Panasonic X700: provokativní véčko se Symbianem (test)

Každý telefon, který prorazí mantinely, si zaslouží pozornost. Panasonic X700 mezi takové přístroje určitě patří. Je to luxusní véčko se Symbianem Series 60 známým hlavně ze smartphonů Nokia. Model X700 se Panasonicu opravdu povedl, přečtěte si rozsáhlou recenzi s mnoha obrázky.

Nový mobil se staršími funkcemi

Panasonic X700 používá operační systém Symbian 7.0s s grafickou nástavbou Series 60 v.2.0. Je na tom úplně stejně jako například Nokia 6600 a od toho se odvíjí ovládání i nabídka funkcí. Současné Nokie už používají modernější verzi prostředí s novými aplikacemi. Můžeme to považovat za nedostatek – Panasonic vlastně přichází se stejnými funkcemi rok po Nokii a Siemensu. V některých případech, například u multimediálních funkcí, proto dost zaostává.

Stejně jako Siemens SX1, i Panasonic si standardní prostředí Series 60 trochu upravil. Přidal své ikonky, upravil hlavičky, standardní programy v nabídce rozmístil úplně jinak než je zvykem. Člověk zvyklý na ovládání jiných telefonů Series 60 bude nějakou dobu tápat, sestavu ikon v nabídce lze ale libovolně přeskládat a upravit.

   
Ikonky i rozmístění programů je jiné než u jiných Series 60 • různé typy dalších nabídek

Celkově jsem s ovládáním telefonu velmi spokojený. Na véčkovou Nokii 6260 jsem si musel zvyknout, u různých dalších telefonů Series 60 byl také někdy problém s rozmístěním tlačítek, která se musela vejít do malého prostoru. U Panasonicu to šlo okamžitě. Dokonale využil potenciál véčka, neošidil klávesnici a telefon přitom vměstnal do dostatečně malé krabičky.

Příliš jsem se ale nedomluvil s hlasovým ovládáním. Pokud jde o vytáčení čísel hlasem, všechno funguje – stačí přidržet zelené tlačítko a Panasonic nabídne svoji aplikaci, do které lze nahrát až třicet jmenovek. Manuál ale zmiňuje také hlasové spouštění funkcí. Jenže nic takového se mi na Panasonicu nepodařilo zprovoznit.

Oživeno: Hlasové ovládání si nerozumí s češtinou. Při použití angličtiny (a v anglickém prostředí) je mnohem spolehlivější.

Měříme rychlost telefonu

Rychlost Panasonicu jsem si pochvaloval jen do doby, kdy jsem do něj z počítače nenahrál svoji sbírku kontaktů a nezesynchronizoval kalendář s úkolovníkem. Po této operaci byla rychlost stejná jako u jiných telefonů řady Series 60. Chtěl jsem chválit, jak je telefon stabilní, o kousek dál, při nastavování e-mailové schránky se ale bez dovolení sám restartoval. Stalo se to ale jen jednou.

Panasonic X700 používá procesor ARM4 s frekvencí 104 MHz. Přestože se v oficiálních specifikacích dočtete o uživatelské paměti 8 MB, celková kapacita disku je 16 MB. Celá tato paměť ale není k dispozici, i u naprosto čistého telefonu z ní nezbývalo víc než čtyři megabajty – standardní obsah se ale trochu dá promazat. Paměť RAM těsně po zapnutí je kolem 9,5 MB.

Díky programu SPMark04 jsem mohl provést test rychlosti 3D grafiky a Panasonic X700 srovnat s ostatními telefony. S výsledkem 424 jde spolu se Sendem X o nejpomalejší Symbian Series 60. Přehled výsledků všech ostatních telefonů najdete v tomto článku.

Rovnou změřme i rychlost Javy, kterou Panasonic X700 podporuje v podobě MIDP 2.0. Program jBenchmark spočítal výsledek 2 156 (1.0) a 76 (2.0). V prvním případě jde o průměrný, v druhém o nadprůměrný výsledek.

Začínáme telefonovat

Při popisu funkčnosti jsme opět o starého známého systému Series 60. Až na malé výjimky je všechno stejné jako třeba na Nokii 6600. Kvalitu zvuku při telefonování nemohu moc chválit, Panasonic je při přímém srovnání na úrovni Nokií – a to znamená „nic moc“. Zvuk má sice více basů, ruší ale sykavky a na pozadí jsou často slyšet ruchy. Hlasité handsfree klidně mohlo být hlasitější.

 
Zadávání a vytáčení čísla

Telefonní seznam používá celou sdílenou paměť, dá se synchronizovat s počítačem. Do seznamu se dostanete stisknutím tlačítka, vyhledává se postupným psaním jména. V záložkách je adresář v telefonu, na druhém místě seznam na kartě SIM, třetí záložka spravuje skupiny volajících. Ke každé osobě lze přidat desítky různých údajů, oproti Nokiím třeba také datum narození. Tato položka se ale nezkopíruje do kalendáře, takže její smysl je jen poloviční.

 
Vyhledávání v adresáři • detail kontaktu

Ke každému jménu můžete přidat malý obrázek, který se objeví na displeji při příchozím hovoru; funguje to i u vnějšího displeje. Přímo do adresáře nebo ke skupinám volajících také můžete přiřadit individuální vyzváněcí melodii. Vyzváněcí profily nabízejí klasické možnosti, umožňují například i filtrování pomocí nastavených skupin. Delší podržení klávesy s křížkem dokáže telefon rychle přepnout do tichého režimu.

Nabídka s vyzváněcími profily

Čtyřicetihlasý Panasonic X700 pro vyzvánění standardně používá soubory XMF. Tento formát kombinuje reálné zvuky s melodiemi MID. Soubory MID jsou ale také použitelné, stejně jako formát WAV. Panasonic ale vůbec nezvládá práci s MP3 a empétrojky nelze použít ani jako vyzváněcí melodii.

Vyzváněcí melodie jsou standardně ve formátu XMF


Následující kapitola začíná hodnocením práce se zprávami. Pokračují funkce pro organizaci času, dozvíte se, jak je to s podporou MP3 a podrobně proberu vestavěný fotoaparát

Témata článku: Panasonic, , , Nokia 3650, Nokia 6260, Nokia 6260 slide, Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Nokia 6670, Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, Panasonic GD87, Panasonic X700, Siemens SX1, Rozměrná klávesnice, Vestavěný program, Pán, Bluetooth modem, Panasonicem, Klasické rozlišení, Nadprůměrný výsledek, Předchozí krok, Starý způsob, Stará nokia,