Panasonic X100: levná stylovka pro pány (recenze)

Je malý, lehoučký a vypadá jako plechová krabička. Jste-li zastánci technického stylového designu, bude se vám nový Panasonic X100 líbit. Výbava je sice chudší, ale zato potěší příznivá cena.

Mobilní telefony značky Panasonic se na první pohled odlišují od ostatní produkce svým specifickým designem, který působí velmi technicky a futuristicky. Vzpomeňme například vrcholný véčkový model X70 nebo originální vystřelovací modely X400 nebo X300. Také nový model označený X100 není výjimkou.

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky

 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klíčové funkce

  • malé rozměry a nízká hmotnost
  • aktivní displej s 65 tisíci barvami
  • vestavěný fotoaparát
  • 32 hlasé vyzvánění
  • wap 2.0 a GPRS třídy 4

Hlavní nedostatky

  • malý displej
  • malé rozlišení fotoaparátu
  • chybí Java
  • malá paměť
  • klávesnice je velmi malá


Nový Panasonic X100 je telefon klasické konstrukce, který okamžitě zaujme svými kovově vyhlížejícími kryty a miniaturními rozměry. Jedná se o duální telefon určený pro méně náročné uživatele, kteří si více než na funkce potrpí na styl. Nabízí se ve třech barevných variantách: stříbrné, tmavě stříbrné a modré.

Není hliník jako hliník

Telefon se se svými rozměry 90 × 44 ×18 mm řadí mezi nejmenší drobečky a dopovídá tomu i velmi nízká hmotnost 79 gramů. Zdá se malý na první pohled a ještě více, když si ho vezmete do dlaně, ve které se úplně ztratí. Výhodou je to, že telefon nikde nezavazí, nevýhodou pak méně pohodlné držení a ovládání.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
S tvarem se při vývoji neexperimentovalo

Při prvním kontaktu s telefonem by každý očekával kovový chlad. Bohužel však efektní stříbrné kryty s typicky kovovým hrubým broušením kovové nejsou. Jedná se o velmi kvalitně provedené lakování obyčejného plastu. Je to trochu škoda, pravé kovové kryty by u mnoha potencionálních zákazníků byly silným argumentem při rozhodování. Nicméně je nutné podotknout, že jsou všechny kryty velmi pečlivě připevněny a vrzání se ozve až při silném kroucení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon je velmi malý a lehký

Tvar telefonu se popisuje snadno, je to prostě kvádr a jen rohy jsou mírně zaobleny. Na horní straně najdeme poměrně malý displej, který však opticky zvětšuje tmavý rámeček, ve kterém je také zakomponováno logo výrobce. Efektně je vyřešen výstup z reproduktoru, ten tvoří jen malá, úzká štěrbina nad displejem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Rohy jsou mírně zaobleny • displej vypadá větší než ve skutečnosti je • úzká štěrbina reproduktoru

Klávesnice je vyrobena z tvrdého, stříbrného plastu. Hlavním ovládacím prvkem je čtyřsměrná navigační klávesa s potvrzovacím středem, po jejíž stranách jsou dále dvě kontextová tlačítka a zelené a červené sluchátko. Ovládání telefonu je jisté, na navigační klávese překlepy nehrozí. Jen potvrzovací střed by nemusel být tak zapuštěný.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klávesy vystupují nad povrch, potvrzovací střed navigační klávesy bohužel ne

Tlačítka numerické části klávesnice jsou na sebe velmi nahuštěna. Prostřední sloupec je jakoby mírně prohnutý směrem dolů a vzhledem k tomu, že jsou jednotlivé řady propojeny vystouplými předěly, vytváří efektní vlnky. Všechna tlačítka jsou příjemně zaoblena a vystupují nad okolní plochu. Jsou však velmi malá a s většími prsty budete mít s ovládáním potíže. Jejich stisk je však jistý, doprovázený jemným cvaknutím.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice je velmi malá a tím trochu nepohodlná • podsvícení je sytě modré a poměrně silné

Na bočních stranách, podél celého obvodu se táhne stříbrný, již klasicky plastově vypadající lem. Po stranách jsou v něm jsou poměrně hluboké prolisy, které zajišťují lepší držení telefonu a jsou také příjemným designovým zpestřením. Tyto prolisy zasahují až do spodní části telefonu, kde s e v místě systémového konektoru spojují. Na pravém boku dále najdeme pryžovou krytkou chráněný konektor pro handsfree a v levém horním rohu masivní poutko pro šňůrku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Boční linie telefonu zdobí prolis, díky kterému se telefon lépe drží

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Systémový konektor • krytka konektoru handsfree • poutko na šňůrku

Zadní kryt vypadá jako kus plechu. O zdání, které klame již byla řeč, ale na první pohled nikdo nebude hádat materiál nic jiného než hliník. Na rozdíl od kovu však může být plast náchylnější k poškrábání. Výhodou je, že se narozdíl od klasických lesklých krytů „neupatlá“. V levé horní části je mřížka hlasitého reproduktoru a pod ní pár čočky fotoaparátu se zrcátkem pro autoportréty. Pod ním našlo místo malé plastické logo výrobce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Mřížka hlasitého reproduktoru a fotoaparát se zrcátkem • pohled pod kryt


V druhé kapitole se blíže podíváme na displej a poté začneme s průzkumem funkční nabídky. Prozkoumáme prostředí a nabídku, adresář a zprávy.

Témata článku: Panasonic, , Panasonic X100, Pán, Vyhrazené místo, Opačný konec, Horizontální šipka, Pro +, Pan, Styl, Lakování, Specifický design, Broušení, Tmavý rámeček