přístroj resetovat nebo vyjmout SIM kartu zpod akumulátoru, je nutné sundat zadní kryt.

IMG_7358.jpg IMG_7359.jpg IMG_7369.jpg IMG_7371.jpg
Kvůli SIM a restartu musí baterie ven, SD karta je naopak přístupná bez problémů

Subjektivně se mi design nového Trea velmi líbí. Palm dokázal koncept započatý již Treem 600 dovést téměř k dokonalosti. Celý přístroj je z velmi kvalitního plastu. Narozdíl od staršího modelu zvolili konstruktéři kolem displeje matný chrom, již tedy nehrozí iritující otisky a mastnota kolem tlačítek, jako u 650.

Výdrž: historie se neopakuje, aneb kde mám elektrickou zásuvku

Treo 680 pohání baterie typu Li-Ion s kapacitou 1 200 mAh. To je o třetinu méně, než standardně dodávaná baterie k Treu 650, a je to znát. Výdrž je pro mě největší zklamání. Ten, kdo si zvykl na fantastickou výdrž staršího modelu, kde nebyl problém dosáhnout 3-4 dnů na jedno nabití při průměrném používaní a 1-2 dny při velmi intenzivním, zapláče nad žalostnou situací nového Trea.

Poznámka: Během testování vydal Palm opravu ovladače fotoaparátu, který řeší problém jeho neodpojení po použití, resp. neustálého napájení, a tedy rapidní spotřebu energie. Když jsem na začátku testu použil kameru, bez tohoto patche se mi baterka vybila prakticky za půl dne! Patch spolu s návodem naleznete na stránkách Palmu.

Výrobce udává přes 4 hodiny hovorového času a přes 300 hodin v pohotovostním režimu. Těmto hodnotám se po prvním týdnu jen zasmějete. Pokud budete Treo používat minimálně, vymáčknete z baterky i tři a půl dne. Ovšem tento případ nastane jen sporadicky. Při průměrném používání, tj. cca 15 min. hovorů za den a několik SMS, zkontrolování pošty atp., dostanete se na úroveň dvou dní. Intenzivnější uživatelé (zapnuté bluetooth, aktivní GPRS atd.) budou dobíjet každý den.

IMG_7366.jpg IMG_7372.jpg IMG_7373.jpg
Baterie zcela vyplňuje prostor pod krytem

Na trhu jsou již k dispozici baterie s větší kapacitou. Větší jsou i co do velikosti a proto se k nim dodává jiný zadní kryt tvořící „bouli“ na zadní straně.

Další nevýhodou je, že vyjmutí baterky je de facto jediná možnost, jak Treo zresetovat (nepočítaje soft reset vyvolaný programem). Po opětovném zasunutí a naběhnutí systému je nutné opět zadat čas a datum (přístroj může i automaticky synchronizovat čas s operátorem, podporuje-li ji).

Témata článku: Palm, , , Fujitsu Siemens Loox T830, Palm Treo 650, Palm Treo 680, Palm Treo 750, Sony Ericsson P990i, Integrovaná anténa, OGG VORBIS, Test, Palm Treo, Low, Slabá baterie, Vyfocený text, Nestabilita, Velká paměť, Velký, Důležitý argument, Kultovní model, Memos, Nejlepší hra, Originální kabel, Přehledné nastavení, Přední příčka