Philips 350: s cenou proklatě nízko (test)

Philips 350 je malý a lehký telefon s barevným displejem, podporou vícehlasých melodií a MMS, umožňuje také připojit digitální fotoaparát. Philips navíc už od počátku nasadil velice výhodnou cenu.

Rychlé odkazy

 • parametry telefonu v katalogu mobilů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Někomu se líbí, je jiný

Zajímavá kombinace oblých tvarů a přísně rovné plochy působí na první pohled poněkud neobvykle. Mě osobně design tohoto telefonu příliš neoslovil, ale okolí většinou jásalo a dámské ruce se po něm doslova natahovaly.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Oficiální obrázky různých barevných variant Philips 350

Se svými rozměry 106 × 46 × 18 mm a hmotností 80 g rozhodně nepůsobí těžkopádným dojmem. „Véčkaře“ asi nepotěší klasická konstrukce, „chameleóny“ zase nemožnost výměny krytů. K telefonu však patří stylová pružná šňůrka s originálním uchycením v očkách na bocích. Je až tak originální, že pro její odstranění musíte použít nůžky, nebo ostrými nehty rozvázat malé uzlíky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Není to nijak velký telefon

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Šňůrka byla provléknutá očky v rozích telefonu; před focením jsme ji ale odstranili

Jak už bývá u Philipsu zvykem, baterie se nevzdává tak snadno. Je typu Li-Ion o napětí 3,7 V a kapacitě 720 mAh. Telefon na jedno nabití vydrží dlouho. Výrobce udává maximální pohotovostní dobu 320 hodin (13 dní) a dobu hovoru maximálně 240 minut (4 hodiny). V praxi telefon vydržel asi 4 dny běžného provozu na jedno nabití, což je velmi slušná doba.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Pohled pod zadní kryt, pod baterii a na systémový konektor chráněný pryžovou krytkou

Dokud nevysvitne sluníčko

Displej se svými čtyřmi tisíci barvami, rozlišením 128 × 128 bodů a poměrně jemným rastrem kvalitně zobrazuje obrázky. Pěkně se na něm vyjímá také nastavitelná tapeta, která vás provází celou nabídkou. Jak už to ale u pasivních displejů bývá, bez podsvícení a na denním světle je viditelnost značně omezena. U modelu 350 to platí dvojnásob, na sluníčku nevidíte téměř nic. Například Siemensy S55 nebo M55, které dnes koupíte za podobnou cenu, odolávají slunečnímu svitu výrazně lépe, kvalitou zobrazení však za Philipsem zaostávají.

  
Hlavní displej s tapetou a bez tapety • vytáčení telefonního čísla 

Musím přiznat, že na ovládací prvky jsem si ani za týden nezvykl. Pětisměrný joystick vypadá na první pohled příjemně, ale již při prvním kontaktu vznikly problémy. Je totiž jen drobný rozdíl mezi posunutím joysticku a jeho zmáčknutím. Tyto dva procesy se vám podaří velmi často zaměnit, což může být nepříjemné. Ostatní funkční tlačítka jsou nepohodlně malá a docela špatně se používají. Tlačítka jsou navíc velmi tvrdá a jen obtížně se mačkají rychle za sebou, což vadí zejména při psaní SMS. Nezřídka se také stává, že i opravdu jistý stisk není vůbec zaznamenán. Za zmínku stojí netradiční šestiúhelníkové rozvržení kláves, které ze začátku způsobuje trochu potíže, ale dá se na něj časem zvyknout.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice je hodně netypická a s ovládáním jsou trochu problémy 

Philips a jeho karusel

Nabídku telefonu netvoří seznam funkcí ve sloupci ani na ploše, nýbrž takzvaný karusel, což je kruhová smyčka nabídek. Na displeji vidíte část kruhu, který si sami otáčíte. K procházení nabídkami slouží pětisměrný joystick a malé tlačítko C pro skok o úroveň výš.

  
Philipsy používají nabídku uspořádanou do kruhu

Telefon je také možné ovládat pomocí uživatelské nabídky, tedy přímou volbou položky menu dlouhým stisknutím přednastavené klávesy. Poměrně kvalitní je i hlasové vytáčení a ovládání.

Hlášku „Čekejte prosím“ uvidíte každou chvíli. Telefon je velmi pomalý, a to nejen při nahrávání aplikací, ale i při běžném používání. Listování joystickem například v telefonním seznamu je dočista utrpení, zvláště máte-li v seznamu mnoho jmen začínajících stejným písmenem.

Telefon mě zprvu mátl svými automatickými funkcemi. Musíte se smířit s tím, že toho udělá mnoho za vás, aniž byste se o to přičinili. Tak například při nabíjení telefonu se automaticky vypíná vibrace. V některých případech jsem byl opravdu odkázán na příručku k telefonu, abych pochopil, co se děje. Nabídka i řazení funkcí je poněkud odlišné od telefonů jiných značek, ale trénink dělá divy.


Druhou kapitolu článku začneme funkcemi pro telefonování, budeme pokračovat možnostmi práce se zprávami, probereme další funkce a na závěr se dočkáte hodnocení

Témata článku: Philips, , Nokia 3510i, Philips 350, Philips 530, Siemens M55, Sony Ericsson T230, Phil, Slušný telefon, Test, Pro +, Pěkný bar, Postupné zesilování