Panasonic v Evropě do půl roku znovu skončí s mobily

Z plánovaného comebacku bude další ústup z trhu. Panasonic nedokáže v Evropě prorazit se svým smartphonem Eluga a dál to zkoušet nebude.

Ani sázka na Android a pokus o návrat na evropský trh s mobily zřejmě japonskému Panasonicu nevyjdou. Podle dvou na sobě nezávislých zdrojů mobily Panasonic z Evropy zmizí nejpozději do půl roku. Výrobce totiž nedokáže prorazit mezi konkurencí a jeho aktuální modelová řada není prodejně úspěšná, informuje agentura Reuters.

Není to přitom ani rok, co Panasonic ohlásil velký mobilní návrat do Evropy. Už předtím se v roce 2005 kvůli velké konkurenci ze starého kontinentu stáhl. Vsadit chtěl tentokrát na Android a zeštíhlené portfolio špičkově vybavených smartphonů, které by distribuoval zejména přes operátory.

Klepněte pro větší obrázek
Odolnému Panasonicu Eluga se prodejně příliš nedařilo, další mobily do Evropy proto už Japonci vozit nebudou

Ze zamýšlené řady Eluga se začal v dubnu tohoto roku na některých trzích (např. v Německu) prodávat pouze první stejnojmenný model. Větší a kapacitnější Panasonic Eluga Power nakonec nešel ani do výroby. Panasonic původně plánoval v letošním roce prodat v Evropě na 1,5 milionu smartphonů, to se ale prý podle zdrojů agentury Reuters nepodaří.

Vývoj telefonů pro japonské operátory bude u Panasonicu pokračovat dál, ale firma chce i tyto své aktivity zefektivnit. V rámci restrukturalizace se uvažuje i o případném prodeji celé mobilní sekce společnosti nebo její spojení s jinou firmou. Mohla by tak vzniknout podobná spolupráce jako mezi firmami Fujitsu a Toshiba, pro něž výroba mobilních zařízení znamená taktéž spíše doplňkovou část byznysu.

Klepněte pro větší obrázek
Prototyp Panasonicu Eluga Power jsme si prohlédli na únorovém veletrhu v Barceloně, do sériové výroby se ale nakonec nedostal
Diskuze (23) Další článek: Google vylepšil své mapy. Jsou barevnější a plastičtější

Témata článku: Panasonic, , Panasonic Eluga, Panasonic Eluga Power, Půl, Pan, Rok, Mobilní sekce, Podobná spolupráce, Nezávislý zdroj, Půl roku, MOBI, Pán, Mobil,