Palm Treo 680: nadějný lowend (velký test)

Nástupce celosvětově úspěšného Trea 650 neoslní výbavou, díky intuitivnímu ovládání si však stále zaslouží pozornost.

Pohoda při psaní zpráv

Psaní zpráv je na Treu velmi pohodlné. SMS zprávy jsou dle kategorie (přijaté, odeslané, koncepty, ...) zobrazeny v přehledném seznamu, ve kterém vidíte ikonku zprávy, odesílatele a část textu zprávy. V tomto zobrazení můžete ihned zvolit odpověď, smazat zprávu, nebo napsat novou. Editor zpráv doznal od komunikátoru 650 jistých změn k lepšímu. Předně v adresovacím poli můžete rovnou psát jméno. Postupně vám editor nabízí jména ze seznamu společně s čísly, ze kterých si vyberete, nebo si můžete zobrazit seznam posledně adresovaných osob obdobně jako v telefonní aplikaci. Adresátů může být více. V prostředním poli píšete samotnou SMS zprávu. K dispozici máme 7 řádků, na které se dle fontu vejdou skoro dvě SMS. Do textu je možné přidat vámi předdefinovaný text.

12.jpg 13.jpg
Přehledné zobrazení přijatých zpráv • praktické vyhledávání adresáta

Příjemným obohacením zpráv jsou smajlíky, které se při editaci vkládají v textové formě, ale při prohlížení je už vidíte graficky. Standardně je vám nabízeno 16 smajlíků, ale náhodně jsem zjistil, že fungují i jiné zkratky (např. :-! pro kouřícího smajlíka). Vložíte je buď tapnutím na ikonku nebo delším podržením prostředního tlačítka na D-Padu, případně přímo napsáním jejich textové podoby.

14.jpg 
Grafické zobrazení smajlíků potěší

Oproti minulému modelu Treo 680 podporuje doručenky! Avšak setkal jsem se s jistým dočasným zamrznutím při odeslání a okamžitém přijetí doručenky. Treo se ale do 3 sekund vždy vzpamatovalo. Lze napsat až pět zpráv o celkové délce 650 znaků. V průběhu psaní jste informování o počtu znaků i SMS. V přístroji není přítomen slovník, což díky plné klávesnici vůbec nevadí. Negativem může být nemožnost pracovat s Treem po dobu odesílání zprávy. Čím delší SMS, tím více čekáte.

18.jpg
Doručenky jsou pro Treo novinkou

Vynikající práci se zprávami podtrhuje možnost zobrazení konverzace do podoby známé z chatu IM klientů. Obrazovka se rozdělí na dvě části – v horních dvou třetinách vidíte vámi odeslané i od dané osoby přijaté zprávy, v dolní třetině pak máte prostor pro odpověď. Ač jsem zprvu tomuto zobrazení nepřišel na chuť, rychle jsem si na něj zvykl a považuji ho za velmi praktický. Pokud máte v chatu konverzaci čítající několik stovek zpráv, při otevření musíte chvíli počkat na jejich načtení.

17.jpg
SMS ala ICQ

Pokud se rozhodnete napsat zprávu MMS, v editoru klikněte na Add media... Můžete si ale nastavit, jestli chcete při spuštění editoru psát SMS, či rovnou MMS. V přehledném rozhraní můžete přidat obrázek, fotku nebo zvuk, rozšířit MMS o další stránku, a nebo zobrazit si podařený náhled celé zprávy. MMS lze nastavit priorita. O velikosti jste opět průběžně informováni. Při psaní textu platí to samé, co u SMS. Práce s editorem je na velmi vysoké úrovni. Opět jako u kontaktů, i zde máte paměť na zprávy omezenou jen velikostí volné paměti RAM.

15.jpg 16.jpg 
Povedený MMS editor funguje také jako rozšíření SMS editoru

Maily se píšou v samostatné aplikaci Versamail. Při vytváření účtu si můžete vybrat z již připravených nastavení nejznámějších služeb (pro našince důležitý především oblíbený GMail, jinak Yahoo!, AOL atp.) a populárních poskytovatelů v západní Evropě a v Americe. Seznam, centrum a ostatní byste hledali marně. Samozřejmě je možné nadefinovat vlastní účet. Podporované protokoly jsou POP, IMAP a Exchange ActiveSync. Po stáhnutí doplňku ze stránek Palmu můžete své Treo 680 připojit i ke službám BlackBerry.

