Panasonic X400: vystřelovací véčko (test)

Panasonic X400 je véčkem s výborným dílenským zpracováním, pevnou konstrukcí a líbivým designem. Můžeme jej směle zařadit mezi stylové telefony. Ty ale většinou neoplývají funkcemi a nejinak je tomu i u X400.

Při otevření překvapení

Telefon otevřete pomocí vystřelovacího tlačítka. Jako první zaujme barevný displej ve tvaru čtverce s rozlišením 128 × 128 bodů a schopností rozlišit pětašedesát tisíc barev. Displej by jistě mohl být větší, na druhou stranu by při zachování rozlišení nedosahoval takové jemnosti. Na jeden milimetr totiž připadá necelých pět bodů. Displej svými kvalitami navazuje na model X70. Je jasný, ostrý a dobře čitelný za příznivých podmínek. Mezi ty nepříznivé pak patří zejména slunečné dny.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej je opticky zvětšován velkým černým rámečkem

Displej si můžete vyšperkovat obrázkem, který díky jemnosti rozlišení a sytým barvám vypadá opravdu dobře. Můžete si také zvolit z několika barevných schémat. Ke grafickému menu s hezkými ikonami mi ale nepasuje font textu a informační bubliny připomínající spíše počítače devadesátých let.

Klávesnice v rovině

Ovládání X400 se od předchozích modelů takřka vůbec neliší. Základem je čtyřsměrný ovladač s tlačítkem uprostřed a dvě softwarová tlačítka, jejichž aktuální funkce jsou vždy zobrazeny v dolní části displeje. Rozložení kláves a tím pádem i ovládání je velmi podobné jako třeba u Nokií či Samsungů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice je zapuštěná na úroveň okolí

Všechny klávesy jsou zapuštěny přesně na úroveň okolí, což mírně znesnadňuje orientaci naslepo. Funkční tlačítka jsou poměrně velká, horší je to s alfanumerickou klávesnicí. Máte-li větší prsty, budete mít se stiskem hvězdičky či křížku problém. Klávesnice je posazena poměrně vysoko, a tak nemusíte při psaní zpráv nepřirozeně vychylovat palec. Na tenký ovládací prstenec jsem si postěžoval už v recenzi X70 a bohužel se musím opakovat.

Ach, ta čeština

Pominu-li malé rozměry, píše se na klávesnici poměrně dobře. Tlačítka mají vcelku jistý a přesný stisk a po několika esemeskách nebudete dělat překlepy. S klávesnicí souvisí i psaní textových zpráv. X400 bohužel neoplývá rychlostí a šikovnější pisálci mu při psaní snadno utečou. Nechybí slovník T9 pro prediktivní vkládání textu, bohužel obsahuje česká slova i s diakritikou a zkracuje textové zprávy. Reputaci si Panasonic trochu napraví pamětí pro zprávy, do telefonu jich můžete uložit celé tři stovky.

  
Při psaní s T9 se zprávy zkracují

Samozřejmostí dnešních telefonů je podpora multimediálních zpráv. Model X400 disponuje přehledným editorem a vedle obrázků, fotografií, textu a zvuků můžete posílat i jakékoli zvuky nahrané diktafonem.

Volání a správa telefonního seznamu

Panasonic X400 má paměť pro tři sta kompletně vyplněných kontaktů. Nemám v ruce manažerský mobil, a tak mne příliš nepřekvapuje pouhá čtveřice položek u každého čísla: jméno, mobilní a pevný telefon, e-mail. Každému jménu lze přiřadit obrázek, který se zobrazí na displeji při příchozím hovoru. Jednotlivým kontaktům však nelze přiřadit barvu vnější diody ani melodie při příchozím hovoru. Různá zvonění lze přednastavit jen skupinám, takže pokud chcete zvonění pro jednu určitou osobu, musíte ji nejprve přiřadit do skupiny. Telefon nemá vnější displej, takže nevíte, kdo vám právě volá. Z tohoto důvodu nelze hovory přijímat otevřením telefonu. Nechybí poměrně kvalitní hlasité handsfree.

 
U každého jména je jen několik položek

Příchozí hovory jsou oznamovány blikající diodou a šestnáctihlasou polyfonní melodií. Přeinstalovaných melodií je pouhých osm a telefon nemá skladatel melodií.

Líbivé ikony v nabídce

Do nabídky se můžete dostat stiskem prostředního tlačítka ovladače. Hlavní úroveň se skládá z matice devíti ikon, na které se můžete přesouvat pomocí ovladače, nebo zrychlenou volbou. Ta funguje i v dalších úrovních menu, často navštěvované položky si tak můžete zapamatovat pomocí číselné zkratky. Ikonou jsou označeny i položky ve druhé úrovni, zde je již menu vertikální a naštěstí cyklické.

   
Ikony hlavního menu jsou zdařilé


Ve třetí kapitole budeme pokračovat průzkumem nabídky telefonu. Prohlédneme si doplňkové funkce, prověříme fotoaparát a nakonec samozřejmě nebude chybět hodnocení.

Témata článku: Panasonic, , , Panasonic X400, Pán, Břitva, Barevná dioda, Pan, Test, Výstřel, Malé srovnání,