Panasonic X500: fotomobil s osobností (test)

Panasonic X500 má především stylovým uživatelům co nabídnout – je elegantní, má výsuvnou konstrukci, designem je svébytný a originalitu si zachovává i v uživatelském prostředí nabídky. Zalíbí se i vám?

Model X500 je dalším z řady stylových telefonů od Panasonicu. Tentokrát výrobce vsadil na stále populárnější výsuvnou konstrukci. Další body do kapsy pak ještě nahrává elegantní design, malé rozměry a pohodlná práce s fotoaparátem díky koncepci „dvoustranného“ přístroje.

  
Panasonic X500 na oficiálních fotografiích

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klíčové parametry

  • výsuvná konstrukce
  • aktivní displej s 65 tisíci barvami
  • čtyřicetihlasé vyzvánění
  • vestavěný VGA fotoaparát
  • netradiční pojetí hlavní nabídky

Hlavní nedostatky

  • horší konstrukční zpracování
  • slovník T9 zkracuje zprávy a chybí odpočet znaků
  • chybí infraport nebo Bluetooth
  • kalendář je velmi omezený


Za krásu se platí a tohoto hesla se v případě X500 dodavatelé drží doslova. V době, kdy mnohem lépe funkčně vybavené telefony seženete v obchodech za cenu okolo pěti tisíc korun, přichází Panasonic s počáteční cenou o téměř dva a půl tisíce korun vyšší. Za tyto peníze lze sehnat mobilní telefon o třídu lepší. Dá se však předpokládat, že se cena telefonu časem ustálí na nižší hodnotě.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Originální design se mnohým zalíbí

Panasonic X500 je dostupný ve třech barevných provedeních: světle šedé, vínově červené a bílé.

Elegance nebo kvalita

Svými rozměry 85 × 47 × 23 mm se řadí do kategorie „malý telefon“. Pokud je mobil uzavřený, jsou jeho rozměry opravdu minimální. Ani po otevření z něj není zvlášť velký obr. Co se hmotnosti týče, zde, především díky kovovým prvkům, spadá do kategorie „středně těžký telefon“.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon je v zavřeném stavu docela malý

Výsuvný mechanismus telefonu je bohužel ostudou telefonu. Má poměrně velkou vůli jak v zavřeném, tak otevřeném stavu a navíc není příliš pevně aretován v krajních pozicích. Snadno se vám tedy samovolně otevře v kapse nebo tašce. Výhodou naopak je, že můžete hovory přijímat a ukončovat švihem ruky. Stačí pevně držet spodní část a horní se při prudkém pohybu vysune. Jen je třeba dávat pozor, aby vám mobil z ruky nevyklouzl.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Na obrázku vypadá vše pevně a bytelně, skutečnost je bohužel trochu jiná 

Ani nejvýraznější ovládací prvek, tedy čtyřsměrnou klávesu s potvrzovacím tlačítkem uprostřed nemůžeme pochválit. Už na první pohled je patrné, že je tato klávesa zasazena nakřivo, a i když se to na ovládání přístroje projeví jen minimálně, dobrý dojem to rozhodně nevzbuzuje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon se zřejmě více zalíbí mužům

Jinak je ale skloubení designu a konstrukce telefonu velice sympaticky vyřešeno. Ačkoliv na mě příliš dojem neudělal, mnoho lidí určitě doslova nadchne.

Klávesnice body nepřidá

Rozlišení displeje je 128 × 128 bodů jeho velikost pak 29 × 29 milimetrů. Z těchto hodnot je zřejmé, že jemnost není sice špičková, ale stále ji ještě můžeme zařadit do kategorie vysoce kvalitních. K výbornému zobrazení navíc přispívá podpora pětašedesáti tisíc barev a aktivní technologie TFT. Za denního světla je displej díky kvalitnímu podsvícení bez problémů čitelný. Intenzita podsvětlení je však pevně daná.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Diplej na přímém světle..• ..a ve tmě

Hlavní čtyřsměrná klávesa na mě udělala velice dobrý dojem. Její stisk je jistý, doprovázený lehkým cvaknutím, takže se spletete opravdu jen vyjímečně. S ovládacími tlačítky umístěnými kolem směrové klávesy už je to ale horší. Jsou poměrně dost zapuštěna a ke stisku je třeba vynaložit větší úsilí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní ovládací prvek je celkem pohodlný.. • ..ostatní funkční tlačítka už méně

Vnitřní klávesnice jsou horní ovládací klávesy v bledě modrém. Tlačítka mají velice nízký zdvih a jejich stisk je značně tuhý. Rozhodně bych proto X500 nedoporučoval náruživým textovkářům. Na psaní se sice dá časem zvyknout, během prvních dnů vás však brzy začnou bolet prsty. Navíc jsou tlačítka poměrně malá, takže se často stane, že se minete a klepnete na vedlejší písmeno. Myslím, že kolem klávesnice je docela dost volného nevyužitého prostoru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Numerická klávesnice je oproti ovládacím prvkům "o patro níž" • tlačítka jsou poměrně zapuštěná

Horní tlačítka numerické klávesnice jsou umístěna příliš vysoko, takže při stisku vám bude občas překážet horní odsunutá část. Jinak má ale každý stisk velice rychlou odezvu, takže celková práce s telefonem je docela svižná. Ani na podsvětlení si nemohu stěžovat – je dostatečné a rovnoměrně rozložené.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice za světla.. • ..a ve tmě

Fotoaparát jedním stiskem

Na boční straně telefonu najdete tlačítko okamžitého spuštění fotoaparátu. Během tří vteřin je fotoaparát aktivní a můžete začít snímat obrázky. Na druhém boku najdeme krytku konektoru handsfree. Na spodní straně telefonu se pak nachází zdířky pro připojení nabíječky a datového kabelu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tlačítko fotoaparátu • otvor pro připojení handsfree... • ...a datového kabelu a nabíječky - nad nimi masivní poutko

Telefon disponuje i možností připojit externí anténu pro lepší příjem signálu. Konektor se nachází na zadní straně přístroje. Hned vedle něj lze najít objektiv vestavěného fotoaparátu a osvětlovací diodu. Oba prvky jsou zasazeny do kovového rámečku. Osobně si však myslím, že řešení umístění objektivu není zrovna moc šťastné. Pokud jste zvyklí držet telefon v ruce klasickým způsobem, ukazovák vám objektiv zakryje. Dále na zadní straně najdete opěrku pro jistější držení, jako u fotoaparátů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Celkový pohled na zadní stranu • čočka fotoaparátu a osvětlovací dioda • opěrka ruky

Vestavěná baterie je typu Li-Ion s kapacitou 730 mAh. Nabíjení trvá asi dvě hodiny. Na jedno nabití vydrží baterie až 420 hodin v pohotovostním režimu nebo 200 minut hovoru.

Klepněte pro větší obrázek Pohled pod zadní kryt 


V druhé kapitole se blíže podíváme na fotoaparát a jeho funkce, nahlédneme do nabídky a a prozkoumáme adresář a funkce pro telefonování.

Témata článku: Panasonic, , Panasonic X500, Test, Foto, Automatické zapnutí, Pohodlná práce, Nejrůznější způsob, F +, Pan, Pán