Panasonic GD 87: displej mne vážně dostal (velký test)

Panasonic GD 87 je jeden z nejlepších mobilů současnosti. Zaujme především nádherným displejem, zabudovaným foťáčkem a překrásnými vícehlasými melodiemi. Čeká vás další nekolikakapitolová recenze se spoustou obrázků.

Barevňoučké menu

Stiskem centrálního tlačítka se dostanete do menu. To má devět položek seřazených do matice a barvami jen hýří. V aktuální položce se vždy zvětší ikona, která se navíc začne animovat. Její název je pak vypsán v informačním řádku. Další úrovně jsou již textové, jednotlivé funkce jsou vypsány pod sebou. Díky kurzorové klávese a centrálnímu tlačítku je ovládání absolutně bezproblémové, červená klávesa vás vrátí zpět do pohotovostního režimu, klávesa C o úroveň výše.

 

Dvě stovky čísel

Telefonní seznam je vícepoložkový, celkem si můžete uložit až dvě stě čísel, což je dost málo; u Nokie 7210 jsem kritizoval i tři stovky. Jednotlivé typy čísel se označují různými ikonami, stejně tak můžete mít u každého jména dvě e-mailové adresy, každou s jinou ikonou. Ke jménu si můžete nahrát i obrázek, který předtím vyfotíte, nebo přiřadit jiné zvonění. Kontakty lze řadit i do jedné z devíti skupin, nicméně skupiny nelze filtrovat, stejně tak jim není možné nastavit zvonění. Tato funkce je tedy spíše kosmetická. Kontakty z mobilu je možné i hlasově vytáčet. Opravdu vtipná je možnost každému číslu vybrat jinou barvu malého vnějšího displeje – Pepíček bude oranžový, zatímco Mánička modrá.

 

Až posud je vše v pořádku; vadí mi ale neaktivní kryt. Zkrátka krytem není možné položit ani zvednout hovor.

Japonský flašinet

Mobil nemá profily vyzvánění, což je docela škoda. Na druhou stranu lze zapnout tichý režim podržením křížku. Na GD 87 mě však naprosto fascinovalo špičkové vícehlasé zvonění. V paměti je celkem dvacet mimořádně povedených melodií a zvuků, přičemž do mobilu si můžete nahrát jakoukoliv polyfonní MIDI melodii.

 

Reproduktor je docela hlasitý – zatímco interní melodie hrají velmi hlasitě, MIDI už tak hlasité nejsou; závisí to zřejmě na jejich kvalitě. Obecně platí, že melodie, která je v Nokii 7650 docela silná, je na GD 87 tišší. Pokud vám nevyhovují vestavěné melodie nebo si nemůžete poslat MIDI soubor přes infra nebo e-mailem, můžete si složit vlastní zvonění, ovšem jen jednohlasé.

Textovky: velké minus

Ačkoliv mám mobil špičkové provedení a funkční výbavu, psaní textovek se Japoncům moc nepovedlo. I když je klávesnice dobrá, mobil má velmi pomalé reakce na stisk. Připomíná mi to situaci na některých mobilech Sony Ericsson, případně starších Ericssonech. Zato čtení je skvělé – ostatně s osmi řádky to ani jiné být nemůže. Pro odesílání si můžete vytvořit celkem pět skupin, na něž je možné zprávy odeslat. Textovky mohou být až 459 znaků dlouhé – při odesílání budou rozděleny na tři zprávy. I pro příchozí textovku lze nastavit vlastní zvonění barvu malého displeje.

 

S barevným displejem souvisí i MMS. Malým foťáčkem, jemuž se budu věnovat dále, vyfotíte aktuální situaci a pošlete. Do MMS lze přiložit kromě textu a obrázku také zvonění a kromě toho také nastavit barvu pozadí a textu; co jsou MMS snad už ale každý ví. Na GD 87 je nejlepší právě možnost cokoliv vyfotit a poslat – vestavěný fotoaparát má zatím jen Nokia 7650, k ostatním MMS telefonům si jej musíte dokoupit.

 

Mailíky do každé kapsy

Stejně jako každý „manažerský“ Panasonic i GD 87 má e-mailového povedeného klienta. Nadefinovat si můžete celkem tři profily a tedy tři schránky. Bohužel pro každou je nutné nastavit způsob připojení zvlášť, není možné nastavit jeden bod pro připojení k Internetu a k tomu tři účty, které by se přes něj připojovaly. Pro uložení zpráv máte celkem k dispozici 200 kB, což není mnoho. Zprávy můžete posílat i v kopii nebo slepé kopii. Příchozí zprávy lze chránit proti smazání a dokonce můžete přijímat přílohy a ty pak uložit v datové složce; lze si tak poslat obrázky nebo třeba MIDI zvonění.

Co je ona datová složka? Jde o zhruba jeden megabajt paměti, do nějž se ukládají fotografie, přijaté zvonění, e-mailové přílohy apod. Do základní adres struktury si můžete přidat i vlastní složky a usnadnit si třídění souborů. Maximám velikost souboru je 50 kB.

Témata článku: Panasonic, , Nokia 7650, Nokia 8310, Test, Špičkové ovládání, Vaz, Malý rámeček, Panasonic GD, Dostal, Velký, DOS, Displej, Pán, ? Displej, Dostál, Velký test, Pan, Datová složka