19.jpg 20.jpg 21.jpg
E-mail alias VersaMail: intuitivní, jednoduchý a bez překvapení

Samotný prohlížeč a editor ničím výrazným nepřekvapí, nabízí se zobrazení mailu s plnou nebo se zkrácenou hlavičkou (jen pole Komu a Předmět). K emailům lze přidat přílohu. Maily se mohou automaticky v daných intervalech a v nastavených dnech stahovat, stejně tak lze nastavit maximální velikost mailu, eventuálně jen stahování předmětů, povolení příloh atp. Díky absenci podpory češtiny může nastat problém při prohlížení česky psaných emailů. Celkově emailový program ničím nepřekvapí, ani výrazně nezklame.

Organizace času, aneb k čemu je Palm stvořený

Jelikož Treo používá stejný systém, co klasické PDA, organizační funkce jsou na velmi vysoké úrovni prověřené časem. Základním zobrazením kalendáře je today obrazovka, na které se kromě událostí kalendáře zobrazují i úkoly a počet zpráv ve Versamailu.

24.jpg 
Základní přehled na Today obrazovce

Druhé zobrazení v pořadí je denní přehled. Zde vidíte v závislosti na událostech výsek dne, standardně odstupňovaný po hodinách. Při vytváření nové položky si vyberete počáteční a koncový čas, zadáte text a posléze si můžete nastavit upozornění – budíka na danou událost, místo konání, kategorii (barevně odlišeny), opakování (denně, týdně, jedenkrát za 14 dní atd.) a eventuálně přidat poznámku většího rozsahu. Otravným aspektem kalendáře je následující situace: pokud zadáte čas, ale již ne text (např. si odskočíte pro informace do mailového klienta), pak kalendář danou položku zapomene, musíte ji zadat od začátku znova. Další podstatnou nevýhodou je nemožnost událost duplikovat/kopírovat. Je nutné ji vždy napsat znovu.

V týdenním – třetím – pohledu je přehledně zobrazeno pomocí grafiky (barevných obdélníčků) týdenní obsazenost vašeho rozvrhu. Po tapnutí stylusem na jednotlivé boxy se ukáže popis položky.

Ve měsíčním zobrazení jsou jednotlivé události u dnů indikované barevnými geometrickými útvary (obdélníčky, kolečka) dle patřičných kategorií. Mezi zobrazeními lze přecházet cyklicky opakovaným stiskem tlačítka kalendáře. Poslední pohled se vyvolává skrze menu nebo ze čtvrtého zobrazení a jedná se o roční pohled bez jakýchkoliv ukazatelů upomínek.

26.jpg 25.jpg 22.jpg 23.jpg
Měsíční, týdenní a denní pohled, podrobnosti jedné události

Na Palm existuje několik nástaveb na systémový kalendář. Mnohé jsou etalonem ve své třídě. Mezi nejznámější patří Agendus a DateBk. Osobně používám Agendus, se kterým jsem velmi spokojen. Nejenže eliminuje drobné chyby, ale přidává další užitečné funkce.

Aplikace Task představuje úkolovník. U nového úkolu se nastavuje priorita (1-5), kategorie, datum splnění, budík, opakování a poznámka. V přehledu je možné se přepínat do tří pohledů – vše, dle data a dle kategorie. Splněné úkoly lze odškrtnout.

27.jpg
Přehledné zobrazení úkolů

Poznámky zaštiťuje aplikace Memos. Je velmi prostá, ale plně dostačující. Ze seznamu si vyberete žádanou poznámku a tu pak editujete.

29.jpg 28.jpg
Jednoduché textové poznámky • prapodivně schovaný budík

Velkým problémem je ovšem budík. Je přístupný tak trochu nečekaně z aplikace World Clock – světový čas – a je jen jednoduchý bez opakování.

Témata článku: Palm, , , Fujitsu Siemens Loox T830, Palm Treo 650, Palm Treo 680, Palm Treo 750, Sony Ericsson P990i, Nestabilita, Integrovaná anténa, Kultovní model, Velké minus, Poslední typ, Velká paměť, OGG VORBIS, Low, Vybavený systém, Velký test, Memos, Přední příčka, Vyfocený text, Originální kabel, Velký, Slabá baterie, Organizační aplikace